Έντυπη Έκδοση

ΝΑΤΟϊκό «πλάνο ετοιμότητας» για την Ουκρανία

Δεμένα φαίνεται ότι είναι τα χέρια του ΝΑΤΟ στην υπόθεση της Ουκρανίας, αφού οι κινήσεις στις οποίες μπορεί να προβεί είναι περιορισμένες. Με δεδομένο ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί μέλος της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ δεν έχει ούτε την υποχρέωση αλλά ούτε και το δικαίωμα να επέμβει. Ωστόσο, οι σύμμαχοι που συνορεύουν με τη Ρωσία -η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι χώρες της Βαλτικής- εκλαμβάνουν την κατάσταση στην περιοχή ως άμεση απειλή.

Η Ουκρανία δεν μπορεί να επωφεληθεί από τη δέσμευση της Συμμαχίας για συλλογική άμυνα επικαλούμενη το άρθρο 5 της Καταστατικής Συνθήκης, ενώ ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει άμεσα ούτε όπλα ούτε στρατιωτική δύναμη: τα κράτη-μέλη είναι εκείνα που τα θέτουν στη διάθεσή του, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. «Η Ουκρανία διατυπώνει απαιτήσεις σε μια σειρά τομείς» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι μπορούν να αποφασίσουν να απαντήσουν, αλλά σε βάση διμερή.

Ωστόσο, τα 28 μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προτίθενται να κάνουν ό,τι μπορούν, υιοθετώντας ένα «πλάνο ετοιμότητας», το οποίο όπως φιλοδοξούν θα επιτρέψει στις στρατιωτικές δυνάμεις τους να αναπτύσσονται γρήγορα στην περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί. Σύμφωνα με τους «New York Times», το νέο αυτό σχήμα θα αποτελείται από περίπου 4.000 στρατιώτες της αεροπορίας, του πεζικού, του ναυτικού και των ειδικών δυνάμεων. «Θα χρειαστούν εγκαταστάσεις στα εδάφη του ΝΑΤΟ, εξοπλισμός και προμήθειες προεγκατεστημένες, όπως επίσης και κάποιοι ειδικοί στην τροφοδοσία, τη διοίκηση και τον έλεγχο», εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φο Ράσμουσεν, ο οποίος προσθέτει ότι η νέα δύναμη θα είναι «ελαφριά, αλλά ικανή να χτυπήσει δυνατά, αν χρειαστεί». Ταυτόχρονα, η Συμμαχία προτίθεται να «βελτιώσει τις εθνικές υποδομές, όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια», καθώς και τον τρόπο συγκέντρωσης και διανομής πληροφοριών.

Μπροστά στη νέα απειλή, το ΝΑΤΟ συνειδητοποιεί ότι πρέπει να κάνει την παρουσία του «πιο εμφανή στην ανατολική Ευρώπη», αν και σύμφωνα με τον Ράσμουσεν «αυτή η παρουσία δεν θα είναι μόνιμη», γιατί αυτό θα αντιβαίνει στη συμφωνία που υπέγραψε το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία το 1997.

Οι σύμμαχοι που μοιράζονται τα σύνορά τους με τη Ρωσία «είναι πολύ ανήσυχοι και με το δίκιο τους», δηλώνει ο γενικός γραμματέας και προσθέτει ότι μετά την υιοθέτηση του νέου πλάνου «θα είναι πολύ ευχαριστημένοι». «Το ΝΑΤΟ επιστρέφει στις ρίζες του: θα επικεντρωθεί πρωτίστως στη συλλογική άμυνα, έπειτα από 20 χρόνια επιχειρήσεων που μας έχουν δώσει μεγάλη εμπειρία» επισημαίνει ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντάγκλας Λιουτ. Ωστόσο, το σχέδιο που βάζει σε εφαρμογή η Συμμαχία -το «σχέδιο ετοιμότητας»- προβλέπει μόνο την αντίδραση στις εξελίξεις και μόνο σε περίπτωση απειλής ή εμπλοκής κάποιου κράτους-μέλους.

(Πηγή: AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΝΑΤΟ
Ουκρανία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις