Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΠΕΤΡΟ ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Οι κυρώσεις ανοίγουν δρόμο στις επενδύσεις

Με το βλέμμα στη Δύση και συγκεκριμένα στη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαιρέτισε την εφαρμογή του νέου πακέτου κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, που πλήττει ενεργειακές εταιρείες της, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτική της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στη χώρα του.

Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» θέλει ασφαλές περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» θέλει ασφαλές περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων Αφού οι νέες κυρώσεις είχαν νωρίτερα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας στα αγγλικά ενώπιον ευρωβουλευτών και Ουκρανών βουλευτών και επιχειρηματιών, στο Κίεβο.

Τα μέτρα αυτά θα αρθούν ανάλογα με την κατάσταση επί του πεδίου και η διάρκειά τους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το βαθμό τήρησης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Η πρώτη ολοκληρωμένη εκτίμηση θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου με ανοιχτή την προοπτική αναστολής ή και κατάργησης των κυρώσεων, που σχεδόν αυτόματα οδήγησαν το ρωσικό νόμισμα σε ρεκόρ χαμηλής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου.

«Ποτέ μέχρι σήμερα δεν ένιωσα τόσο μεγάλη αλληλεγγύη. Αισθάνομαι πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο σε διάσκεψη στο Κίεβο κι επικαλέστηκε τις δεσμεύσεις για υποστήριξη που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο, τόνισε ότι ευελπιστεί πως η ουκρανική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο θα μπορέσουν να συγχρονιστούν στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα ψηφοφορίας επί της νομοθετικής συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. - Κιέβου.

Πρόσθεσε επίσης ότι η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. παρέχει έναν οδικό χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις, που όπως είπε θα είναι η πρώτη του προτεραιότητα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Οκτωβρίου, υπό τον όρο να τηρείται η εκεχειρία στα ανατολικά.

«Ελπίζω να συνεχιστεί η πολύ εύθραυστη αλλά αποτελεσματική ειρηνευτική διαδικασία, για το καλό της σταθερότητας και της ασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση, ενώ για να παραμείνει ενωμένη η χώρα απαιτείται μια αποκέντρωση εξουσιών».

Στη λογική της εξασφάλισης ενός ελκυστικότερου περιβάλλοντος για επενδύσεις, ανακοίνωσε τη συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της βαθιά ριζωμένης διαφθοράς.

Ο Ποροσένκο, δισεκατομμυριούχος πρώην επιχειρηματίας, που έγινε γνωστός ως «βασιλιάς της σοκολάτας», τόνισε πως έχει πλήρη επίγνωση της σπουδαιότητας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων «και αυτός είναι ο λόγος μεταρρύθμισης του αναποτελεσματικού συστήματος ασφάλειας, του στρατού αλλά και του δικαστικού συστήματος». (Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Ετοιμη για απάντηση η Μόσχα

Οι νέες κυρώσεις, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πλήττουν τις προσπάθειες να αρχίσει μια ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, κατήγγειλε αντίθετα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Επεσήμανε στη συνέχεια ότι η Μόσχα θα αντιδράσει στις κυρώσεις αυτές «ψύχραιμα, καταλλήλως και κυρίως μ' έναν τρόπο που θα ικανοποιεί την ανάγκη να προστατευθούν τα συμφέροντά της».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν επέκρινε τις νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον εις βάρος της Μόσχας, υπογραμμίζοντας πως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και αποτελούν ένα «πρόσχημα» προκειμένου η Δύση να τιμωρήσει τη Ρωσία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ρωσία
Ουκρανία