Έντυπη Έκδοση

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Υπόθεση κυριών

Η Ντίλμα Ρούσεφ φαίνεται να αυξάνει την επιρροή της σε συγκεκριμένα τμήματα του εκλογικού σώματος, ενώ η Μαρίνα Σίλβα να εισπράττει τη μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Οι προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στη Βραζιλία φαίνεται πως θα είναι κι αυτές (όπως και στη Χιλή) υπόθεση κυριών: Της νυν προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, που ευελπιστεί να ανανεώσει τη θητεία της, με ένα σκάνδαλο «μεγατόνων» να έχει ξεσπάσει ωστόσο λίγες μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση, και της Μαρίνα Σίλβα, που ορίστηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βραζιλίας (PSB) εκτάκτως ως υποψήφια (μέχρι τότε ήταν υποψήφια για αντιπρόεδρος) όταν ο Εδουάρδο Κάμπος, που διεκδικούσε μέχρι τότε την προεδρία, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 13 Αυγούστου.

Η νυν πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ... Η νυν πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ... Από τότε οι δημοσκοπήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών της Βραζιλίας «Datafolha» καταγράφουν μια σημαντική αλλαγή στην πρόθεση ψήφου. Το 22% του εκπροσώπου της Δεξιάς Εέσιου Νέβες φάνηκε να εξανεμίζεται υπέρ της Μαρίνα Σίλβα, την οποία όλες οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν νικήτρια στο δεύτερο γύρο -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Αυγούστου, η Μαρίνα Σίλβα φαινόταν να προηγείται συγκεντρώνοντας το 47% έναντι του 43% της Ντίλμα Ρούσεφ.

Στην τελευταία δημοσκόπηση, της Τετάρτης, η Ντίλμα Ρούσεφ φαίνεται να λαμβάνει 36% στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο και η Μαρίνα Σίλβα 33%. Στο δεύτερο γύρο όμως η διαφορά των επτά μονάδων υπέρ της Μαρίνα Σίλβα (48% έναντι 41%), την οποία κατέγραφε μια δημοσκόπηση την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, φάνηκε να μειώνεται στις τέσσερις μονάδες (47% με 43%) και με ένα περιθώριο στατιστικού λάθους.

Η Ντίλμα Ρούσεφ, σύμφωνα με την ίδια πάντα δημοσκόπηση, φαίνεται να αυξάνει όσο προχωρούν οι μέρες την επιρροή της σε συγκεκριμένα τμήματα του εκλογικού σώματος (τους πιο νέους, τους πιο πλούσιους, τη μεσαία τάξη, βόρειο τμήμα της χώρας κ.ο.κ.), ενώ η Μαρίνα Σίλβα να εισπράττει τη μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ποια είναι η Μαρίνα Σίλβα

Η Μαρίνα Σίλβα όπως και η Ντίλμα Ρούσεφ έχουν προκύψει από το Κόμμα των Εργατικών και τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Η Μαρίνα Σίλβα αποχώρησε όμως από το Κόμμα των Εργατικών τον Αύγουστο του 2009 έχοντας υπηρετήσει προηγουμένως ως γερουσιαστής και υπουργός Περιβάλλοντος. Το 2010, στις εκλογές από τις οποίες πρόεδρος αναδείχθηκε η Ντίλμα Ρούσεφ, έλαβε μέρος ως υποψήφια πρόεδρος με το Πράσινο Κόμμα της Βραζιλίας (PV) λαμβάνοντας ποσοστό 19,33%.

...θα κονταροχτυπηθεί με τη Μαρίνα Σίλβα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις εκλογές του Οκτωβρίου. Η Σίλβα προσπαθεί να εντάξει τον Φρόιντ στην πολιτική! ...θα κονταροχτυπηθεί με τη Μαρίνα Σίλβα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις εκλογές του Οκτωβρίου. Η Σίλβα προσπαθεί να εντάξει τον Φρόιντ στην πολιτική! Οι τελευταίες εντυπωσιακές επιδόσεις της με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (στην ουσία συνεργασία σοσιαλιστών και οικολόγων) οφείλονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε μεγάλο ποσοστό στη συγκίνηση του κόσμου για το χαμό του Κάμπος. Η Μαρίνα Σίλβα κατάγεται από αγροτική οικογένεια στο βόρειο τμήμα της χώρας και μια περιοχή με υψηλά επίπεδα αναλφάβητων. Η ίδια κατάφερε να μάθει να γράφει και να διαβάζει στα 16 της και στη συνέχεια σπούδασε Ιστορία.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τις θέσεις της ασαφείς, η ίδια η πολιτική της αντίπαλος τής καταλογίζει ότι «μιλά χωρίς να λέει τίποτα», οι συμπατριώτες της λένε «ότι άλλαξε απ' όταν ασχολήθηκε με την πολιτική», ή «ότι είναι καλή, αλλά δεν θα την ψηφίσουν, γιατί η Ρούσεφ τούς έδωσε ένα σπίτι να μένουν», οι ιθαγενείς τής προσάπτουν κυρώσεις σε καλλιέργειες που επέβαλε όταν ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος κ.ο.κ. «Κανείς όμως προφήτης στον τόπο του», σχολιάζει δημοσίευμα της «El Pais».

Η Μαρίνα Σίλβα εξακολουθεί πάντως να συγκινεί τις ευαίσθητες οικολογικές χορδές πολλών νέων και πολιτών της μεσαίας τάξης. Είναι δραστήριο μέλος της πανίσχυρης Ευαγγελικής Εκκλησίας (το 20% του εκλογικού σώματος οι Ευαγγελικοί στη Βραζιλία) αν και από τη μέρα που ανακοινώθηκε επίσημα η υποψηφιότητά της έχει αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από πολλές θέσεις των Ευαγγελικών -χαρακτηριστική η δήλωσή της σε βραζιλιάνικα ενημερωτικά μέσα ότι θα ταχθεί υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Η Μαρίνα Σίλβα δηλώνει επίσης θαυμάστρια της Χάνα Αρεντ. Απόψεις της φιλοσόφου για την παλιά και εγωπαθή «κομματική» πολιτική, για την ανάγκη άμεσης και όχι αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αλλά και τη χρήση των δημοψηφισμάτων για τη σφυγμομέτρηση των θέσεων του λαού «ξεπατικώνονται» στον προεκλογικό λόγο της Μαρίνα Σίλβα, η οποία προτείνει ακόμα μια πολιτική ανακατεμένη με όνειρα, θαύματα και ισχυρές δόσεις θρησκείας.

Οσο η Μαρίνα Σίλβα προσπαθεί να εντάξει τον... Φρόιντ στην πολιτική, η Ντίλμα Ρούσεφ γελά, μάλλον χαιρέκακα. Ενα γέλιο όμως που κόπηκε απότομα και σε εκείνη όταν λίγες μέρες πριν ξέσπασε το τεράστιο σκάνδαλο για την κρατική πετρελαϊκή Petrobras -τιμή και καμάρι της Βραζιλίας, των Εργατικών και της Ρούσεφ μέχρι σήμερα- όπου φαίνεται ότι ξεπλενόταν μπόλικο μαύρο χρήμα με τις... ευλογίες Εργατικών και Σοσιαλιστών.

Φυσικά ακόμη τίποτα δεν έχει αποδειχθεί (προφανώς αυτό δεν θα γίνει, αν γίνει ποτέ, ούτε πριν από τις εκλογές) και η Ντίλμα Ρούσεφ έχει επικεντρώσει για την ώρα τις ομιλίες της στην... πάταξη της διαφθοράς!

(Πηγές: Ο Globo, Folha de Sao Paolo, datafolha.folha.uol.com.br)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βραζιλία