Έντυπη Έκδοση

Δυνατό χαρτί ο θαλάσσιος τουρισμός

Η «Μανταλένα» δεν πουλά μόνο ψάρια... αλλά φέρνει και τουρίστες. Σάρκα κι οστά παίρνει το ζήτημα του αλιευτικού τουρισμού, που αναμένεται να φέρει συμπληρωματικό εισόδημα στους ψαράδες και να δώσει νέα ώθηση στο θαλάσσιο τουρισμό στη χώρα μας.

Οι επαγγελματίες ψαράδες θα μπορούν να κάνουν επίδειξη των τεχνικών ψαρέματος και οι επιβάτες να ψαρέψουν με πετονιά Οι επαγγελματίες ψαράδες θα μπορούν να κάνουν επίδειξη των τεχνικών ψαρέματος και οι επιβάτες να ψαρέψουν με πετονιά Το χαρτί του θαλάσσιου τουρισμού, καταδυτικός, αλιευτικός, ιστιοπλοϊκός, σε συνδυασμό με την κρουαζιέρα θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσει νέες τουριστικές προοπτικές στη χώρα μας, όχι μόνο στα νησιά αλλά και σε παραλιακές περιοχές με αλιευτικό ή αρχαιολογικό ενδιαφέρον ώστε να γνωρίσουν καλύτερα οι ξένοι το ελληνικό ψάρι. Παράλληλα να βοηθήσει τους ψαράδες, καθώς τα ιχθυοαποθέματα διαρκώς μειώνονται κι έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά στο εισόδημά τους.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης:

1Δικαίωμα συμμετοχής στον αλιευτικό τουρισμό έχουν όλοι οι επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι έχουν σκάφη μήκους μέχρι 15 μέτρων.

2Τα σκάφη που προορίζονται για τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού θα πρέπει να μπορούν να παραλαμβάνουν μέχρι 12 επιβάτες. Παράλληλα θα πρέπει να πληρούνται οι οριζόμενες από την κείμενη νομοθεσία και Προεδρικά Διατάγματα προδιαγραφές των σκαφών, δηλαδή το ελάχιστο ύψος των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κ.λπ., και να διαθέτουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, ώστε να υπάρχει αυξημένη προστασία για τους τουρίστες.

3Το αλιευτικό σκάφος θα πρέπει να τηρεί τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία κανόνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την υγιεινή και την καταλληλότητά του για τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού.

Οι επαγγελματίες ψαράδες θα μπορούν να κάνουν επίδειξη των τεχνικών ψαρέματος και οι επιβάτες να ψαρέψουν με πετονιά.

Οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη νέα μορφή τουρισμού θα πρέπει να ενημερώνουν τις περιφερειακές υπηρεσίες Αλιείας, υποβάλλοντας αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά: φωτοαντίγραφο της επαγγελματικής τους άδειας, αίτηση για τα αλιευτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται απ' τους επιβάτες-τουρίστες, και πιστοποιητικό ασφάλισης για αστική ευθύνη.

Καθώς η χώρα μας έχει σημαντική παραγωγή ιχθύων, θα μπορούσε να προβλεφθεί είτε στο πλαίσιο του αγροτουρισμού είτε στο πλαίσιο του αλιευτικού τουρισμού και πρόβλεψη για ξενάγηση σε ιχθυογεννητικούς σταθμούς και μονάδες, ειδικά σε Περιφέρειες που έχουν αναπτύξει οστρακοκαλλιέργειες και ιχθυοκαλλιέργειες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τουρισμός
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Νησιωτική Ελλάδα