Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΥΣΣΑ * ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΤΩΜΕΝΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΟΡΑΛΛΙ»

Κατ' εντολήν έστριψε το μαχαίρι...

«Ολοι τώρα στην Τοπική. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς»

Η δικογραφία περιλαμβάνει πολλές κλήσεις σε κινητά. Τουλάχιστον μία από αυτές έγινε εκείνο το βράδυ στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος δήλωσε πως «κοιμόταν». Αλλά δεν κοιμόταν

Ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος. Οι στίχοι του και η συμπεριφορά του ενοχλούσαν  τη φασιστική οργάνωση Ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος. Οι στίχοι του και η συμπεριφορά του ενοχλούσαν τη φασιστική οργάνωση Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν έγινε τυχαία. Οργανώθηκε. Ο ράπερ ήταν στόχος των χρυσαυγιτών, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν να κατεβούν νύχτα στην καφετέρια όπου εντοπίστηκε.  Η δικογραφία περιλαμβάνει πολλές κλήσεις σε κινητά. Τουλάχιστον μία από αυτές έγινε εκείνο το βράδυ στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος δήλωσε πως «κοιμόταν». Αλλά δεν κοιμόταν. Η Δικαιοσύνη στη δίκη θα αναζητήσει τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή της επίθεσης.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο δολοφόνος, κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με συνεργό τον Ιωάννη Καζαντζόγλου. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και πολλά ακόμη στελέχη της οργάνωσης και βουλευτές έχουν συλληφθεί για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ή για κατοχή όπλων και άλλα αδικήματα. Ποιος ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας; Τα αρχεία, τα κινητά και ίσως τα στόματα θα μιλήσουν.

Το πόρισμα για τη Χρυσή Αυγή στηρίζεται μεταξύ των άλλων στο καταστατικό της οργάνωσης που αποδεικνύει την ιεραρχική και στρατιωτική δομή της. Ενα έγγραφο από τον υπολογιστή του «πυρηνάρχη» Πατέλη αποδεικνύει πως η Τοπική Οργάνωση είχε πενταμελή διοίκηση με επικεφαλής τον ίδιο. Σε ένα από τα έγγραφα που έχουν κατασχεθεί αναφέρεται πως «κάθε μέλος της Χρυσής Αυγής οφείλει να εκτελεί με πειθαρχία προς τους ανωτέρους του».

Ο βουλευτής Ιωάννης Λαγός ήταν υπεύθυνος ασφαλείας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας. Το κινητό του Καζαντζόγλου περιείχε μηνύματα-διαταγές, όπως «Απαντες αύριο στα γραφεία μας - Απόρρητο Μήνυμα», «Παρακαλείσθε να έχετε μηχανάκια - Αδιαβάθμητο Μήνυμα», «Δευτέρα άπαντες στα γραφεία - Ακρως Εμπιστευτικό».

Τα έντυπα της Χρυσής Αυγής, με άρθρα όπως «Θα σας λιώσουμε σαν σκουλήκια», «Είμαστε οι δυνατοί», «Την ημέρα της κρίσης θα είναι κρεμασμένοι από το λαιμό», είναι μέρος της δικογραφίας, αλλά δεν έχει συλληφθεί ο συγκεκριμένος συντάκτης.

Είναι σαφές από τα κείμενα αυτά και τις ομιλίες πως «ο αγώνας δίνεται στο δρόμο». Ο «στρατηγός» αυτής της μάχης είναι κάποιος που ήταν στρατιωτικός όταν τον ξήλωσαν ως «βομβιστή». Αλλά όπως ο Χίτλερ, που τον απέρριψαν ως ζωγράφο, θα έπαιρνε την εκδίκησή του. Οι επιτελικοί χάρτες που βρέθηκαν στα αρχεία της Χρυσής Αυγής αποδεικνύουν πως μπορείς να γίνεις στρατηγός και εκτός στρατού, αν φτιάξεις τη δική σου, ιδιωτική στρατιωτική οργάνωση.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2013, πέντε μέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα, ο Καζαντζόγλου δέχεται ένα μήνυμα που λέει «Γιάννη, ενημέρωσέ με για το τι στολή πρέπει να έχουμε». Κάποιος -Αντωνόπουλος- τον ενημερώνει πως θα πάει από τη δουλειά κατ' ευθείαν. «Δεν θα 'χω στολή πόλεως».

Οι χρυσαυγίτες έβγαιναν κάθε Σάββατο στους δρόμους με ειδικές στολές, σημαίες και στρατιωτικά παραγγέλματα και συνθήματα. Ο Πατέλης ήταν επικεφαλής. Τα γραφεία ήταν στην οδό Καισαρείας, στη Νίκαια. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη ήταν εκεί με στολές, περιφρούρηση και συχνά έκαναν μηχανοκίνητες πορείες, μιμούμενοι τα SS. Το σημείο που διάλεξε η οργάνωση δεν ήταν τυχαίο. Ηταν στο κέντρο της Νίκαιας, ανάμεσα σε προσφυγικά σπίτια Μικρασιατών, πολλά από τα οποία τώρα είχαν κατοίκους μετανάστες, κυρίως Ασιάτες.

Μια μεγάλη «παρέλαση» οργανώθηκε τον Δεκαπενταύγουστο του 2012, όταν καμιά τριανταριά χρυσαυγίτες ανά δύο σε λόχους πέρασαν και φώναξαν το σύνθημα «Αίμα - Τιμή - Χρυσή Αυγή», με λοχίες και παραγγέλματα όπως στο στρατό. Κάποιος βιντεοσκοπούσε. Και κάποιος άλλος έβλεπε με υπερηφάνεια το στρατό του να παρευλάνει.

Ο Μιχάλης Αρβανίτης, βουλευτής σήμερα -που κοιμάται με το όπλο του-, εξέφρασε σε μια ομιλία του το θαυμασμό του για την οργάνωση της Νίκαιας:

«Δεν είναι γραφείο η Τ.Ο. Νίκαιας. Είναι ορμητήριο. Είναι εθνικιστικό φρούριο. Θαύμασα τον τρόπο που είστε οργανωμένοι».

Ενα άλλο μήνυμα του Καζαντζόγλου αναφέρει πως κάποιος από τα μέλη έχει τιμωρηθεί κι ένας άλλος είναι κατηγορούμενος. Οπως στο στρατό, η ποινή θα ανακοινωθεί στα άλλα μέλη που φτιάχνουν ασπίδες με μαιάνδρους. Οι παρελάσεις με κοντάρια και κράνη βιντεοσκοπούνται από τους ίδιους.

Η δικογραφία περιλαμβάνει εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες από μοτοπορίες, χρυσαυγίτες σε πλοία ή να χτυπάνε σε τετράδες ρόπαλα, ενώ οι «φαλαγγάρχες» φωνάζουν «Ανδρες, προ-σο-χή!». Η οργάνωση Νίκαιας είχε πραγματοποιήσει πάνω από διακόσιες επιθέσεις σε μετανάστες ιδιαίτερα στην οδό Θηβών, στη στάση όπου περίμεναν το λεωφορείο. Υστερα άρχισαν να τους διώχνουν από τα μαγαζιά και να ζητάνε σε όσους αλλοδαπούς είχαν μαγαζιά να τα κλείσουν. Τέλος, άρχισαν επισκέψεις έξω από σπίτια αριστερών, φωνάζοντας:

«Φωτιά, φωτιά στα κόκκινα σκυλιά!».

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 ο Ιωάννης Αγγος είναι στην καφετέρια «Κοράλλι» με άλλους χρυσαυγίτες, ντυμένος με παντελόνι παραλλαγής, άρβυλα και μαύρη μπλούζα. Λες και κάποιος θα τον επιθεωρούσε κι αν δεν ήταν εντάξει θα τον τιμωρούσε. Προφυλακισμένος σήμερα στις φυλακές Ναυπλίου για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκανε τις προάλλες αίτηση για να αποφυλακιστεί. Είχε ζητήσει να δώσει συμπληρωματική κατάθεση μόνος του. Εχει μιλήσει; Ηταν ο άνθρωπος που κάλεσε τα κεντρικά να στείλουν ενισχύσεις, αλλά δεν γνωρίζει αν κάποιος άλλος διέταξε το δολοφόνο να πάει στο «Κοράλι» με την εντολή να σκοτώσει.

Οι χρυσαυγίτες βλέπουν στην τηλεόραση τον αγώνα όταν διαπιστώνουν ότι δίπλα κάθεται ο Παύλος Φύσσας με μια παρέα: με κάποιον άλλον και δυο γυναίκες. Από την εποχή της ταινίας «Ο Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, οι «κομμουνιστές» έχουν γυναίκες. Οι φασίστες όχι.

Ο ράπερ ήταν «γνωστός». Ο Αγγος ειδοποίησε τηλεφωνικά τον Καζαντζόγλου. Τα SMS έφυγαν από τον υπολογιστή της οργάνωσης Νίκαιας μετά τις 11 το βράδυ. Μέσα σε δεκαπέντε λεπτά έφτασαν εκεί περίπου σαράντα άτομα πάνω σε μοτοσικλέτες με κοντάρια, κράνη και σιδηρογροθιές. Με ένα Ι.Χ. έφτασε και ο υπεύθυνος Οικονονικού της οργάνωσης Γιώργος Ρουπακιάς, με κάποιον ακόμα.

Το «Τάγμα» επιτέθηκε στην παρέα του Φύσσα με βρισιές και προπηλακισμούς, κλοτσιές και γροθιές. Ο Ρουπακιάς ανέβηκε ανάποδα την Παναγή Τσαλδάρη και πάρκαρε στη μέση του δρόμου. Βγήκε κρατώντας ένα μαχαίρι. Στις 11.57 χτύπησε τον Παύλο Φύσσα στο στήθος.

Η ομάδα ΔΙΑΣ, που παρακολουθούσε αμέτοχη, τον συνέλαβε. Στις συνομιλίες με το Κέντρο είχαν αναφερθεί σε πενήντα άτομα με «σιδερομπουνιές» να κυνηγάνε τέσσερα άτομα. Η κατηγορία για «παράβαση καθήκοντος» δεν είναι γνωστή στην Ελλάδα, παρά μόνο από τους νόμους. Κανένας δεν έχει επιρρίψει ευθύνες για το ότι η Αστυνομία δεν επεμβαίνει. Αλλωστε, αυτό έχει γίνει χιλιάδες άλλες φορές.

Ενα άτομο είναι πεσμένο κάτω.

«Να προσέλθει το ΕΚΑΒ!» καλεί το Κέντρο.

Ο Παύλος Φύσσας είναι νεκρός.

Το μήνυμα από την οργάνωση ήταν «Ολοι τώρα στην Τοπική. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς». Το ερώτημα ποιος έδωσε εντολή να επιτεθούν, όσο ο Νίκος Μιχαλολιάκος κοιμόταν -κάπως νωρίς-, αν απαντηθεί στη δίκη, μαζί με άλλες -πάνω από τριάντα- υποθέσεις σημαίνει «ισόβια».

Ο Πατέλης, ο άνθρωπος-κλειδί ανάμεσα στο δολοφόνο «υφισταμένο» και τον προϊστάμενο ηθικό αυτουργό και αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο.

**

Από την απόπειρα κατά του τραγουδιστή των «Last Drive», στη δολοφονία του ράπερ

Τον Γενάρη του 1998 ένα Σαββατόβραδο ο Αλέξης Καλοφωλιάς, του δημοφιλούς ροκ γκρουπ «Last Drive», περιμένει στη στάση στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και Χαλκοκονδύλη το λεωφορείο, όταν δέχεται επίθεση με σιδερόβεργα. Τρία άτομα τον καταδιώκουν αιμόφυρτο και χτυπάνε με λύσσα το κεφάλι του στο πεζοδρόμιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες βγήκαν από τα γραφεία της οργάνωσης στην οδό 3ης Σεπεμβρίου 19 και ξανακρύφτηκαν εκεί.

Η Αστυνομία δεν ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης και την έβαλε ως μεμονωμένο περιστατικό άνευ σημασίας στο αρχείο. Ο Αλέξης Καλοφωλιάς, μουσικός και βραβευμένος μεταφραστής, είναι ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο της ελληνικής ροκ σκηνής. Η διάρκεια της επίθεσης, αλλά και η λύσσα και η μανία των δραστών δείχνουν πως ήταν συγκεκριμένος στόχος της οργάνωσης, και σώθηκε όταν μια υπάλληλος καταστήματος άρχισε να καλεί σε βοήθεια.

Το ασθενοφόρο τον μετέφερε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στα μάτια. Ο Αλέξης σώθηκε, αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο με έναν άλλο μουσικό, αυτή τη φορά της χιπ-χοπ σκηνής. Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι χρυσαυγίτες είναι εκπαιδευμένοι να χρησιμοποιούν και να στρίβουν στην καρδιά του θύματος ένα μαχαίρι. Ο Παύλος Φύσσας δεν θα έχει την τύχη του Αλέξη.

Οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής ακροδεξιάς βρίσκονταν πίσω από δεκάδες επιθέσεις σε μετανάστες και αριστερές οργανώσεις, αλλά ποτέ δεν αναλάμβαναν την ευθύνη.

Η επίθεση στον τραγουδιστή των «Last Drive» έχει πολλαπλή σημασία. Η μία αφορά το πρόσωπο του «μακρυμάλλη ροκά» που μισεί ο κοντοκουρεμένος φασίστας. Η άλλη αφορά τη θεμελιώδη ανάγκη των ναζιστικών και φασιστικών κινημάτων για «γη και έδαφος», για «ζωτικό χώρο». Η οργάνωση που διευθύνει ένας πρώην -καθαιρεμένος- στρατιωτικός καταδρομέας έχει αποκαλύψει σε ανύποπτο χρόνο αυτή τη στρατιωτική πολιτική κατάληψης της πόλης. Το περιοδικό «Αντεπίθεση», στις 30 Ιουνίου 1995, γράφει:

«Για μας τους Εθνικιστές, το Γκάζι είναι ένα πεδίο μάχης. Εκεί, στη ρίζα του κακού θα δώσουμε τη μάχη».

Ο πόλεμος της Χαλκοκονδύλη

Τα άρθρα ακολουθούν ένοπλες επιθέσεις που ανακοινώνονται από την οργάνωση με δημοσιεύματα ότι «στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται και θα βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών που βλέπουν τις γειτονιές τους να μετατρέπονται σε τριτοκοσμικές βρωμοπόλεις»

- «Ο τόπος είναι δικός μας».

Η Χαλκοκονδύλη βρίσκεται στα σύνορα με το χώρο των αριστερών, αναρχικών, «κουλτουριάρηδων», που είναι τα Εξάρχεια. Οι μάχες για την κατάληψη της περιοχής θα κρατήσουν πολλά χρόνια και δεν θα βγουν στα δελτία ειδήσεων, ως ασήμαντα επεισόδια, καθώς δεκάδες ομάδες νεοναζί, χούλιγκαν, αναρχοναζί και αναρχοχουλιγκάνων, skinheads και «μπαχαλάκηδων» ή ανώνυμων συμμοριών εμπλέκονται σε έναν πόλεμο που δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Η κατάληψη της πόλης, αν και εμφανίζεται ως «μεμονωμένα περιστατικά αγανακτισμένων πολιτών», είναι μια καλά προσχεδιασμένη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκινά από την Κυψέλη και τον Αγιο Παντελεήμονα και επεκτείνεται στα Εξάρχεια, το Γκάζι, τα Πετράλωνα, όπου θα σημειωθεί ακόμα ένας φόνος μετανάστη. Ο επόμενος στόχος του στρατηγού, που διευθύνει τις επιχειρήσεις, είναι περιοχές όπως το Πέραμα, η Νίκαια, ο Πειραιάς. Κάπου εκεί εκκρεμεί ακόμα ένας φόνος.

Ενας χάρτης της περιοχής Εξαρχείων, με σημειωμένα σημεία, όπως καφενεία, στέκια και άλλοι στόχοι, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, δείχνει πως στα γραφεία της Χρυσής Αυγής κάποιος «στρατηγός» σχεδιάζει την κατάληψη της πόλης με το «στρατό του». Εξάρχεια, Αγιος Παντελεήμονας, Γκάζι και η έδρα της Αριστεράς στο Πέραμα και τη Νίκαια είναι «στρατηγικοί στόχοι» με μάχες πεζοδρομίου για την κατάληψη «ζωτικού χώρου», όπου εγκαθίστανται φρουρές γύρω από τα τοπικά γραφεία της οργάνωσης και περιπολίες κατά το πρότυπο των ναζιστικών «Ταγμάτων Εφόδου».

Στις 17 Σεπτέμβρη 2013 στην Αμφιάλη, σε μια καφετέρια, μια μεγάλη ομάδα νεοναζί, που παρακολουθεί τον αγώνα του Ολυμπιακού, εντοπίζει τον «ράπερ» της περιοχής Παύλο Φύσσα, που πολλές φορές έχει επιτεθεί με τα τραγούδια του σε συναυλίες στους φασίστες. Οι χρυσαυγίτες -σαν λύκοι- κινητοποιούνται και με τα κινητά συγκεντρώνονται πολλές δεκάδες μέλη των τοπικών οργανώσεων να αντιμετωπίσουν την παρέα των «αναρχικών».

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, που δουλεύει στο κυλικείο της Χρυσής Αυγής, είναι μέλος του πενταμελούς της οργάνωσης Νίκαιας. Οταν ειδοποιείται για το περιστατικό, φεύγει από το σπίτι του με το μαχαίρι και συντρόφους του. Πλησιάζει στο χώρο της συμπλοκής με το αυτοκίνητο και παρκάρει ανάποδα στο δρόμο. Με το μαχαίρι του χτυπά το θύμα του μία, δύο φορές. Υστερα στρίβει το μαχαίρι στην καρδιά. Ο Παύλος Φύσσας θα πεθάνει από αιμορραγία.

Μια μάρτυρας θα καταθέσει:

«Κάποια στιγμή είδα από πίσω μου ένα ασημί μακρύ αυτοκίνητο να πηγαίνει ανάποδα την Τσαλδάρη και να σταματάει σχεδόν μπροστά από τη στάση λεωφορείου, που στεκόταν το ένα από τα παιδιά. Ο οδηγός του αυτοκινήτου κατέβηκε και πήρε "αγκαλιά" το παιδί και κάτι έκανε. Τότε ήρθε η Αστυνομία και βγήκε ο συνοδηγός από το αυτοκίνητο, προσπάθησε να χτυπήσει έναν αστυνομικό και μετά έφυγε τρέχοντας. Τότε άκουσα το παιδί, που πήρε αγκαλιά ο οδηγός πριν, να φωνάζει πολύ δυνατά:

"Μ' έχει μαχαιρώσει, με μαχαίρωσε δίπλα στην καρδιά, αυτός είναι..."».

Ο δολοφόνος ήταν μισθοδοτούμενο στέλεχος της Χρυσής Αυγής και ανήκε σε «Τάγμα Εφόδου». Πριν από τη δολοφονία είχε δεχθεί τηλεφώνημα, όπως κατέθεσε η γυναίκα του, να πάει στην Αμφιάλη. Το κόμμα λειτουργούσε με ανοιχτούς και κλειστούς πυρήνες, σαν στρατιωτική οργάνωση. Η οργάνωση χρησιμοποιούσε τους μετανάστες για να πάρει την «προστασία» της περιοχής.

- «Τον Φύσσα τον είχανε στην μπούκα για τους στίχους που έγραφε».

Ο Killa Ρ, ράπερ από το Κερατσίνι, κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 στο νεκροταφείο Σχιστού. Οταν βγήκε το φέρετρο από την εκκλησία, ακούστηκαν τα συνθήματα «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», «Θάνατος στο φασισμό». Την ώρα της ταφής οι παρευρισκόμενοι τραγουδούσαν στίχους των τραγουδιών του Παύλου Φύσσα.

«Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθάνεις

Ομορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα

Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία

Ελληνας μ' ό,τι συνάδει αυτό -όχι μια σημαία,

μελανοχίτωνας γόνος του Αχιλλέα».

Σημ: Το κείμενο περιέχει αποσπάσματα από το βιβλίο «Το μυθιστόρημα του ναζισμού», Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο Ιωάννης Αγγος, ο άνθρωπος που ειδοποίησε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, για να συγκεντρωθούν στο σημείο του φόνου σαράντα έως πενήντα άτομα, στα δικαστήρια.

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα. Η οργάνωση τον αποκήρυξε αμέσως. Και ο ίδιος «ομολόγησε» πως ήταν στρατολογημένος από το ΚΚΕ και διάβαζε «Ριζοσπάστη», όταν η εφημερίδα δεν κυκλοφορούσε.

Στο σκαμνί οι νεοναζί

Στις 18 Σεπτέμβρη του 2013 ένας νέος άνδρας πέφτει νεκρός στην Αμφιάλη. Αν και όλα έδειχναν αρχικά ότι πρόκειται για ένα έγκλημα που θα διαλευκανθεί όπως και χιλιάδες άλλα πριν από αυτό, τελικά η δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του Γ. Ρουπακιά σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσει μία από τις μεγαλύτερες έρευνες της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η υπόθεση της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκε, με δεκάδες κατηγορούμενους χρυσαυγίτες αντιμέτωπους με κακουργηματικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και 18 βουλευτές. Η περάτωση της έρευνας κηρύχθηκε στις αρχές του Αυγούστου, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας Εφετών, Ισίδ. Ντογιάκος, να έχει συντάξει την εισήγησή του προς το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο τελικά θα αποφασίσει αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, νομικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι δεν αποκλείεται η δίκη να προσδιοριστεί τέλη του 2014 ή αρχές του 2015, εφόσον αυτή είναι η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, με πιθανό πάντα τον κίνδυνο να ολοκληρωθούν οι 18μηνες προσωρινές κρατήσεις κατηγορουμένων.

Βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν φαινόταν στον ορίζοντα πριν από ένα χρόνο. Το βράδυ του φονικού ο φυσικός αυτουργός του εγκλήματος Γ. Ρουπακιάς συνελήφθη και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε πρωτοδίκη ανακριτή του Πειραιά.

Η εισαγγελική έρευνα που διεξήχθη από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 30 και πλέον προσώπων. Οι ημέρες εκείνες χαρακτηρίστηκαν από δύο εικόνες, την έξοδο του σιδεροδέσμιου Μιχαλολιάκου από τη ΓΑΔΑ και τον Ηλ. Κασιδιάρη να χτυπά εικονολήπτη του πρακτορείου Reuters, κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Μέσα σε περίπου δέκα μήνες, οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, που «χρεώθηκαν» τελικά την έρευνα, έλαβαν περισσότερες από 120 μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ στο «στόχαστρό» τους μπήκαν δεκάδες άτομα, οπαδοί ή μέλη του ναζιστικού μορφώματος. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 75.

Περίπου 60 υποθέσεις συσχετίστηκαν με τη δικογραφία και εκατοντάδες μάρτυρες εκλήθησαν ή προσήλθαν αυτοβούλως να καταθέσουν, αποδίδοντας κατηγορίες ακόμη και σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Στα κατηγορητήρια που συντάχθηκαν, το κόμμα «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» χαρακτηρίζεται ως η μετεξέλιξη «μιας κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμορφώσεως εθνικοσοσιαλιστών (ναζιστών), με αρχηγό και επικεφαλής τον Νικ. Μιχαλολιάκο».

Σήμερα, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ προσωρινά κρατούμενοι παραμένουν οι: Νικ. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς, Ηλ. Κασιδιάρης, Νικ. Κούζηλος, Ιω. Λαγός, Παν. Ηλιόπουλος, Γ. Γερμενής και Στ. Μπούκουρας (που μετά την προφυλάκισή του ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα
Χρυσή Αυγή
Οργανώσεις/Επιθέσεις/Συμμορίες