Έντυπη Έκδοση

ΤΟΝ... ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Ο ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ

Ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ, όχι στις δόσεις!

Παγίδα έστησε το υπουργείο Οικονομικών και σε όσους δικαιούνται την έκπτωση 50% ή την πλήρη απαλλαγή από φόρο, εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας

Τέλος δεν έχει η ταλαιπωρία των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι θα συνεχίσουν για μήνες να πληρώνουν τα λάθη του ΕΝΦΙΑ. Το σίριαλ με τα λάθη, τις διορθώσεις και τις «φοροελαφρύνσεις» κατέληξε ακόμα μία φορά με μόνους χαμένους τους φορολογουμένους, οι οποίοι κατά την πρώτη ανάρτηση των εκκαθαριστικών είδαν το λογαριασμό να τους έρχεται «παραφουσκωμένος».

Οι αντιδράσεις που ξέσπασαν αμέσως μετά, αρχικά από τους ιδιοκτήτες και στη συνέχεια από τους βουλευτές που είδαν τους ψηφοφόρους τους να τους απειλούν με «μαύρο» στις επόμενες εκλογές, είχαν ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ξεκινήσει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια». Οι «πληροφορίες» από κυβερνητικά στελέχη τις πρώτες ημέρες έφταναν μέχρι το σημείο να αναφέρουν ακόμα και αλλαγή ολόκληρου του ΕΝΦΙΑ, δημιουργώντας έτσι μεγάλες προσδοκίες.

Βέβαια, το απαγορευτικό που έβαλε η τρόικα σε οποιαδήποτε σκέψη σχετικά με τη μείωση των προβλεπόμενων εσόδων από τα 2,65 δισ. ευρώ έφερε και πάλι τα πράγματα στη θέση τους, με την κυβέρνηση να προχωρεί μόνο στις απαιτούμενες διορθώσεις των λαθών που είχε κάνει η ίδια και σε ελάχιστες ελαφρύνσεις του φόρου.

Τελικά, οι διαβεβαιώσεις από τους βουλευτές και τους υπουργούς για γενναίες μειώσεις, καθώς όπως έλεγαν ο ΕΝΦΙΑ ήταν άδικος, κατέληξαν σε φτωχές έως ανύπαρκτες μειώσεις. Μάλιστα η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αδυναμία της να διαπραγματευτεί με την τρόικα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, άρχισε και πάλι να τάζει ότι ο φόρος θα εξεταστεί και από την αρχή, ώστε το 2015 να μην έχει τόσες αδικίες.

Οπως και να έχει βέβαια το αποτέλεσμα είναι ότι και φέτος οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και πάλι ένα «βαρύ» και άδικο φόρο, με μόνη εξαίρεση όσους διαθέτουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι οποίοι ελπίζουν η μείωση του 20% να τους ελαφρύνει λίγο.

Το πότε θα δουν αυτή τη μείωση στα εκκαθαριστικά τους είναι ακόμα άγνωστο, καθώς η ΓΓΔΕ δήλωσε ότι δεν προλαβαίνει να υπολογίσει τις νέες μειώσεις και να εκκαθαρίσει ξανά το φόρο.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πληρώσουν τις πρώτες δόσεις χωρίς καμία έκπτωση και στη συνέχεια θα περιμένουν πότε θα γίνει ο συμψηφισμός. Επικρατέστερο σενάριο μέχρι τώρα, ο συμψηφισμός να γίνει με την τελευταία δόση του Φεβρουαρίου.

Ακόμα όμως και στις μειώσεις που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) τις γνώριζε από την πρώτη στιγμή που ψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ από τη Βουλή, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία με βάση το εισόδημά τους, δικαιούνται εκπτώσεις 50% ή 100% από το φόρο.

Ωστόσο, η ΓΓΔΕ εδώ και 9 μήνες που ψηφίστηκε ο νόμος δεν έκανε τίποτα ώστε να είναι έτοιμη να μειώσει ή να απαλλάξει από το φόρο τους δικαιούχους. Αποτέλεσμα, να τους καλεί τώρα να πληρώσουν τις πρώτες δόσεις χωρίς καμία μείωση. Και αυτοί οι ιδιοκτήτες, έστω και αν βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, θα πρέπει, αν θέλουν να μη βρεθούν μπροστά σε κατασχέσεις, να πληρώσουν πρώτα το φόρο και στη συνέχεια να περιμένουν να γίνει ο συμψηφισμός για να τους επιστραφούν τα χρήματα.

Βέβαια, στο πλαίσιο της διατήρησης του στόχου είσπραξης εσόδων 2,65 δισ. ευρώ και βεβαίωσης 3,2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έθεσε αυστηρούς όρους για το ποιος δικαιούται έκπτωση ή απαλλαγή, με αποτέλεσμα χιλιάδες από τους πραγματικούς δικαιούχους να μένουν εκτός.

Για παράδειγμα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα ισχύσει μόνο για όσους δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα ούτε μία ημέρα σε όλη τη διάρκεια του 2013

Παγίδα έστησε το υπουργείο Οικονομικών και σε όσους δικαιούνται την έκπτωση 50% ή την πλήρη απαλλαγή από φόρο, εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα των τεκμηρίων, καθώς η τροπολογία η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπει ότι για το εισοδηματικό όριο λαμβάνεται υπόψη το φορολογητέο εισόδημα με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (4172/2013), δηλαδή το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες που ζουν ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων. Με λίγα λόγια, οικογένεια με δύο παιδιά, με χαμηλό εισόδημα, διαμέρισμα 80 τ.μ. και Ι.Χ. 1.400 κ.ε. δεκαετίας, μένει χωρίς καμία έκπτωση.

Μόνοι «τυχεροί» οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις 4.000 περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών, οι οποίοι έπεσαν θύματα των λαθών του υπουργείου Οικονομικών στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτούς για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι τιμές των οικοπέδων, με βάση τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ φυσικών προσώπων έτους 2013, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τους φορολογουμένους.

Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις ακινήτων τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, κατά τη νέα εκκαθάριση το υπόλοιπο του οικοπέδου τους θα απαλλαγεί από τον κύριο φόρο, ενώ πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά.

Τυχεροί ή άτυχοι, οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να ενημερώνονται για τη νέα «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ σταδιακά από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν θα αναρτηθούν τα πρώτα εκκαθαριστικά με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Κύριο θέμα
Τελευταίο οχυρό για την κυβέρνηση η πρώτη κατοικία