Έντυπη Έκδοση

Από τι κινδυνεύετε όταν τρώτε τα νύχια σας

Πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας, κυρίως σε δύσκολες καταστάσεις, συλλάβατε τον εαυτό σας να τρώτε τα νύχια σας. Υπολογίζεται ότι ένα στα δύο παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10 έως 18 ετών έχει τη συνήθεια της ονυχοφαγίας, όπως αποκαλείται επιστημονικά.

Η συνήθεια αυτή όμως δεν σταματά στις ηλικίες 18 έως 22 ετών, καθώς ένας στους τέσσερις νεαρούς ενήλικους εξακολουθούν να τρώνε τα νύχια τους, με τους περισσότερους να σταματούν πλέον όταν φτάνουν στα 30 τους χρόνια. Η ονυχοφαγία, όμως, δεν είναι αθώα, αλλά μία συνήθεια που κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία, υπογραμμίζει στο περιοδικό «Time Magazine» ο ειδικός στην υγεία και τη χειρουργική των νυχιών δρ Ρίτσαρντ Κ. Σερ, δερματολόγος στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη.

Μετάδοση μικροβίων

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βλαβερή αυτή συνήθεια αποτελεί εστία μικροβίων, καθώς τα νύχια μεταφέρουν μία οικογένεια βακτηρίων που λέγονται εντεροβακτήρια και συμπεριλαμβάνουν τη σαλμονέλα και το e.coli.

Οταν τα βακτήρια αυτά φτάσουν στο στόμα και στο στομάχι, προκαλούν γαστρεντερικές λοιμώξεις που συχνά οδηγούν στη διάρροια και σε τρομερούς πόνους στην κοιλιά.

Στα νύχια μπορεί επίσης να βρουν «καταφύγιο» οι ιοί που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα, επισημαίνει από την πλευρά του ο δρ Λόρενς Ε. Γκίμπσον, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Mayo, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Παρωνυχία, ένα σοβαρό πρόβλημα

Ενα άλλο εξίσου σοβαρό πρόβλημα, τονίζει ο δρ Σερ, είναι μία λοίμωξη που λέγεται παρωνυχία και χαρακτηρίζεται από εισβολή βακτηρίων βαθιά στο δέρμα. Οπως διευκρινίζουν οι ειδικοί μελετητές, η παρωνυχία, που συχνά προκαλείται από το επικίνδυνο βακτήριο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις των νυχιών. Προκαλεί πύον, κοκκίνισμα και «πρήξιμο» στο δέρμα των νυχιών και συχνά απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία με αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα.

Στραβώνουν τα δόντια

Επειδή, όμως, η ονυχοφαγία είναι εξαιρετικά συνηθισμένη σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμη και στα δόντια. «Αναλόγως με την ηλικία έναρξης και τη διάρκεια της ονυχοφαγίας, το συνεχές δάγκωμα μπορεί να οδηγήσει σε κακή σύγκλειση των δοντιών, αλλαγή του σχήματος των μπροστινών δοντιών ή και στην παρεκτόπισή τους», καταλήγει ο δρ Σερ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Υγεία & Διατροφή
Υγεία