Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΚΑΥΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ «Κ.Ε.» ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΦΑΚΕΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ!

Η βαριά σιωπή του Βαγγέλη

* Ο Β. Μεϊμαράκης δεν απάντησε για τα εξοπλιστικά που ο Ακης υπέγραψε άρον άρον, πριν φύγει από το υπουργείο, υπέρ Λιακουνάκου. * Κατάθεση αποκαλύπτει επιστολή-βόμβα του σημερινού υφυπουργού Αμυνας στον τότε πρωθυπουργό... * Η αλυσίδα των προσώπων περιλαμβάνει Ακη, Κάντα, Λιακουνάκο, Μεϊμαράκη, Βασιλάκο και έρευνα της Δικαιοσύνης

Ακρα σιωπή από τον πρόεδρο της Βουλής και -κατά Ανδρέα Στ. Ψυχάρη- ιδανικό Πρόεδρο της Δημοκραίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το χαμένο απόρρητο φάκελο ενός πολυθρύλητου οπλικού συστήματος που σχηματίστηκε την -βεβαιωμένη από τη Δικαιοσύνη- εποχή της μίζας. Δηλαδή, την εποχή του Ακη.

Κατά την περίοδο της υπουργίας του Μεϊμαράκη, υπήρξαν και άλλες κατηγορίες Κατά την περίοδο της υπουργίας του Μεϊμαράκη, υπήρξαν και άλλες κατηγορίες Ερευνώντας το θέμα, καταλήγουμε σε ένα διλημματικό σταυροδρόμι, γι' αυτό θα ήταν πολύτιμη η απάντηση του προέδρου της Βουλής στο ρεπορτάζ της περασμένης Κυριακής.

Είτε οι Ελληνες πολιτικοί υπερακοντίζουν ο ένας τον άλλον και ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης σε εντιμότητα είτε κάποιοι, το λιγότερο, μας δουλεύουν άγρια έχοντας τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας.

Στην προκειμένη περίπτωση, του χαμένου φακέλου, φαίνονται όλοι να συναγωνίζονται σε εντιμότητα, εκτός του ταξίαρχου Κάντα, ο οποίος ομολόγησε -και ομολογεί- ότι δουλειά του ήταν να ενορχηστρώνει μέσω φακέλων μίζες για το σύστημα του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Ο χαμένος λοιπόν φάκελος, κατά τον Κάντα, σχηματίστηκε άρον άρον από τον Ακη και υπογράφηκε από τον Ακη λίγες ημέρες πριν φύγει από το υπουργείο Αμυνας υπέρ του επιχειρηματία εξοπλιστικών Θωμά Λιακουνάκου, για τον οποίο ο Κάντας έχει πει και γενικότερα και ειδικότερα τα χειρότερα σε πολλές αλλά και σ' αυτή την περίπτωση.

Ο Κάντας καταθέτει ότι δεν γνωρίζει για μίζες για την υπόθεση αυτή και μπορούμε να εικάσουμε ότι ο Ακης υπέγραψε άρον άρον την προμήθεια για το καλό της... πατρίδας.

Το υλικό που θα αγόραζε η πατρίδα από την εταιρεία ΣΟΝΑΚ του κ. Λιακουνάκου ήταν υλικό που η εταιρεία αυτή ΔΕΝ είχε και ΘΑ το έφτιαχνε εξελίσσοντας μια παλιότερη μορφή υλικού, το οποίο είχε δοκιμαστεί και είχε απορριφθεί.

Για το καλό της πατρίδας, όμως, ο Ακης εμπιστεύτηκε τον επιχειρηματία και έτσι φτάσαμε στη σημερινή τραγελαφική κατάσταση...

Το μπλοκάρισμα

Ο Ακης και η σκανδαλοποιός κυβέρνηση Σημίτη έφυγαν, και η κυβέρνηση Καραμανλή έβαλε στη θέση του διευθυντή Εξοπλισμών τον κ. Ευάγγελο Βασιλάκο, ο οποίος μέσα από μια πολύπλοκη και μακρά διαδικασία δοκιμών μπλοκάρισε, ως αποτυχημένο στις δοκιμές, το εξοπλιστικό αυτό σύστημα, προκαλώντας την έγγραφη οργή του επιχειρηματία Λιακουνάκου.

Ακριβώς για αυτόν το φάκελο ο κ. Βασιλάκος «σκοτώθηκε» και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τότε υπουργό Αμυνας και τη διαφορά τους διευθέτησε ο έμπιστος του Κ. Καραμανλή και τότε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Καρράς, χωρίς να καταλογιστεί κάτι αρνητικό στον κ. Βασιλάκο...

Η Δικαιοσύνη ασχολείται γενικότερα με τα θέματα εξοπλισμών και με τις μίζες που, όπως αποκάλυψε κυρίως ο ταξίαρχος Κάντας, ήταν κανόνας.

Ομως ασχολείται ειδικότερα και με το θέμα αυτό και όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ.Ε.» υπάρχει μια εξέλιξη, η οποία εμπλέκει και τον σημερινό, αλλά και τότε υφυπουργό Αμυνας, Γιάννη Λαμπρόπουλο.

Ο κ. Λαμπρόπουλος φέρεται να έχει στείλει ένα καυτό ενημερωτικό (ή καταγγελτικό) ενημερωτικό στον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή.

Η αποστολή του προκύπτει στη δικαστική διαδικασία και αναφέρεται σε αυτήν ο κ. Ευάγγ. Βασιλάκος.

Ο Βασιλάκος

Ιδού τι κατέθεσε στον ανακριτή για το «καυτό» ζήτημα ο κ. Βασιλάκος:

«...Οι συνέχειες αυτού του ΦΕΕ (Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων) κατέληξαν ώστε στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 να αποσταλεί στον τότε υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη με εισήγηση να κηρυχθεί ο προμηθευτής (κ. Θωμάς Λιακουνάκος) έκπτωτος. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας ΚΑΙ αυτό το ΦΕΕ ΑΠΩΛΕΣΘΗΚΕ από τον κ. Μεϊμαράκη.

»Από τη στιγμή που προσέφυγε στη διαιτησία η εταιρεία, ο κ. Μεϊμαράκης ήταν αρνητικός στο να ζητήσουμε τη συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για όλες τις πιθανές ενέργειες του Δημοσίου εναντίον της εταιρείας, όπως για παράδειγμα πιθανή ανταγωγή του Δημοσίου και κήρυξη του προμηθευτή εκπτώτου.

Η εισήγηση στο ΦΕΕ που ανέφερα προηγουμένως κατέστη εφικτή κατόπιν συνδρομής του τότε Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Καρρά, ο οποίος ασχολήθηκε με την υπόθεση, καθώς, όπως μου ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, ο πρώην (σ.σ. και νυν...) υφυπουργός Αμυνας κ. Λαμπρόπουλος είχε αποστείλει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, ισχυριζόμενος ότι ο κ. Μεϊμαράκης ή κάποιος συνεργάτης του είχε ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον κ. Λιακουνάκο για την επίλυση του θέματος που είχε ανακύψει με τη σύμβαση...».

Τι είναι όμως αυτό το περίφημο ΦΕΕ που κατά τον κ. Βασιλάκο απωλέσθη από τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής και ποια σημασία έχει στην υπόθεση αυτή;

Ο ίδιος ο κ. Βασιλάκος καταθέτει στον ανακριτή:

«Επί ένα χρόνο και ένα μήνα, 1η Σεπτεμβρίου 2006 μέχρι και 17 Οκτωβρίου 2007 τόσο προσωπικά εγώ, όσο και οι επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών διεξάγαμε εσωτερικές συσκέψεις με τις αντίστοιχες του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έτσι ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να έχει το Δημόσιο μια ενιαία θέση. Οι εσωτερικές αυτές συσκέψεις κατέληξαν στη σύνταξη αυτού του ΦΕΕ προς τον τότε υπουργό κ. Μεϊμαράκη, με το οποίο εισηγούμασταν την ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της σύμβασης με την ενσωμάτωση των σεναρίων δοκιμών που είχαν διατυπωθεί μέχρι τότε και την ταυτόχρονη επαναφορά της σύμβασης στη ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ, ιδίως σε ό,τι αφορά την κήρυξη του προμηθευτή ως εκπτώτου...».

Κοντολογίς το ΦΕΕ αυτό έφερνε τα πάνω κάτω στη σύμβαση που είχε υπογράψει με τον κ. Λιακουνάκο ο Ακης Τσοχατζόπουλος άρον άρον και λίγο πριν φύγει από το υπουργείο Αμυνας.

Η απώλεια

Το ΦΕΕ ζητούσε ουσιαστικά από τον κ. Μεϊμαράκη να μην προχωρήσει η σύμβαση και τη θεωρούσε, σύμφωνα με όσα καταθέτει ο κ. Βασιλάκος, παράνομη.

Αυτό ακριβώς το κρίσιμο ΦΕΕ απωλέσθη, κατά τα έγγραφα Βασιλάκου, από τον κ. Μεϊμαράκη.

Από τη δική του πλευρά, για τη σύμβαση αυτή, ο κ. Κάντας, που δεν έχει τίποτα κοινό και καθόλου καλή σχέση με τον κ. Βασιλάκο, καταθέτει στη Δικαιοσύνη:

«...Γνωρίζω και έχω καταθέσει ότι υπήρχε στενή συνεργασία του επιχειρηματία κ. Λιακουνάκου, στον οποίο ανήκει αυτή η εταιρεία ΣΟΝΑΚ, απευθείας με τον κ. Τοσοχατζόπουλο και τον κ. Σμπώκο. Είχε γίνει μάλιστα και συνάντηση των τριών στο πολιτικό γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου, από ό,τι μου είπε ο συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου, ο κ. Αποστόλου, το 1997 εάν θυμάμαι καλά... Η εταιρεία ΣΟΝΑΚ δεν είχε κάποια εμπειρία στην παραγωγή τέτοιου είδους μηχανημάτων...

»...Η διαδικασία υπογραφής αυτής της σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Αμυνας και της εταιρείας του κ. Λιακουνάκου ήταν ταχύτερη από το συνηθισμένο και το συνδυάζω με την επικείμενη μετακίνηση του κ. Τσοχατζόπουλου σε άλλο υπουργείο, γεγονός που ψιθυριζόταν γενικώς, ότι δηλαδή επίκειται αλλαγή υπουργού, και αυτό θα έφερνε αλλαγές στα πρόσωπα της διεύθυνσης εξοπλισμών και σε όλο το σύστημα. Σημειώνεται ότι η σύμβαση υπεγράφη ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ...».

Κύριο ρόλο στο τότε υπουργείο Αμυνας ο κ. Κάντας αποδίδει στον αξιωματικό Λεονταρίτη της διεύθυνσης Εξοπλισμών και καταθέτει ότι όταν έφυγε από το υπουργείο Αμυνας ο κ. Τσοχατζόπουλος, με κοινή απόφαση Ακη και Γιάννου Παπαντωνίου ο Λεονταρίτης βρέθηκε στο γραφείο του Ακη στο... υπουργείο Ανάπτυξης.

Οταν έφυγε και από το υπουργείο Ανάπτυξης ο Ακης ο κ. Λεονταρίτης βρέθηκε -κατά τον Κάντα- να εργάζεται στις εταιρείες του κ. Λιακουνάκου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Διαφθορά
Δικαιοσύνη
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων