Ηλεκτρονική Έκδοση

Δουλειά τις Κυριακές: «Το ΣτΕ έπραξε το αυτονόητο»

Ιδιωτικοί υπάλληλοι: Ούτε 52 – Ούτε 7: καμιά Κυριακή τα μαζαγιά ανοιχτά

Τελευταία ενημέρωση:

Δικαιωμένη νοιώθει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για την απόφαση του εργατικού τμήματος του ΣτΕ, η οποία μπλοκάρει τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές. Ανακουφισμένη δηλώνει και η ΓΣΕΒΕΕ.

ΟΙΥΕ ΟΙΥΕ Στο σχολιασμό της απόφασης του ΣτΕ, η ομοσπονδία επισημαίνει πως: "Η απόφαση του τμήματος αναστολών του ΣτΕ για την απαγόρευση της πιλοτικής λειτουργίας των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους σε 10 περιοχές της χώρας, συνιστά την πρώτη και εξαιρετικά σημαντική νίκη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Εμπόριο, απέναντι στη μνημονιακή προσπάθεια να επιβληθεί και να γενικευτεί η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, πολλαπλασιάζοντας τα λουκέτα και τις απολύσεις.

Η απόφαση αυτή είναι, εκτός άλλων και το λογικό αποτέλεσμα του επίμονου και συντονισμένου απεργιακού αγώνα και των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας μας. Έναν αγώνα τον οποίο δώσαμε –παρά την εκκωφαντική απουσία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα– από κοινού με τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία εμποροϋπαλλήλων, τους καταναλωτές, τους μικρούς εμπόρους και τις τοπικές κοινωνίες.

Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε μια μεγάλη μάχη με πραγματικά κοινωνικά και κινηματικά χαρακτηριστικά, γεγονός που διαμόρφωσε καθοριστικά και τις θετικές εξελίξεις στον παράλληλο δικαστικό μας αγώνα. Το ΣτΕ έπραξε το αυτονόητο, απαγορεύοντας τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές, με πρόσχημα τον τουρισμό και σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Στην απόφαση του ΣτΕ καταγράφεται η στοιχειώδης κοινή λογική, τηρείται η νομιμότητα και διασφαλίζεται η αρχή της ισονομίας".

 

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, η ΟΙΥΕ αναφέρει: "Το αυτονόητο βεβαίως δεν μπορούν να το κατανοήσουν τα διάφορα γνωστά μνημονιακά παπαγαλάκια της Κυβέρνησης και της Βουλής, όπου άρχισαν να καταφέρονται με ειρωνείες ενάντια στην απόφαση της Δικαιοσύνης (την οποία δήθεν σέβονται!!).

Η γραφικότητά τους θα προκαλούσε γέλιο αν δεν ήταν επικίνδυνη, καθώς είναι οι ίδιοι που συνεχώς ψηφίζουν τις διάφορες μνημονιακές επιταγές της καταστροφής, αποδεικνύοντας ότι είναι εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από την κοινωνία και την οικονομική πραγματικότητα, με την οποία έχουν πάρει οριστικά διαζύγιο.

Ο αγώνας μας για την οριστική απαγόρευση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων που διαλύει τους εργαζόμενους και τον κλάδο θα συνεχιστεί αταλάντευτα και με κάθε μορφή. Η απόφαση του ΣτΕ είναι το πρώτο βήμα μέχρι την τελική μας δικαίωση. ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. Ούτε 52 – Ούτε 7: καμιά Κυριακή τα μαζαγιά ανοιχτά!".

"Aνακούφιση" τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς σχολίασε την προσωρινή απόφαση του ΣΤΕ που απαγορεύει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ως εξής: "Η αναγνώριση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι καταστροφική για τους εμπόρους, αλλά και ότι η λογική του Υπουργείου να μετατρέψει σε «πειραματόζωα» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία από την «πιλοτική» εφαρμογή του μέτρου επικαλούμενο λόγους εθνικού συμφέροντος είναι επικίνδυνη, δεν αποτελεί μόνο δικαίωση για τη ΓΣΕΒΕΕ και όλες τις οργανώσεις που από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκαν στην κυβερνητική απόφαση.

Ανακουφίζει ένα μεγάλο κομμάτι της πραγματικής οικονομίας και απαλλάσσει- έστω προσωρινά μέχρι την τελική απόφαση- από ένα επιπρόσθετο τεράστιο οικονομικό βάρος τις ΜμΕ και τους αυτοαπασχολούμενους στην ασφυκτική  περίοδο που βιώνουν.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιακουμάτος  έσπευσε να δηλώσει ότι «το Υπουργείο θα υποστηρίξει το μέτρο των 52 Κυριακών με κάθε νομικό μέσο.» Από τη μεριά μας έχουμε να υπογραμμίσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να σωθεί η μικρομεσαία επιχείρηση μέχρι τη τελική δικαίωση και είναι κρίμα που η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι μαζί μας, αλλά  απέναντί μας".

ΠΑΜΕ

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα τις Γραμματείας Εμπορίου- Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, για οργάνωση του αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας τα διοικητικά συμβούλια αρκετών πρωτοβάθμιων σωματείων των συγκεκριμένων κλάδων, πραγματοποιούν το Σάββατο 13/9, συζητήσεις με τους εργαζομένους, των σωματείων  στους χώρους δουλειάς.




Σχετική είδηση: Ανοιχτά τα καταστήματα στην Αθήνα την Κυριακή 2 Νοεμβρίου


 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Καταστήματα/Ωράριο