Έντυπη Έκδοση

Στο σκαμνί οι νεοναζί

Στις 18 Σεπτέμβρη του 2013 ένας νέος άνδρας πέφτει νεκρός στην Αμφιάλη. Αν και όλα έδειχναν αρχικά ότι πρόκειται για ένα έγκλημα που θα διαλευκανθεί όπως και χιλιάδες άλλα πριν από αυτό, τελικά η δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του Γ. Ρουπακιά σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσει μία από τις μεγαλύτερες έρευνες της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η υπόθεση της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκε, με δεκάδες κατηγορούμενους χρυσαυγίτες αντιμέτωπους με κακουργηματικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και 18 βουλευτές. Η περάτωση της έρευνας κηρύχθηκε στις αρχές του Αυγούστου, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας Εφετών, Ισίδ. Ντογιάκος, να έχει συντάξει την εισήγησή του προς το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο τελικά θα αποφασίσει αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, νομικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι δεν αποκλείεται η δίκη να προσδιοριστεί τέλη του 2014 ή αρχές του 2015, εφόσον αυτή είναι η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, με πιθανό πάντα τον κίνδυνο να ολοκληρωθούν οι 18μηνες προσωρινές κρατήσεις κατηγορουμένων.

Βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν φαινόταν στον ορίζοντα πριν από ένα χρόνο. Το βράδυ του φονικού ο φυσικός αυτουργός του εγκλήματος Γ. Ρουπακιάς συνελήφθη και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε πρωτοδίκη ανακριτή του Πειραιά.

Η εισαγγελική έρευνα που διεξήχθη από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 30 και πλέον προσώπων. Οι ημέρες εκείνες χαρακτηρίστηκαν από δύο εικόνες, την έξοδο του σιδεροδέσμιου Μιχαλολιάκου από τη ΓΑΔΑ και τον Ηλ. Κασιδιάρη να χτυπά εικονολήπτη του πρακτορείου Reuters, κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Μέσα σε περίπου δέκα μήνες, οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, που «χρεώθηκαν» τελικά την έρευνα, έλαβαν περισσότερες από 120 μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ στο «στόχαστρό» τους μπήκαν δεκάδες άτομα, οπαδοί ή μέλη του ναζιστικού μορφώματος. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 75.

Περίπου 60 υποθέσεις συσχετίστηκαν με τη δικογραφία και εκατοντάδες μάρτυρες εκλήθησαν ή προσήλθαν αυτοβούλως να καταθέσουν, αποδίδοντας κατηγορίες ακόμη και σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Στα κατηγορητήρια που συντάχθηκαν, το κόμμα «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» χαρακτηρίζεται ως η μετεξέλιξη «μιας κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμορφώσεως εθνικοσοσιαλιστών (ναζιστών), με αρχηγό και επικεφαλής τον Νικ. Μιχαλολιάκο».

Σήμερα, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ προσωρινά κρατούμενοι παραμένουν οι: Νικ. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς, Ηλ. Κασιδιάρης, Νικ. Κούζηλος, Ιω. Λαγός, Παν. Ηλιόπουλος, Γ. Γερμενής και Στ. Μπούκουρας (που μετά την προφυλάκισή του ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες
Χρυσή Αυγή
Οργανώσεις/Επιθέσεις/Συμμορίες
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα
Κύριο θέμα
Κατ' εντολήν έστριψε το μαχαίρι...