Έντυπη Έκδοση

Μήπως η σάκα του παιδιού είναι ασήκωτη;

Με τη λίστα ανά χείρας βγαίνουν τις ημέρες αυτές οι γονείς στα καταστήματα για να προμηθευτούν τα απαραίτητα τετράδια, μολύβια κ.ά. και τη σχολική τσάντα των παιδιών.

Ομως όσο και αν επιμένει το παιδί να αγοράσει μια συγκεκριμένη σχολική τσάντα η οποία απεικονίζει τον αγαπημένο του ήρωα, οι γονείς τις περισσότερες φορές βρίσκονται σε δίλημμα καθώς δεν ξέρουν κατά πόσο είναι κατάλληλη για να κουβαλά τα βαριά βιβλία των παιδιών.

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η βαριά τσάντα για το παιδί; Με ποια κριτήρια οι γονείς θα πρέπει να επιλέξουν τη σχολική τσάντα για να προστατέψουν τα παιδιά τους; Σύμφωνα με τον χειρουργό ορθοπεδικό Αθανάσιο Μπαδέκα, το υπερβολικό βάρος των βιβλίων μέσα σε μία σχολική τσάντα μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα όπως οσφυαλγία και σπασμό των ραχιαίων και ιερονωτιαίων μυών της πλάτης. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το υπερβολικό βάρος συνδυάζεται με άνιση κατανομή αυτού, όπως για παράδειγμα όταν έχουμε την τσάντα στην πλάτη μας φορεμένη μόνο στο ένα πλευρό ή όταν την κρατάμε στο χέρι, εξηγεί ο κ. Μπαδέκας. Γι' αυτό συνιστά όταν μεταφέρουμε βαριά βιβλία να φοράμε την τσάντα στην πλάτη και από τους δύο ώμους ομοιόμορφα και καλό είναι το βάρος που σηκώνουμε να μην υπερβαίνει το 1/6 του σωματικού μας βάρους. Επίσης σε περιπτώσεις σημαντικού βάρους βοηθά η τσάντα με ροδάκια.

Τι μπορούμε λοιπόν να πάθουμε όταν δεν φοράμε την τσάντα σωστά και έχουμε σε αυτήν υπερβολικό βάρος; «Μπορούμε λοιπόν να έχουμε προβλήματα όπως οσφυαλγία, ραχιαλγία, και σπασμό ιερονωτιαίων μυών και ανταλγική κλίση, δεν μπορεί όμως να αποκτήσουμε σκολίωση. Η σκολίωση είναι μία ανατομική παραλλαγή του μυοσκελετικού συστήματος που εμπεριέχει πλάγια κλίση και στροφή ταυτόχρονα της σπονδυλικής στήλης είτε στην αυχενική ή θωρακική ή την οσφυϊκή μοίρα αυτής», υπογραμμίζει ο Αθανάσιος Μπαδέκας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Παιδί
Σχολεία