Έντυπη Έκδοση

«Χρυσές» συμβουλές για να βγει ανώδυνα η σχολική χρονιά

Το πρώτο κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά χτύπησε ήδη. Μετά τον Αγιασμό ξεκινά και πάλι η σχολική ρουτίνα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς.

Πρωινό ξύπνημα, διάβασμα, εξωσχολικές δραστηριότητες αλλά και οι διάφορες ιώσεις είναι κάθε χρόνο μέσα στο πρόγραμμα.

Πώς μπορεί όμως να αντεπεξέλθουν στο βαρύ αυτό πρόγραμμα μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) δίνει συμβουλές στους γονείς για να θωρακίσουν όσο είναι δυνατόν την υγεία των παιδιών τους προκειμένου να τα βγάλουν πέρα και αυτή τη χρονιά.

Η διατροφή και τα... μάτια σας

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και στη μάθηση. Να παρέχετε σε κάθε γεύμα ποικιλία τροφίμων από όλες τις διατροφικές ομάδες, δίνοντας έμφαση σε ό,τι είναι λιγότερο επεξεργασμένο -όπως τα δημητριακά (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού) ολικής αλέσεως και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μη χρησιμοποιείτε επίσης ποτέ το φαγητό ως μέσον επιβράβευσης ή τιμωρίας.

Εμβόλια, τα... απαραίτητα

Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν να ελέγχετε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού μαζί με τον παιδίατρό σας ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν έχετε ξεχάσει κάποια «αναμνηστική» δόση ή κάποιο εμβόλιο.

Απαραίτητες οι εξωσχολικές δραστηριότητες

Καλό το διάβασμα και οι ξένες γλώσσες, αλλά το παιδί πρέπει να έχει χρόνο για να αθλείται αλλά και να παίζει -εννοείται όχι ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αφήστε του λοιπόν ελεύθερο χρόνο για να ασχολείται με όποιο άθλημα του αρέσει, αλλά και να είναι... παιδί.

Η αγάπη όλα τα γιατρεύει

Να δείχνετε και να διδάσκετε στο παιδί σας τρυφερότητα, προσοχή, επιδοκιμασία, ευγένεια, καθώς και πώς να δίνει και να δέχεται τη συγγνώμη. Ολ' αυτά προάγουν την αγάπη, την καλή διάθεση και την αυτοεκτίμηση, ενώ μειώνουν τις πιθανότητες να επιδείξει βίαιη, επιθετική και αρνητική, καταστροφική συμπεριφορά.

Τηλεόραση και Ιντερνετ με μέτρο

Τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα. Επιπλέον, πρέπει να έχετε το νου σας στο τι βλέπει ένα παιδί. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει από πολύ μικρή ηλικία, όταν και θα εξηγήσετε στο παιδί την έννοια του περιεχομένου. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, βάλτε φραγμούς στις ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου και μιλήστε αναλυτικά μαζί τους για τους κινδύνους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κόψτε το τσιγάρο μπροστά στα παιδιά

Εχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τις ωτίτιδες, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ακόμα και το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών. Αν, συνεπώς, δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα, τουλάχιστον μην κάνετε το παιδί σας παθητικό καπνιστή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Υγεία
Υγεία & Διατροφή
Σχολεία