Έντυπη Έκδοση

Ισπανική γα-λέρα στο Σάνον της Ιρλανδίας

Η Ισπανία δεν συνήλθε ποτέ από το χτύπημα του Φράνσις Ντρέικ. Κι αν παρέμεινε υπερδύναμη για έναν αιώνα ακόμη, ήταν επειδή μπορούσε να λεηλατεί την κεντρική και νότια Αμερική

Κι όμως, τίποτε από όσα θα πούμε παρακάτω δεν θα είχε γίνει, αν ο Πάπας είχε εκδώσει εκείνο το καταραμένο διαζύγιο! Οχι όποιο κι όποιο, ένα διαζύγιο ανάμεσα σε έναν σεξομανή βασιλιά και μια φανατική καθολικιά βασίλισσα, το οποίο πραγματικά άλλαξε την παγκόσμια ιστορία.

Κόρη του Φερδινάνδου και της Ισαβέλας, των ιδρυτών της Ισπανικής αυτοκρατορίας, η Αικατερίνη της Αραγόνας είχε στα τρία της χρόνια «αρραβωνιαστεί», χωρίς φυσικά η ίδια να έχει ιδέα, τον διάδοχο του αγγλικού θρόνου πρίγκιπα Αρθούρο. Τον παντρεύτηκε στα δεκαέξι της και ο Αρθούρος πέθανε πέντε μήνες αργότερα, αλλά η σατανική Ισαβέλα δεν υπήρχε περίπτωση ν' αφήσει να της ξεφύγει η Αγγλία. Ετσι, το 1509 κατάφερε να παντρέψει την Αικατερίνη, είκοσι τεσσάρων χρόνων πια, με τον αδελφό του Αρθούρου, βασιλιά Ερρίκο τον Ογδοο.

Ως εδώ, όλα πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο. Ομως, η ζωή με μια θεούσα, που επιπλέον δεν του είχε χαρίσει και αρσενικό διάδοχο, παρά μόνο μια κόρη ονόματι Μαρία, έφερνε ασφυξία στο παγκόσμιο σύμβολο των μπον-βιβέρ, τον Ερρίκο. Οσο για τη Μαρία, ως βασίλισσα ήταν αντιπαθής στους Αγγλους, οι οποίοι όμως σήμερα τη λατρεύουν και μνημονεύουν το όνομά της τέσσερις-πέντε φορές κάθε βράδυ στην παμπ ή το μπαρ, παραγγέλνοντας «Μπλάντι Μέρι».

Ας γυρίσουμε στον Ερρίκο, ο οποίος το 1525 αποφάσισε επιτέλους να διώξει την Αικατερίνη για να παντρευτεί την ερωμένη του Αννα Μπόλεϊν. Ο Πάπας Κλήμης Ζ', δεν έδινε με τίποτα διαζύγιο και ο Ερρίκος αποφάσισε να διακόψει κάθε σχέση με το Βατικανό και να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ομως αυτό δεν ήταν το χειρότερο για τους Ισπανούς. Οι συμφορές θα τους έβρισκαν από την κόρη που θα γεννούσε η Αννα Μπόλεϊν, την Ελισάβετ (ειρωνεία, η Ελισάβετ στα ισπανικά λέγεται Isabel!).

Ερχόμαστε στον Σεπτέμβριο του 2014, στις εκβολές του ποταμού Σάνον (Shannon) της Ιρλανδίας. Η τοποθεσία λέγεται Spanish Point, από τα συντρίμμια ισπανικών πλοίων που επί αιώνες ξεβράζει η θάλασσα. Εκεί, σε μικρό βάθος, έχει ξεκινήσει ένα ισπανο-ιρλανδικό πρότζεκτ για να βρεθούν τα συντρίμμια της γαλέρας «Σαν Μάρκος», που ήταν το καμάρι της Ανίκητης ή Μακαριότατης Αρμάδας (Invincible / Felicisima Armada). Είκοσι τέσσερις γαλέρες της Αρμάδας βρίσκονται μέχρι στιγμής στα ναυτικά μουσεία όλης της Ιρλανδίας. Γενικά, οι ισπανικές γαλέρες είναι παγκοσμίως περιζήτητες ως ναυάγια, γιατί κατά κανόνα κουβαλούσαν χρυσάφι που οι τυχοδιώκτες είχαν λεηλατήσει από την Αμερική. Ομως εδώ είναι διαφορετική περίπτωση, γιατί οι Ισπανοί έχουν ακόμη την εντύπωση ότι η πανωλεθρία της Αρμάδας ήταν από τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας τους.

Εύλογο ερώτημα: Πώς βρέθηκε η Αρμάδα στο Σάνον, που είναι πιο κοντά στον Καναδά απ' ό,τι π.χ. στην Ελλάδα; Πάμε πίσω στα 1588, στη βασιλεία της Ελισάβετ Α'. Η έχθρα με τους Ισπανούς δεν περιοριζόταν πια στο προ εξηκονταετίας διαζύγιο του Ερρίκου, αλλά στο γεγονός ότι η Αγγλία ήταν ραγδαία ανερχόμενη υπερδύναμη. Ο δισέγγονος της Ισαβέλας, ο Φίλιππος Β', με την αίγλη της ναυμαχίας της Ναυπάκτου, έστειλε τον πιο τρομακτικό στόλο όλων των εποχών κατά της Αγγλίας. Ναύαρχος των Αγγλων ο δαιμόνιος πρώην πειρατής Φράνσις Ντρέικ, ο οποίος, αφού στο στενό της Μάγχης έβαλε τα πυρπολικά να δράσουν και βύθισε με κανόνια κάποια ισπανικά πλοία, μετά οδηγούσε τους Ισπανούς προς βορράν, ώστε να καραβοτσακίζονται στις εντελώς άγνωστες γι' αυτούς ακτές της Σκωτίας και, στη συνέχεια, της δυτικής Ιρλανδίας.

Η Ισπανία δεν συνήλθε ποτέ από το χτύπημα. Κι αν παρέμεινε υπερδύναμη για έναν αιώνα ακόμη, ήταν επειδή μπορούσε να λεηλατεί την κεντρική και νότια Αμερική. Η απεξάρτηση από το Βατικανό έβγαλε την Αγγλία από τον Μεσαίωνα. Οσο για την Ισπανία, αυτή δεν βγήκε ποτέ. Το 1976 έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια, που όμως σταμάτησε είκοσι χρόνια μετά, με την πρώτη εκλογή του Αθνάρ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις