Έντυπη Έκδοση

Πουλήσαμε ομόλογα 1,6 δισ. ευρώ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανταλλαγής εντόκων γραμματίων με ομόλογα 3ετούς και 5ετούς διάρκειας, με το ελληνικό Δημόσιο να προχωρά στην ανταλλαγή τίτλων αξίας 1,619 δισ. ευρώ, καθώς αποδέχτηκε το σύνολο των προσφορών που υποβλήθηκαν. Σημειώνεται ότι αρχικός στόχος του Δημοσίου ήταν το ποσό να κινηθεί στα επίπεδα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ως γνωστόν πρόκειται για τίτλους με ελάχιστο όριο τις 100.000 ευρώ πλαφόν που εκ των πραγμάτων διευκόλυνε τις συστημικές τράπεζες και ελάχιστους ιδιώτες ισχυρούς παίκτες. Συγκεκριμένα οι επενδυτές (δηλαδή κυρίως οι τράπεζες) που επέλεξαν τα 3ετή ομόλογα προσέφεραν έντοκα ύψους 589,066 εκατ. ευρώ, ενώ για τους 5ετείς τίτλους το ποσό έφτασε το 1,030,827 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως το κουπόνι λήξης 2019 δίνει 4,75% και 3,75% για τίτλους λήξης 2017. Πρόκειται, όπως σημείωνε τραπεζικός παράγων, για ενδιαφέρουσα κίνηση arbitrage που ευνοεί τις τράπεζες (που σχεδόν αποκλειστικά κάλυψαν την έκδοση) δίνοντάς τους ακόμη μία «ανάσα».

Ως ημέρα διακανονισμού ορίστηκε η 16η Σεπτεμβρίου.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, «...έγινε ένα ακόμη βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς ελληνικών ομολόγων. Η Ελληνική Δημοκρατία προσκάλεσε τους επενδυτές σε πράξη ανταλλαγής 3μηνων και 6μηνων εντόκων έναντι 3ετών και 5ετών ομολόγων για αρχικό ποσό 1 δισ. ευρώ και σε επίπεδα αποδόσεων χαμηλότερα από εκείνα στα οποία εκδόθηκαν. Η πρόσκληση βρήκε ουσιαστική ανταπόκριση καθώς προσφέρθηκαν πάνω από 1,6 δισ. ευρώ».

Οι στόχοι της συναλλαγής επετεύχθησαν εξ ολοκλήρου καθώς:

* μεταφέρθηκε χρέος από τα εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια σε μεσοπρόθεσμες εκδόσεις αφαιρώντας πίεση από την αναχρηματοδότηση του Δημοσίου εν μέσω πτώσης των αποδόσεων,

* μειώθηκε το stock των εντόκων σε κυκλοφορία από 15 δισ. σε 13,4 δισ. Κατά συνέπεια καθίσταται δυνατή η έκδοση εντόκων 18μηνης διάρκειας η οποία καλύπτει ένα κενό της ελληνικής καμπύλης επιτοκίων και απευθύνεται σε μια κατηγορία επενδυτών που αναζητούν αποδόσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η έκδοση 18μηνου θα επιτρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο να προσδώσει αποδόσεις καταθετικού προϊόντος στα 3μηνα και 6μηνα που αποτελούν και το μεγαλύτερο όγκο εντόκων ρίχνοντας περαιτέρω το κόστος τους. Κατ' αυτόν τον τρόπο αυτή η διαχειριστική πράξη θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο σε ορίζοντα εξαμήνου.

Τέλος, και το σημαντικότερο, δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να λάβουν ενεργό μέρος στην αγορά ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που προσελκύει όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικά ομόλογα
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών