Έντυπη Έκδοση

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

13 μέτρα σωτηρίας

Οι προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα της φτώχειας και της λιτότητας που βιώνει η ελληνική κοινωνία

Με τρεις άξονες κυβερνητικού σχεδιασμού και με προτεραιότητες που θα αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει τουλάχιστον το 1/3 της κοινωνίας, ο Αλέξης Τσίιπρας καλείται το μεσημέρι σήμερα να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, ειδικά όμως στο καίριο ζήτημα εάν και σε ποιο βαθμό οι εξαγγελίες του στο «Βελλίδειο» είναι στην πράξη υλοποιήσιμες.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (απόγευμα Παρασκευής) ο ΣΥΡΙΖΑ με ενημερωτικό σημείωμα έχει ήδη δώσει το περίγραμμα των βασικών εξαγγελιών που ο Αλέξης Τσίπρας θα έκανε στο «Βελλίδειο» και οι οποίες σε γενικές γραμμές κρίνονται αναμενόμενες, καθώς κινούνται στο πλαίσιο της προγραμματικής διακήρυξης του κόμματος και σε όσα τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρό του.

Ολα τα μέτρα εντάσσονται στη λογική ότι δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση προς όφελος της κοινωνίας, παρά μόνο μέσω της ενίσχυσης της ζήτησης και ειδικά της αγοραστικής δύναμης των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων, με τη διαβεβαίωση από πλευράς του κ. Τσίπρα ότι οι όποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να ληφθούν θα είναι συγκεκριμένες και κοστολογημένες. Η κοστολόγηση συνιστά κεντρικό σημείο και είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα κληθεί επίμονα να δώσει πειστικές απαντήσεις, που, όμως, σε αυτή τη φάση που το κόμμα βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναγκαστικά θα παραμείνουν σε θεωρητικό επίπεδο. Διότι ακόμη και εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις, διαχρονικά η ιστορία της Μεταπολίτευσης δείχνει ότι η θεωρία και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για την εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής.

Τα μέτρα πάντως που έως τώρα έχουν γίνει γνωστά δεν προκαλούν έκπληξη, άλλωστε είθισται να εξαγγέλλονται από την πλευρά των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων στο περιθώριο της ΔΕΘ. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, είναι γεγονός πως χαρακτηρίζονται από προσεκτικές διατυπώσεις, με σαφή διάθεση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ να σπάσει μια παράδοση που θέλει να τάζονται πολλά προεκλογικά χωρίς αντίκρισμα και αναλύοντας τους τρόπους εξασφάλισης των δημοσίων εσόδων που είναι απαραίτητα για την υλοποίησή τους.

Από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, δεσμευόμενος για την αναδιανομή των φορολογικών βαρών υπέρ των ασθενέστερων τάξεων, επιχειρεί ουσιαστικά να στείλει μήνυμα ενός άλλου μοντέλου διακυβέρνησης, μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με έλεγχο του συνόλου των λιστών φοροφοφυγάδων. πάταξη των ενδοομιλικών συναλλαγών και της λαθρεμπορίας πετρελαίου, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πιο ειδικά, οι τρεις άξονες του κυβερνητικού προγράμματος αφορούν: α) στην επανεκκίνηση της οικονομίας, β) την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και γ) την ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία 300 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Και τα μέτρα που εξειδικεύονται είναι τα εξής:

Οι 3 άξονες

Α) Αρση καταστολής στην πραγματική οικονομία:

* Ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

* Κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για χρέη προς το Δημόσιο.

* Πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» - Νέα σεισάχθεια.

* Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.

* Κατάργηση ΕΝΦΙΑ, θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

* Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Β) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης:

* Παροχή δωρεάν ρεύματος σε όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία.

* Πρόγραμμα στέγασης και σίτισης.

* Απαγόρευση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία μέχρι την εφαρμογή του προγράμματος της σεισάχθειας.

* Διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

* Κατάργηση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Γ) Ενίσχυση της απασχόλησης:

* Παρουσίαση του σχεδίου για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα διετίας.

* Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -τριετιών και μετενέργειας-, κατάργηση αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Αυτά όσον αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ως προϋπόθεση όμως για να εφαρμοστεί αυτή η φιλολαϊκή πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε κεντρικά το μείζον θέμα της διαγραφής μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση της ύφεσης και της λιτότητας. Δίνοντας κομβική διάσταση, και σε αντιδιαστολή με τις έως τώρα πρακτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων, στη σκληρή διαπραγματευτική προσπάθεια που θα καταβάλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη διαγραφή του χρέους. Εχοντας ως δεδομένο ότι η τωρινή ευρωπαϊκή συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από την έντονη αμφισβήτηση που δέχεται η γερμανική αντίληψη για την Ευρώπη, ευνοεί την προσπάθεια μιας άλλης ελληνικής κυβέρνησης που θα θελήσει ακόμη και να συγκρουστεί αν χρειαστεί με τους δανειστές προς όφελος της κοινωνίας. Ο κ. Τσίπρας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου αναμένεται να σταθεί σε αυτή την ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται για να τονίσει ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αξιοποιήσει όσες δυνατότητες προσφέρει η γενικευμένη ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια κατά της γερμανικής λιτότητας μέσα από ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες στον ευρωπαϊκό χώρο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)
ΣΥΡΙΖΑ