Έντυπη Έκδοση

«Η φυλακή και το πανεπιστήμιο»

**Από κείμενο του Τάκη Καραγιάννη στο Protagon.gr

«Εχω σε τρομερή εκτίμηση τις ικανότητες του Αντρέα Λοβέρδου. Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο ενοχλούμαι όταν τις χρησιμοποιεί για τους λάθος λόγους. Είτε γιατί διαπομπεύει ασθενείς με το λογικοφανές -αλλά απόλυτα αισχρό και κενό περιεχομένου- επιχείρημα της δημόσιας υγείας, είτε γιατί περιορίζει τη γυμναστική από τα σχολεία, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά δεν γίνεται να μην αποδώσεις τα του Καίσαρος.

Με βάση το ρεπορτάζ, είναι αυτός που άναψε το "πράσινο φως" στην πρόταση του Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιου Κυριαζή, για τη σύσταση ειδικού εξεταστικού κέντρου που αφορούσε τους νεαρούς σε ηλικία κρατουμένους των φυλακών της Αυλώνας.

Τέσσερις από αυτούς κατάφεραν και πέρασαν σε πανεπιστήμια και στα μέσα του μήνα θα μπορέσουν να κάνουν την εγγραφή τους.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Μπρέιβικ, ο ακροδεξιός μακελάρης στη Νορβηγία, είχε κάνει αίτηση να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο. Με δολοφονία 77 νέων και με πολιτικό μανιφέστο που κήρυττε τον φόβο και τη μισαλλοδοξία, θα περίμενε κανείς να μην έχει θετική αντιμετώπιση η αίτησή του. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Οσλο είχε πει πως όλος ο κόσμος έχει δικαίωμα στο να ζητήσει κάτι τέτοιο και πως εξαρτάται από το Ιδρυμα εάν και ποιον θα δεχθεί.

Το τωρινό γεγονός την Ελλάδα -προφανώς δεν σκότωσαν 77 ανθρώπους οι κρατούμενοι της Αυλώνας- είναι το καταλληλότερο παράδειγμα για το ότι το σωφρονιστικό σύστημα δεν πρέπει να έχει εκδικητικό χαρακτήρα. Χρειάζεται να σε τιμωρεί χωρίς να σε εξοντώνει, να σε νουθετεί χωρίς να σε σκίζει. Να σε φέρνει σε μια τέτοια κατάσταση που να είναι πιο ομαλή η επανένταξη στην κοινωνία κι όχι να σε πετά σαν σκουπίδι. Είναι, μόλις, μία περίπτωση, θα πείτε. Ναι, αλλά είναι μια αρχή. Και προφανώς αυτός πρέπει να είναι ο οδηγός, προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δείχνει η πυξίδα κι όχι προς το Κολαστήριο των Φυλακών Κορυδαλλού (...).

ΥΓ. Τα βάσανά τους τώρα αρχίζουν. Με την αντιμετώπιση των συμφοιτητών τους εντός πανεπιστημίου. "Γεια σου τάδε, είμαι ο τάδε", "Χάρηκα", "Πού μένεις;", "Στο Αιγάλεω, εσύ;", "Στις φυλακές Αυλώνα"...»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο