Έντυπη Έκδοση

Εξαπλώνεται επικίνδυνα ο Εμπολα

Ταχύτερα απ' ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες εξαπλώνεται η επιδημία του Εμπολα στις χώρες της δυτικής Αφρικής, όπου περισσότεροι από 4.780 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και 2.400 έχουν ήδη πεθάνει απ' αυτόν, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Η επιδημία του Εμπολα είναι η πιο πολύπλοκη και η σφοδρότερη στα 40 χρόνια από την εμφάνιση του ιού Η επιδημία του Εμπολα είναι η πιο πολύπλοκη και η σφοδρότερη στα 40 χρόνια από την εμφάνιση του ιού Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν υποστήριξε χθες ότι ο θανατηφόρος ιός εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τη δυνατότητα των αρχών να τον ελέγξουν και έκανε ακόμη μια φορά έκκληση στη διεθνή κοινότητα για παροχή βοήθειας με την αποστολή ιατρικού προσωπικού, φαρμάκων και εξοπλισμού στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, δηλαδή στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

«Η επιδημία του Εμπολα που μαστίζει τμήματα της δυτικής Αφρικής είναι η πιο εκτεταμένη, η πιο πολύπλοκη και η σφοδρότερη στα σχεδόν 40 χρόνια από την εμφάνιση του ιού. Ο αριθμός των νέων ασθενών αυξάνεται πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τη δυνατότητα διαχείρισης της κατάστασης», είπε η Τσαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η επιδημία του ιού στη δυτική Αφρική ξεκίνησε τον Μάρτιο και έχει εξαπλωθεί ήδη στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.

Η Κούβα διά στόματος του υπουργού Δημόσιας Υγείας Ρομπέρτο Μοράλες Οχέντα ανακοίνωσε την αποστολή 165 γιατρών, νοσηλευτών, επιδημιολόγων, ειδικών στον έλεγχο μολυσματικών νόσων και άλλων αξιωματούχων στη δυτική Αφρική για να συνδράμουν τις προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας. Η πρώτη αποστολή θα μεταβεί στη Σιέρα Λεόνε στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι Αρχές της Ολλανδίας ετοιμάζονται να απομακρύνουν δύο Ολλανδούς γιατρούς από τη Σιέρα Λεόνε που ήρθαν σε επαφή, χωρίς προφυλάξεις, με ασθενείς που κατέληξαν από τον ιό, σύμφωνα με Ολλανδό αξιωματούχο.

Στο μεταξύ το ΔΝΤ μετρά τις οικονομικές απώλειες από την εξάπλωση της επιδημίας του Εμπολα στην Αφρική, με τον εκπρόσωπό του Μπιλ Μάρεϊ να δηλώνει ότι «η επιδημία του Εμπολα είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά μικρότερη ανάπτυξη στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε και να αυξήσει τις οικονομικές ανάγκες των τριών αυτών χωρών της δυτικής Αφρικής»...

Οπως υπογράμμισε, η κρίση έχει φέρει στο φως μεγάλα χρηματοδοτικά κενά συνολικού ύψους 100- 130 εκατομμυρίων δολαρίων σε κάθε μία από τις τρεις αυτές χώρες, με τις οποίες το ΔΝΤ συνεργάζεται προκειμένου να βρεθούν κονδύλια για επιπλέον χρηματοδότηση.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Ματιές στον κόσμο