Έντυπη Έκδοση

Η ευλογιά, κατάρα για αιγοπρόβατα

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, ΑΠΟ ΙΟΥΝΙΟ ΩΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ 16.600 ΖΩΑ

Κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι αν ένα ζώο μολύνεται από ευλογιά θανατώνεται ολόκληρο το κοπάδι. Ενώ την ίδια στιγμή στη γειτονική Τουρκία σκοτώνουν μόνο τ α μολυσμένα ζώα!

Δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα, ώστε ν' αποζημιωθούν εγκαίρως οι παραγωγοί, αφού πάνω από το 1/10 του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής έχει θανατωθεί Δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα, ώστε ν' αποζημιωθούν εγκαίρως οι παραγωγοί, αφού πάνω από το 1/10 του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής έχει θανατωθεί «ΕΝΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ζώο να περάσει το ποτάμι, εμείς έχουμε πρόβλημα. Το αντιλαμβάνεται αυτό η Κοινότητα; Οχι, βέβαια. Εμείς οφείλουμε να είμαστε σύννομοι με τις επιταγές της Ε.Ε. κι ακριβώς δίπλα μας η Τουρκία είναι σε ειδικό καθεστώς κι εφαρμόζει ό,τι τη βολεύει και καλά κάνει. Αλλά όταν συμβαίνει κάτι, πάλι την πληρώνουμε εμείς»!

Τα λόγια ανήκουν σ' έναν αγανακτισμένο παραγωγό του Εβρου, καθώς η ευλογιά στο νομό έχει χτυπήσει κόκκινο και όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις, έχει μεταφερθεί από τη γειτονική Τουρκία. Κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι αν ένα ζώο μολύνεται από ευλογιά θανατώνεται ολόκληρο το κοπάδι. Οι κτηνοτρόφοι σε Εβρο και Σαμοθράκη τραβούν στην κυριολεξία τα μαλλιά τους. Ακόμη και σε υπερσύγχρονες μονάδες εκδηλώνονται κρούσματα και η τοπική οικονομία οδηγείται σε κατάρρευση, ενώ την ίδια στιγμή στη γειτονική Τουρκία σκοτώνουν μόνο τα μολυσμένα ζώα!

Από τις 14 Αυγούστου 2013 ώς τον Ιανουάριο του 2014 θανατώθηκαν 8.669 ζώα στον Εβρο, εκ των οποίων τα 4.059 ήταν στη νότια πλευρά του νομού. Σήμερα το πρόβλημα έχει πάρει σοκαριστικές διαστάσεις, αφού εκδηλώνονται διαρκώς νέες εστίες και το εύρος εκδήλωσης της ασθένειας μεγαλώνει. Από τις 18.6.2014 ώς τις 8.9.2014, λόγω της ευλογιάς, έχουν θανατωθεί 16.600 αιγοπρόβατα!

Σύμφωνα με έγγραφο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ.Ε.», στο νότιο Εβρο έχουν διαπιστωθεί 91 εστίες σε 24 οικισμούς. Και συν τοις άλλοις, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 75 εστίες και κλινικά επιπλέον 25 σε όλο τον Εβρο από καταρροϊκό πυρετό. Μια ασθένεια που θέρισε φέτος τα κοπάδια της Πελοποννήσου, αλλά εδώ είναι διαφορετικός τύπος.

Το πρόβλημα της ευλογιάς έχει δέσει χειροπόδαρα κτηνοτρόφους, γεωργούς που έσπερναν μηδική (τριφύλλι) -διότι η περιοχή είναι σε καραντίνα- κι έπειτα όσους είχαν μεταποιητικές μονάδες ή ασχολούνταν με το εμπόριο γαλακτοκομικών. Εξαιτίας της κατάστασης έχει μειωθεί κατακόρυφα και η επενδυτική δραστηριότητα.

Σημαντική μερίδα Εβριτών παραγωγών, ιδίως στις Φέρες, λειτουργούσαν με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και είχαν σημαντική εμπειρία στην αγορά, αλλά έχουν πληγεί από τη νόσο.

Στη σύσκεψη για το ζήτημα υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλο πήραν μέρος τρεις υφυπουργοί και βουλευτές Εβρου, ο Γιώργος Ντόλιος, Εσωτερικών, ο Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Παιδείας, και ο Ακης Γεροντόπουλος, Εξωτερικών, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης Κώστας Δουνάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής κ.ά.

Δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα, ώστε ν' αποζημιωθούν εγκαίρως οι παραγωγοί και μέτρα για να καταφέρουν ν' αγοράσουν ξανά ζωικό κεφάλαιο, αφού πάνω από το 1/10 του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής έχει θανατωθεί. Υπάρχει αίτημα για επιδότηση στις εξαγωγές τριφυλλιού, καθώς το τουρκικό νόμισμα υποτιμήθηκε.

Κτηνοτρόφοι που έχουν ζώα ελευθέρας βοσκής, χωρίς προβλήματα υγείας, έχουν αναγκαστεί να τα κλείσουν και να τα ταΐζουν, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής ν' ανεβαίνει κατακόρυφα.

Κι ενώ έχει απαγορευθεί η μετακίνηση ζώων και ζωοτροφής, παραμένουν αδιάθετες τεράστιες ποσότητες χορτονομής, μεγάλος αριθμός όψιμων αιγοπροβάτων παραμένει απούλητος, έχουν διακοπεί οι εξαγωγές ζώντων ζώων και δερμάτων προς άλλες χώρες και το πρόβλημα διαρκώς διογκώνεται.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να υπάρξει επιπλέον προσωπικό αλλά και μέριμνα για υπερωριακούς ελέγχους, αφού το πρόβλημα, όπως λένε, δεν αντιμετωπίζεται με δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο. Ζητούν άμεσα να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις, να υπάρξει μέριμνα για το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε και να συνδράμουν τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι δυνάμεις Ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξουν κρούσματα παράνομης διακίνησης ζώων, αλλά και να δοθεί λύση και με τις τάφρους απολύμανσης...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Θέματα ζώων
Κτηνοτροφία
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική