Έντυπη Έκδοση

ΣΕ Β ΑΠΟ Β- Η ΕΛΛΑΔΑ * ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙ FITCH ΚΑΙ MOODY'S

S&Ρ: Αδύναμη... αναβάθμιση

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε Β από Β- προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's. Το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό. Η S&Ρ αναφέρει ότι η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι τα ρίσκα σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν υποχωρήσει.

«Προβλέπουμε ότι από την επόμενη χρονιά η οικονομία θα αναδυθεί έπειτα από επτά συνεχόμενα χρόνια αρνητικής ανάπτυξης. Περιμένουμε ότι η αύξηση του πραγματικού και του ονομαστικού ΑΕΠ θα επιτρέψει στη χώρα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2014-2017». Το ποσοστό είναι μικρότερο του 4,5% επί του ΑΕΠ που έχει ως στόχο η κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμα της τρόικας. Η S&Ρ ωστόσο εκτιμά ότι αυτή η χαμηλότερη εκτίμηση είναι πιο ρεαλιστική πολιτικά και συνεπής με μια ήπια μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι το ακαθάριστο χρέος της ελληνικής κυβέρνησης θα σταθεροποιηθεί σε ονομαστικούς όρους, υποχωρώντας οριακά στο 164% του ΑΕΠ το 2017 από την κορυφή του 177% το 2014. Σημειώνει, ωστόσο, πως ακόμα και σε αυτό το χαμηλότερο επίπεδο, το ελληνικό χρέος θα είναι μεταξύ των υψηλότερων από όλα τα κράτη τα οποία αξιολογεί.

Η S&Ρ επισημαίνει πως μετά τις αναδιαρθρώσεις του Απριλίου και του Μαΐου του 2012, έχουν βελτιωθεί και άλλες πλευρές στο προφίλ του ελληνικού χρέους. Η μέση διάρκεια ωρίμανσης, η οποία βρίσκεται τώρα στα 15,8 έτη, έχει υπερδιπλασιαστεί (ήταν 6,3 έτη το 2011). Επίσης, από το ελληνικό χρέος το 72% είναι εκτός αγοράς. Επιπλέον, το μέσο επιτόκιο για αυτό το χρέος είναι κάτω από 2%, έναντι πρόβλεψης για μέση ανάπτυξη 2,8% το 2015-2017. Ακόμα το 40% του χρέους αυτού βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος.

Παράλληλα, ο οίκος βλέπει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ως σταδιακή αλλά αδύναμη, με το ΑΕΠ του 2017 να προβλέπεται 20% χαμηλότερο από αυτό του 2007.

Η S&Ρ αναφέρει πως ενώ αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραμένει σε γενικές γραμμές προσκολλημένη στις τρέχουσες πολιτικές, το πολύπλοκο πολιτικό περιβάλλον παραμένει μια αδυναμία στην αξιολόγηση της χώρας. Αν και οι μεταρρυθμίσεις έχουν στηρίξει την πρόοδο στην αναδιάρθρωση της οικονομίας, παραμένουν οι κοινωνικές εντάσεις και το αδύναμο θεσμικό πλαίσιο, τονίζει.

Σημειώνεται ότι η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα τον Μάιο σε Caa1 ενώ τον Αύγουστο είχε ακολουθήσει και η Moody's, αναβαθμίζοντας την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου σε Β.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οίκοι αξιολόγησης