Έντυπη Έκδοση

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΖΟΝ Φ. ΚΕΝΕΝΤΙ ΣΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΗ ΒΟΣΤΟΝΗ, ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΡΕΝΤΦΟΡΝΤ

Ιστορικός Χώρος Σύνθεσης Ιδεών

«Ενας Ανθρωπος μπορεί να πεθάνει, κράτη μπορεί να ανέρχονται και να καταπίπτουν, όμως μια ιδέα ζει πάντα»

Η ιστορική αυτή φράση του αείμνηστου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι κωδικοποιεί ένα σημαντικό μέρος των απόψεων και προβληματισμών του. Δείχνει, δε, την άποψη και λογική πάνω στην οποία στηρίχτηκε η οργάνωση και η λειτουργία της βιβλιοθήκης και του ιδρύματος -η έδρα τους είναι στη Βοστόνη- που φέρουν το όνομά του.

Το σύστημα των Προεδρικών Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων στις ΗΠΑ ξεκίνησε το 1939 όταν ο τότε πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ δώρισε στο αμερικανικό Δημόσιο τα προσωπικά και προεδρικά έγγραφά του. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Ρούσβελτ έδωσε τμήμα του κτήματός του στην τοποθεσία Χάιντ Παρκ στο αμερικανικό κράτος. Παράλληλα, φίλοι του ίδρυσαν μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο την εξεύρεση πόρων για την κατασκευή βιβλιοθήκης και μουσείου.

Στην απόφαση του προέδρου Ρούσβελτ αντικατοπτρίζεται η άποψή του ότι τα προεδρικά έγγραφα αποτελούν σημαντικό τμήμα της εθνικής κληρονομιάς και έτσι πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1950, ο τότε πρόεδρος Τρούμαν αποφάσισε ότι θα έκανε το ίδιο με τον προκάτοχό του Ρούσβελτ. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα ήρθε σε επαφή με μέλη του Κογκρέσου ζητώντας τους την ψήφιση σχετικών αποφάσεων ώστε να θεσμοθετηθεί η ίδρυση των ονομαζόμενων πλέον Προεδρικών Βιβλιοθηκών. Το 1955 το αμερικανικό Κογκρέσο θα ψηφίσει το σχετικό νόμο για τις βιβλιοθήκες αυτές, ένα νόμο που έπειτα από βελτιώσεις και προσθήκες, ορισμένες το 1978 και άλλες το 1986, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του πλαισίου και του συστήματος για την καλύτερη αξιοποίηση των προεδρικών εγγράφων, μέσα από τις βιβλιοθήκες και τα συνδεδεμένα με αυτές ιδρύματα.

Σε αυτή τη λογική, από το 1961, ο τότε πρόεδρος Τζον Κένεντι ασχολήθηκε με την ίδρυση της Βιβλιοθήκης που θα έφερε το όνομά του και θα περιελάμβανε τα αρχεία του. Μετά την ολοκλήρωση των νομικών και τεχνικών διαδικασιών και μια αλλαγή στην αρχική τοποθεσία η Βιβλιοθήκη άρχισε να λειτουργεί το 1979. Ως βασικοί στόχοι των δραστηριοτήτων της αναφέρονται η προαγωγή της μελέτης της ζωής και πολιτικής σταδιοδρομίας του προέδρου Κένεντι αλλά και της εποχής του, η προαγωγή της αμερικανικής πολιτικής και πολιτιστικής κουλτούρας και η σημασία της προσφοράς στη δημόσια ζωή.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των υπευθύνων της Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος Κένεντι, οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται με δραστηριότητες όπως η διατήρηση και παρουσίαση των αρχείων του προέδρου, η οργάνωση εκδηλώσεων ανοιχτών στους πολίτες για κρίσιμα θέματα της εποχής μας και ενθάρυνση των πολιτών να προσφέρουν μέσα από κοινωνική εργασία στη διαμόρφωση των συνθηκών για το μέλλον των ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εκδήλωση - συζήτηση με τον γνωστό Αμερικανό ηθοποιό Ρόμπερτ Ρέντφορντ -θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου- για τη σταδιοδρομία του, τις πολιτικές του απόψεις ιδιαίτερα για την προστασία των ατομικών ελευθεριών και την ευαισθησία του για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ηθοποιός που, σύμφωνα με κριτικούς κινηματογράφου, ξεφεύγει αρκετά από τα στερεότυπα του Χόλιγουντ, ο Ρέντφορντ ασχολήθηκε με τον ακτιβισμό για τα θέματα του περιβάλλοντος, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών ασκώντας κριτική στο αμερικανικό σύστημα, κυρίως μέσα από ορισμένες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε και άλλες τις οποίες σκηνοθέτησε. Ασχολήθηκε ακόμη με την παροχή βοήθειας σε καλλιτέχνες που ήταν ασυμβίβαστοι και ως εκ τούτου έξω από το χολιγουντιανό σύστημα, δημιουργώντας το κινηματογραφικό Φεστιβάλ και Ιδρυμα Sundance από το όνομα που ο ίδιος είχε στην ομώνυμη ταινία Ουέστερν που συμπρωταγωνιστούσε με τον Πολ Νιούμαν. Οπως ο ίδιος αναφέρει σε αρκετές συνεντεύξεις του, τη συγκεκριμενοποίηση της οπτικής και των απόψεών του οφείλει ώς ένα σημείο στα χρόνια που έζησε στη Γαλλία όπου βρέθηκε για δύο χρόνια έπειτα από πολλές ατυχείς στιγμές που είχε ως νέος στην πατρίδα του.

Οταν επέστρεψε στις ΗΠΑ και κάτω από την ψυχολογική πίεση από το θάνατο τού σε βρεφική ηλικία γιου του, θα αφιερωθεί στο θέατρο αναλαμβάνοντας στην αρχή μικρούς ρόλους σε θεατρικές παραγωγές στο Μπρόντγουεϊ. Πρώτος σταθμός η κωμωδία «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο» που αργότερα θα μεταφερθεί στην κινηματογραφική οθόνη με πρωταγωνιστές πάλι τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ αλλά και την Τζέιν Φόντα, που επίσης ανήκει στην κατηγορία των ηθοποιών με πολιτική δραστηριότητα και ακτιβισμό.

Ουότεργκεϊτ

Εκτοτε ο Ρέντφορντ θα πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες, ορισμένες από τις οποίες είχαν έντονο πολιτικό περιεχόμενο. Πιο γνωστή από όλες είναι ίσως εκείνη με τίτλο «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου» που, όπως είναι γνωστό, αναφέρεται στην Υπόθεση Ουότεργκεϊτ. Στην ταινία αυτή ο Ρέντφορντ υποδύεται τον έναν από τους δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» που αποκάλυψε το σκάνδαλο. Χρόνια αργότερα ο ίδιος θα σκηνοθετήσει για το σοβαρό αυτό θέμα και για την ταινία και ένα πράγματι πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ.

Χωρίς να υποβαθμίζεται η σημασία της συγκεκριμένης ταινίας, αξίζει να αναφερθούν εδώ δύο ακόμη ταινίες από τις πολλές που ο Ρέντφορντ έχει σκηνοθετήσει ή πρωταγωνιστήσει. Η πρώτη με τον τίτλο «Συνωμότης» αναφέρεται στη δίκη της Mary Surratt, της μόνης γυναίκας που κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη συνωμοσία για τη δολοφονία του προέδρου Λίνκολν. Σε μια συνέντευξή του στη γνωστή δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ ο Ρέντφορντ θα αναφέρει ότι σκηνοθέτησε την ταινία όταν διαπίστωσε ότι πτυχές της δίκης συνιστούσαν παραβιάσεις του αμερικανικού Συντάγματος.

Ηδεύτερη με τίτλο «The Milagro Beanfield War» αναφέρεται στον αγώνα μιας ομάδας αγροτών ενάντια σε ένα κατασκευαστικό πρόγραμμα στην περιοχή τους και αποτελεί έναν εξαίρετο αντικατοπτρισμό των αντιλήψεων του Ρέντφορντ για την προστασία του περιβάλλοντος, αντιλήψεις για τις οποίες κάποια περίοδο είχε δεχθεί ακόμη και απειλές για τη ζωή του.

Η διαδρομή και το έργο του πολυβραβευμένου ηθοποιού και σκηνοθέτη πλέον Ρόμπερτ Ρέντφορντ αποτελούν την εγγύηση για το ενδιαφέρον και τη σημασία της εκδήλωσης στις 15 Σεπτεμβρίου, στη Βιβλιοθήκη Κένεντι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πρόσωπα
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Πρόσωπα & Γεγονότα