Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

Νερό, Υγεία, Παιδεία υπό πολιορκία

Τον Οκτώβριο ξεκινά στην Ευρώπη, με πρωτοβουλία πολιτών, μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου

Μπορεί το ΣτΕ να σταμάτησε την απειλή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, αλλά δεν τη διέκοψε. Γιατί τώρα έρχεται, όχι από την ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., αλλά και την Εμπορική και Οικονομική Συμφωνία μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. (CETA).

Μια άλλη απειλή προέρχεται από τις μυστικές συζητήσεις για τη διακρατική συμφωνία TISA που αφορά το εμπόριο των υπηρεσιών (ύδρευση, αποχέτευση, μεταφορές, Υγεία, Παιδεία κ.λπ.) και γίνεται εκτός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ώστε ακριβώς τα κράτη που θα την υπογράψουν να μη δεσμεύονται από τους κανόνες του.

Στην Ελλάδα, βέβαια, υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ που αναγνωρίζει το νερό ως δημόσιο αγαθό, το οποίο, ακριβώς γι' αυτό το λόγο, λέει το ΣτΕ, πρέπει να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο.

Τίθενται όμως μια σειρά από ερωτήματα. Το Σύνταγμα υπερισχύει των κανόνων και των εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Η παρούσα κυβέρνηση το έχει καταπατήσει πολλάκις, χωρίς καμία συνέπεια.

Αλλά αν το Σύνταγμα τελικά υπερισχύει των συμφωνιών της Ε.Ε., η Ελλάδα -και κατά συνέπεια ο ελληνικός λαός- κινδυνεύει να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα επειδή δεν τηρεί τις συμφωνίες της Ε.Ε., που μετά την υπογραφή τους θα είναι υποχρεωτικές για κάθε χώρα-μέλος και θα ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

«Αυτά που έρχονται είναι πολύ σοβαρά και τρομακτικά», λέει στην «Ε» ο εκ των ιδρυτών του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στο Βερολίνο και ένθερμος υποστηρικτής του δημοψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, Κλάους Κίτσταϊνερ.

Ο ίδιος, ως μέλος και της Παγκόσμιας Οργάνωσης κατά της Παγκοσμιοποίησης (ATTAC), παίρνει μέρος στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των Ευρωπαίων πολιτών κατά της υπογραφής των παραπάνω εμπορικών συμφωνιών, που θα αλλάξουν τη ζωή μας και θα ανοίξουν το δρόμο στην αντιμετώπιση κοινών δικαιωμάτων και υπηρεσιών, όπως το νερό, η Υγεία και η Εκπαίδευση, ως προϊόντων προς πώληση και εκμετάλλευση από τις πολυεθνικές.

Προϊόντα που δεν θα προστατεύονται από τη νομοθεσία για τα κοινά αγαθά, δεν θα εγγυώνται την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε πολίτη σ' αυτά, αλλά θα διέπονται από τους νόμους του εμπορίου. «Και μη γελιέστε ότι αυτό είναι κάτι που θα διαρκέσει για 30 χρόνια, όπως η ιδιωτικοποίηση του νερού στο Παρίσι, στο Βερολίνο ή αλλού. Αυτές είναι εμπορικές συμφωνίες που, αν υπογραφούν, θα ισχύσουν για πάντα», τονίζει ο Κ. Κίτσταϊνερ.

Οι δε συζητήσεις για την TISA, την εμπορική συμφωνία για τις υπηρεσίες, περιβάλλονται από ακόμη βαθύτερο σκοτάδι.

«Οι συζητήσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2013. Ομως δεν γίνονται στο κτήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Γίνονται στην πρεσβεία της Αυστραλίας στη Γενεύη. Κι αυτό γιατί ο ΠΟΕ έχει δεσμευτικούς κανόνες που προστατεύουν τις υπηρεσίες και την πρόσβαση των πολιτών σ' αυτές, από τους οποίους οι εταίροι της συμφωνίας δεν θέλουν να δεσμεύονται. Πέραν αυτού, τα έγγραφα αυτής της συμφωνίας θα είναι απόρρητα για 5 χρόνια. Αν όλα αυτά γίνονται για το καλό μας, γιατί είναι μυστικές οι συζητήσεις και γιατί είναι απόρρητα τα έγγραφα;» διερωτάται ο Κ. Κίτσταϊνερ.

Για τους λόγους αυτούς, τον Οκτώβριο ξεκινά στην Ευρώπη μια πρωτοβουλία πολιτών, που σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις συνέπειες από την υπογραφή αυτών των εμπορικών συμφωνιών στη ζωή του καθενός. Ξεκινά επίσης η συλλογή υπογραφών, όπως είχε γίνει και με τη συγκέντρωση 1,8 εκατ. υπογραφών για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού, ώστε να πιεστεί η Ε.Ε. να μην προχωρήσει στην υπογραφή των συμφωνιών αυτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΥΑΘ
Υγεία
Παιδεία
Νερό/Υδροδότηση