Έντυπη Έκδοση

Μόνο ο Ακης στη φυλακή;

Θέλω διαδικασίες διαφανείς, αξιόπιστες.
Οι αξιολογήσεις να είναι αδιάβλητες.
Ούτε μία δραχμή δε θα χαθεί.
Ακης Τσοχατζόπουλος, υπουργός Αμυνας
(«Βήμα», 11.10.1998)

Στις 30 Ιουλίου 2014, ο υπουργός Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος ζήτησε και έλαβε από τη Βουλή την έγκριση 42 εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τι είναι αυτά τα προγράμματα; Μια προσπάθεια «συμμαζέματος» κύριου υλικού που αγοράστηκε πανάκριβα και υπερκοστολογημένα από τους Σημιτοακογιάννους και έμεινε ημιτελές, λησμονημένο και σε πλήρη εγκατάλειψη από τους διαδόχους κ.κ. Ε. Μεϊμαράκη και Ε. Βενιζέλο (π.χ., άρματα χωρίς πυρομαχικά, μαχητικά χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας και ανταλλακτικά, άλλα κύρια υλικά αφημένα στην τύχη τους). Γαία πυρί μειχθήτω! Ουδέν νέο υλικό περιέχουν τα προγράμματα αυτά. Ο προγραμματισμός από την πραγματοποίησή τους απέχει πολύ. Αν ο διάδοχος του κ. Δ.Α. είναι της κατηγορίας των προκατόχων του, τότε... καλά κρασιά. Οφείλω να σημειώσω εδώ ότι ο αρχιτέκτων αυτής της προσπάθειας έρευνας, συγκέντρωσης στοιχείων, αξιολόγησης και ιεράρχησης, είναι ο συνεργάτης του υπουργού κ. Π. Αδαμίδης. Τα του Καίσαρος...

Για να πάρουμε μια ιδέα του «πανηγυριού» και του «μεγάλου φαγοποτιού» της περιόδου 1996-2011 (δράστες και συγκαλύπτοντες), σας δίνω ένα απόσπασμα ενός από τα τελευταία ρεπορτάζ («Ελευθεροτυπία», 6.6.11) της αξέχαστης και σπουδαίας δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου, που με τιμούσε με τη φιλία της: Την περίοδο που είχαν φρενιάσει με παραγγελίες Ακης, Γιάννος, ΚΥΣΕΑ κ.λπ. και τα «παιδιά των εξοπλισμών» αλώνιζαν το υπουργείο χωρίς Αμυνα, ο Τύπος σχεδόν σιωπούσε! Συγκροτήματα και ΜΜΕ, τουλάχιστον 4, έκαναν δουλειές με όπλα, με lobbing ή νταβατζιλίκια, άλλοι «μισθώνονταν» και ανάλογα διάλεγαν στρατόπεδο οπλεμπόρων. Εκδότες μισθωμένοι, δημοσιογράφοι- βαποράκια, οι περισσότεροι, όμως σιωπηλοί, υποταγμένοι, αδιάφοροι ή φοβισμένοι... Το ίδιο συνεχίστηκε την περίοδο συγκάλυψης και ΟΜΕΡΤΑ από τις κυβερνήσεις Καραμανλή - Παπανδρέου (Μεϊμαράκης - Βενιζέλος). Μόνο ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος έστειλε μερικούς φακέλους στον Εισαγγελέα και το πλήρωσε με την απόλυσή του. Τον διαδέχτηκε ο κ. Ε. Μεϊμαράκης, της λαμπρής περιόδου της απώλειας φακέλων (ίδετε «Κ.Ε.» / 3.8.14 ρεπορτάζ με τίτλο: Χάσαμε τον θείο STOP) και της πλήρους αφασίας. Μηδενικό ενδιαφέρον για άμυνα και υλικό. Τα ίδια στην ακολουθήσασα περίοδο ΒΕΝΙ, ο οποίος πολλά έλεγε και ελάχιστα έπραττε. (Οι ανυπόγραφοι φάκελοι που εγκατέλειψε στον κ. Π. Μπεγλίτη υπερέβαιναν τους 300!)

Το όργιο των εξοπλιστικών είναι γνωστό και, μπορώ να πω, υπερβολικά συζητημένο, ίσως για να συγκαλύψει άλλα, μεγαλύτερα, της σημιτικής εποχής και της ακολουθησάσης καραμανλικής. Οι αγορές κύριου υλικού δεν υπερέβησαν τα 30-32 δισ. ευρώ και οι μίζες υπολογίζονται σε ένα 15-20%, δηλαδή 5-6 δισ. ευρώ! Τα υλικά αποτελούν μια μεικτή ομάδα χρήσιμων - άχρηστων - ημιάχρηστων - ξεπερασμένων οπλικών συστημάτων. Ολα υπερκοστολογημένα και αρκετά ημιτελή. Ολα, εκτός μερικών μικρών εξαιρέσεων, με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό. Αν, ενίοτε, γινόταν «διαγωνισμός», αυτός αφορούσε το ύψος της προσφερόμενης μίζας. Οι περί τον Ακη αποκαλύψεις αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.

Από την άλλη μεριά, υπήρξε η ασυδοσία των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ), που συνεχίζονται και σήμερα. Τους αμφιβάλλοντες παραπέμπω στα πρακτικά της Βουλής της 27-28 Αυγ., όπου αρκετοί φιλότιμοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Λ. Κανέλλη και Γιώργος Νταβρής, προέβησαν σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το συμπόσιο.

Ειλικρινά, δεν αντιλαμβάνομαι πώς μια υπηρεσία (ΓΔΑΕ), η οποία έχει έναν γενικό διευθυντή κατάδικο, έναν προφυλακισμένο, τρεις υπόδικους και δεκάδες υπαλλήλους επίσης υπόδικους, να συνεχίζει να διαχειρίζεται αυτές τις υποθέσεις σήμερα εποπτευόμενη, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, από τον κ. Ε. Βενιζέλο! Πριν, όμως, κλείσω τα περί εξοπλιστικών, θα διερωτηθώ για πολλοστή φορά: Είναι δυνατόν να δικάζεις έναν υπουργό (Ακη) για τις φοβερές και θεαματικές αρπαχτές του και να αφήνεις εκτός διαδικασιών τον προϊστάμενό του, τον κ. Σημίτη εννοώ, που είχε υποχρέωση να ελέγχει; Ποια υπέρτατη δύναμη τον καλύπτει; Μήπως δίνει απάντηση η αλησμόνητη Αριστέα;

Ας δώσω, όμως, περιλήψεις από τα άλλα «φαγοπότια» της χρυσής εποχής 1996-2011.

Χρηματιστήριο: τεράστια ποσά, πολύ μεγαλύτερα αυτών των εξοπλισμών, ενθυλακώθηκαν από φίλους! Ο μέγας υπεύθυνος και υπόλογος, κ. Γ. Παπαντωνίου, αντί να οδηγηθεί στο εδώλιο, προήχθη σε υπουργό Αμυνας.

Κτηματολόγιο: 1,5 δισ. ευρώ λεηλατήθηκαν από σεσημασμένο κομματικό όργανο και την παρέα του.

Αρχισυνδικαλιστές - συνεταιρισμοί φάντασμα: εκατοντάδες εκατομμυρίων σε «δικά μας» παιδιά.

Απόρρητες δαπάνες ΥΠΕΞ, ΥΕΘΑ κ.ά.: εκατοντάδες εκατομμυρίων στις τσέπες φίλων.

ΜΚΟ ΥΠΕΞ, ομοίως.

Συντάξεις σε ανάπηρους «μαϊμού» και σε... μακαρίτες.

Ολυμπιακοί αγώνες: διάβαζα παλαιότερα σημεία και τέρατα από τη γραφίδα του αείμνηστου Συρίγου και μόλις τελευταία («Ε», 26.7.14) από τον κ. Γ. Βότση. Δύο φάκελοι στην επικράτεια είναι θαμμένοι: του Κυπριακού και των Ολυμπιακών. Το ποσοστό της αρπαχτής υπερβαίνει κατά πολύ αυτό των εξοπλισμών.

Ακολουθούν δημόσια έργα - υγεία. Σε όλα, σε πρώτο πλάνο οι Σημίτης - Καραμανλής.

Η κραιπάλη συνεχίζεται, όμως, και σήμερα: «Η θεραπεία 41 αιμορροφιλικών χρεώθηκε 73 εκατ. ευρώ», διαβάζω στην «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» (23.08.14). Το συγκλονιστικότερο, όμως, σας το φυλάω τελευταίο. Καραμανλικής σκηνοθεσίας. Τρόμος κατέλαβε την κυβέρνηση από την ενεργοποίηση νέας δημοσιονομικής βόμβας («Νέα», 26.08.14). Κάποιο «ασήμαντο» έγγραφο της Ε.Ε. ειδοποιεί το ελληνικό ΥΠΟΙΚ ότι οφείλει να επιστρέψει στα κοινοτικά ταμεία 2,6 δισ. ευρώ. Τι είναι αυτά τα λεφτά; 500 εκατ. ευρώ που μοίρασε στον Θεσσαλικό κάμπο, παραμονές εκλογών 2009, ο φέρελπις υπουργός Γεωργίας Γεώργιος Χατζηγάκης, για να μαζέψει ψήφους! Ακόμη 900 εκατ. ευρώ για παρεμφερείς λόγους. Μην ξεχάσετε και τα λεφτά που έδωσε ο κ. Πολύδωρας για να διορίσει 8.000 αγροφύλακες σε μη υπάρχουσα αγροφυλακή.

Μόνο ο δυστυχής Ακης στη φυλακή; Ενώ υπάρχουν ακόμη 100...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις