Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ «ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ» Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

300.000 νέες θέσεις εργασίας

Στη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής και σε τρεις προγραμματικούς άξονες βασικής κατεύθυνσης αναμένεται να αναφερθεί απόψε στο «Βελλίδειο» ο Αλέξης Τσίπρας ως πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης της Αριστεράς με στόχο το τέλος του Μνημονίου και της ύφεσης.

Ο Α. Τσίπρας θα ρίξει το βάρος της ομιλίας του στη διαπραγμάτευση του χρέους Ο Α. Τσίπρας θα ρίξει το βάρος της ομιλίας του στη διαπραγμάτευση του χρέους Το βάρος, πάντως, της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης -σύμφωνα με πληροφορίες- θα δοθεί στην κομβικής σημασίας διαπραγματευτική προσπάθεια με στόχο το χρέος, καθώς οι εκτιμήσεις που γίνονται στα επιτελικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, μετά το κύμα λιτότητας που έπληξε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλάζει και πλέον αμφισβητούνται ανοιχτά πια οι σκληρές επιλογές του Βερολίνου. Γεγονός που συμπυκνωμένα αποτυπώνεται στη διαφοροποίηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας προ ημερών συναντήθηκε στο Κόμο, και λογικά θα κάνει αναφορά στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αμφισβητεί την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και την εμμονική γραμμή λιτότητας που η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπερασπίζεται.

Ο κ. Τσίπρας θα αναδείξει αυτή την ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται για να τονίσει ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αξιοποιήσει όσες δυνατότητες προσφέρει μέσα από ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες στον ευρωπαϊκό χώρο, στο πλαίσιο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που θα διεξαχθεί για το χρέος. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει, επίσης, πολύ συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση των προγραμματικών δεσμεύσεων που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας τους τρόπους εξασφάλισης των δημόσιων εσόδων που είναι απαραίτητα για την υλοποίησή τους, δεσμευόμενος για την αναδιανομή των φορολογικών βαρών υπέρ των ασθενέστερων τάξεων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με έλεγχο του συνόλου των λιστών με υπόπτους για φοροδιαφυγή, πάταξη των ενδοομιλικών συναλλαγών και της λαθρεμπορίας πετρελαίου, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τρεις άξονες μέτρων

Οσον αφορά πιο συγκεκριμένα αυτούς τους τρεις άξονες του κυβερνητικού προγράμματος, θα αφορούν:

α) την επανεκκίνηση της οικονομίας,

β) την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και

γ) την ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία 3ΟΟ χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Πιο ειδικά, στα μέτρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει, ξεχωρίζουν εκείνα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των άμεσων κοινωνικών αναγκών και την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών που έχουν φθάσει στα όριά τους έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια σφοδρών περικοπών. Αυτά τα μέτρα είναι τα εξής:

* Να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και κανείς άνεργος ή ανασφάλιστος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα είναι δωρεάν για όλους ανεξαιρέτως. Επίσης, πρόγραμμα στέγασης και σίτισης.

* Αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» μέσω μιας νέας Σεισάχθειας.

* Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

* Αποκατάσταση μέρους απωλειών των χαμηλότερων συντάξεων.

* Επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ και διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος.

Σε αυτά τα μέτρα προστίθενται:

* Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από κλιμακωτό Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

* Μείωση των φορολογικών βαρών για ασθενείς κοινωνικά τάξεις με την επαναφορά του αφορολόγητου στα προ Μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 12.000 ευρώ.

Η δέσμη των φιλολαϊκών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει επίσης:

* Τη ρύθμιση οφειλών ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και χρεών στο Δημόσιο και παύση ποινικών διώξεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Ολα τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα κινούνται στη λογική ότι δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση προς όφελος της κοινωνίας, παρά μόνο μέσω της ενίσχυσης της ζήτησης και ειδικά της αγοραστικής δύναμης των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων και οι όποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να ληφθούν θα είναι συγκεκριμένες, κοστολογημένες.

Ιδιαίτερη έμφαση από τον Αλέξη Τσίπρα θα δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής με εξονυχιστικό έλεγχο του συνόλου των πολλών λιστών που υπάρχουν στα κυβερνητικά γραφεία και στο υπουργείο Οικονομικών με υπόπτους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που οδήγησε στην έξαρση αυτών των φαινομένων τις δεκαετίες που προηγήθηκαν της οικονομικής κατάρρευσης και της υπαγωγής της χώρας υπό διεθνή εποπτεία.

ΠΗΡΑΝ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ Η ΑΠΟΨΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

Η λογοκρισία «κατάπιε» τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ

«Πρωτοφανή» για τα μεταπολιτευτικά χρονικά χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση να μην μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ η καθιερωμένη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απόψε στη ΔΕΘ, καταγγέλλοντας ακραία αντιδημοκρατικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις που προκάλεσαν ακόμη και την αντίδραση της διοίκησης της δημόσιας τηλεόρασης.

Μακρυδημήτρης ... Μακρυδημήτρης ... Ως γνωστόν, ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο αναπληρωτής Ροδόλφος Μορώνης παραιτήθηκαν, εξέλιξη που θεωρείται ως συνέπεια των άκομψων παρεμβάσεων που δέχθηκαν από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, η οποία επιχείρησε να «κόψει» μία από τις δύο εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός διευθυντής της ΝΕΡΙΤ, Βασίλης Θωμόπουλος, ήλθε σε ευθεία σύγκρουση με τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ μεταφέροντας την κυβερνητική επιθυμία και προκειμένου να επιβάλει αυτή την όντως αψυχολόγητη λογοκρισία.

«Είναι τόσο προκλητική αυτή η λογοκριτική πρακτική, με παρέμβαση μάλιστα προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού, που προκάλεσε την παραίτηση ακόμα και της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της ΝΕΡΙΤ, του προέδρου της Αντώνη Μακρυδημήτρη και του αναπληρωτή Ροδόλφου Μορώνη. Μπροστά στον πανικό λόγω των αδιεξόδων της πολιτικής της και της αποσύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καταφεύγουν στο μόνο δρόμο που γνωρίζουν, τα πραξικοπήματα και τον αυταρχισμό, δίνοντας δείγματα του πώς επιδιώκουν να οργανώσουν την προεκλογική αντιπαράθεση» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Τονίζοντας, παράλληλα, ότι «η κυβέρνηση φοβάται την ανάδειξη του εναλλακτικού πολιτικού μηνύματος ελπίδας και προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιαστεί με συγκεκριμένη κυβερνητική δέσμευση από τον Αλέξη Τσίπρα».

Οπως έγραψε η «Ε», η προχθεσινή εξέλιξη ήταν ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη, καθώς από τη στιγμή της τοποθέτησής της στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου η κ. Βούλτεψη εφέρετο πως είχε έλθει σε αντιπαράθεση με τον κ. Μακρυδημήτρη για το ποιος θα είχε το «πάνω χέρι» στη ΝΕΡΙΤ. Η αφορμή, ωστόσο, ήταν πολιτική και αφορούσε πράγματι στην κάλυψη της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ο κ. Μακρυδημήτρης και ο κ. Μορώνης, αμφότεροι στελέχη της Ν.Δ. επί σειρά ετών, φέρονται να υποσχέθηκαν τη μετάδοση και της αυριανής ομιλίας και της μεθαυριανής συνέντευξης Τύπου, ζητώντας -όπως υποστήριζαν «γαλάζιες» πηγές- σε αντάλλαγμα να απαντήσει σε ερώτηση της ΝΕΡΙΤ, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει. Αυτό φέρεται να μεταφέρθηκε διά του κ. Θωμόπουλου στην κ. Βούλτεψη και στη συνέχεια στο Μαξίμου, το οποίο ενοχλήθηκε διότι ο κ. Τσίπρας θα είχε δύο ημέρες τηλεοπτικής προβολής, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μόνο μία. Το γεγονός, βέβαια, ότι ο κ. Σαμαράς, ούτως ή άλλως, δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου (την έχει καταργήσει από τότε που έγινε πρωθυπουργός) αγνοήθηκε από το Μαξίμου, που επέμενε ότι αφού ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μία μόνο ημέρα, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η σύγκρουση κατέληξε στην παραίτηση των κ.κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη.

...και Μορώνης παραιτήθηκαν μετά την κυβερνητική παρέμβαση ...και Μορώνης παραιτήθηκαν μετά την κυβερνητική παρέμβαση Η κ. Βούλτεψη

Η κ. Βούλτεψη πάντως διέψευσε και με επίσημη δήλωσή της (είχαν προηγηθεί σχετικές «διαρροές» από το Μαξίμου) ότι υπήρξε οιαδήποτε επικοινωνία των παραιτηθέντων με οποιονδήποτε από την κυβέρνηση. Πράγματι, τον ενδιάμεσο μεταξύ των παραιτηθέντων και της κυβερνητικής εκπροσώπου φέρεται να έκανε ο κ. Θωμόπουλος, οπότε η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε ουσιαστικά με έναν ελιγμό να απαντήσει για την καρδιά του ζητήματος, δηλαδή τη λογοκρισία, επιχειρώντας να πετάξει το μπαλάκι στην Κουμουνδούρου.

«Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί πήραν μία μετάδοση από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσίπρας πόσες θέλει; Προφανώς περισσότερες από όλους τους άλλους. Γιατί;

»Η μόνη αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμη και πρόταση μομφής υπέβαλε για το "μόρφωμα" της ΝΕΡΙΤ, παραδέχεται σήμερα ότι βρισκόταν σε προνομιακή επικοινωνία με το "μόρφωμα" που δήθεν μποϊκοτάριζε.

»Στο παρασκήνιο, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ συναλλασσόταν για να εξασφαλίζει τόσο την πλήρη και δωρεάν κάλυψη όλων των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όσο και προνομιακή μεταχείριση και διπλάσια προβολή από όλα τα υπόλοιπα κόμματα», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι: «Το άλλο κόμμα που διαμαρτυρήθηκε για θέμα σχετικό με τις δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη είναι η Χρυσή Αυγή».

Το διά ταύτα είναι πως, με το επιχείρημα ότι και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί είχαν μία ημέρα τηλεοπτικής κάλυψης στη ΔΕΘ, η ΝΕΡΙΤ θα μεταδώσει αύριο μόνο τη συνέντευξη Τύπου αύριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
ΣΥΡΙΖΑ