Έντυπη Έκδοση

Στα ΠΑΝΩ & στα ΚΑΤΩ τους

Η Κρι Κρι στον κλάδο τον τροφίμων και τα Πλαστικά Θράκης, είναι δύο περιπτώσεις ενδεικτικές των ευκαιριών που υπάρχουν και πέραν των μετοχών του FT25

Περιμένοντας τη... Σκοτία

Χ.Α. - ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ. Με μικρά κέρδη κινείται χρηματιστηριακά ο Σεπτέμβριος. Από τα επίπεδα των 1.159,20 μονάδων στη συνεδρίαση της Δευτέρας 1ης Σεπτεμβρίου ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε την Παρασκευή στην περιοχή των 1.165-1.170 μονάδων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη στασιμότητα των τελευταίων ημερών στη γενικότερη τάση αναμονής που τηρείται στις ευρωπαϊκές αγορές και λόγω του δημοψηφίσματος στη Σκοτία (την ερχόμενη Πέμπτη) αλλά και της λήξης τριών σειρών στην αγορά Παραγώγων την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου. Το triple witching της 19ης/9 και λόγω των διεθνών εξελίξεων προοιωνίζεται πως θα είναι το συναρπαστικότερο για το 2014.

Πρωτογενές πλεόνασμα...

ΔΙΑΛΕΓΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΤΕ. Στα 2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα οκταμήνου σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, έναντι στόχου για 962 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ.

Αυτά υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, όμως η ΕΚΤ φαίνεται να τα μετρά κάπως διαφορετικά.

Για τα έτη μετά το 2014 υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά σε σύγκριση με τους πιο φιλόδοξους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Το πώς θα αντιμετωπισθούν αυτά θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον προϋπολογισμό του 2015 και της επόμενης εξέτασης του προγράμματος το φθινόπωρο του 2014.

Fast Finance

ΣΕ ΔΥΟ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ της «μεσαίας κεφαλαιοποίησης» εστιάζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ εκτιμώντας τα πολύ καλά οικονομικά στοιχεία των ΚΡΙ ΚΡΙ και Πλαστικών Θράκης. Εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους που θα αναζητήσουν ξένους επενδυτές στο Road Show στο Λονδίνο.

Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον των ξένων είναι σε πολύ λίγους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με τις περισσότερες μικρές εταιρείες απαξιωμένες στο ταμπλό.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, με κεφαλαιοποίηση 64 εκατ. ευρώ η Κρι Κρι στον κλάδο τον τροφίμων με ζηλευτή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και 51 εκατ. ευρώ τα Πλαστικά Θράκης, είναι δύο περιπτώσεις ενδεικτικές των ευκαιριών που υπάρχουν και πέραν των μετοχών του FT25.

Τεχνικά τα γραφήματα των δύο εταιρειών μοιάζουν στην όλη τους δομή από το 2012, με την Κρι Κρι να έχει ήδη κάνει μία διάσπαση στη ζώνη των 1,86 που έχει τη στήριξή της ενώ η ΠΛΑΘ στη συνεδρίαση της Παρασκευής επιχειρήθηκε να κάνει αντίστοιχα διάσπαση με σημαντικές συναλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο αναλυτής, το 1,65 και το 1,01 σε τιμές είναι και τα μεσοπρόθεσμα STOP για τους δύο τίτλους αντίστοιχα.

Δυνατός ο ΟΠΑΠ

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ από τα «χαρτιά» του FT25 με τη μεγαλύτερη απόδοση από την αρχή του έτους. Πάνω από 22% μετά το κλείσιμο και της Παρασκευής, με νέους αγοραστές να τοποθετούνται στο εύρος των 11,64-11,85 ευρώ.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα ένας ξένος οίκος, η Citigroup και ένας ελληνικός, η Eurobank Equities, ανέβασαν τον πήχυ για τη μετοχή του Οργανισμού. Ο μεν πρώτος στα 12 από τα 7,7 ευρώ προηγουμένως και η Eurobank στα 13,6 από τα 13,3 ευρώ. Η αποτίμηση του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται στα 3,77 δισ. ευρώ.

Ιχθυοκαλλιέργειες

ΩΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑ για τη δημιουργία μεγαλύτερου σχήματος στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών φαίνεται να λειτουργεί η συμφωνία τραπεζών και Σελόντα για την αναδιάρθρωση της εταιρείας των αδελφών Στεφανή.

Πρακτικά οι επιχειρηματίες (επί των ημερών δόξης λαμπρής του Χρηματιστηρίου άντλησαν σχεδόν 1 τρισ. δραχμές) διασώζονται, με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν τα βάρη της εταιρείας (όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις προβληματικών εταιρειών...) που ουσιαστικά «πέφτουν» στην πλάτη του φορολογούμενου.

Τραπεζικός παράγων υποστήριζε ότι το μοντέλο αναδιάρθρωσης του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών θα ακολουθηθεί σε τουλάχιστον άλλους δύο (μεταλλουργία και ακτοπλοΐα) όπου έχουν σωρευθεί υποχρεώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Μυτιληναίος

ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ενδεικτικές της παθογένειας που χαρακτηρίζει το μεταπολιτευτικό επιχειρηματικό σύστημα είπε ο Ευάγ. Μυτιληναίος στη διάρκεια της ετήσιας παρουσίασης της εισηγμένης στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών. Ο επιχειρηματίας, σχετικά με την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο Ομιλος όσον αφορά στον τραπεζικό του δανεισμό, σημείωσε πως «...όλα αυτά τα χρόνια που ο Ομιλος μειώνει συνεχώς τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες, ήρθαν πολλοί συνεργάτες και σύμβουλοι -όλοι αξιόλογοι- και μου έλεγαν πως πρωταρχικός στόχος μιας εταιρείας δεν είναι να μειώνει τα δάνειά της, αλλά να δημιουργεί, χρησιμοποιώντας και δανεισμό, προς όφελος των μετόχων της». Ηταν από τις λίγες φορές που επέμεινε τόσο πολύ και ούτε τώρα προτίθεται να αλλάξει. Θα φτάσει το δανεισμό στο μηδέν, εκτός αν προκύψει κάποια καλή ευκαιρία που θα υπόσχεται πολύ υψηλή αποδοτικότητα.

Γιατί είχε επιμείνει ο Ευάγ. Μυτιληναίος.

Είχε καταλάβει τι θα γινόταν με τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια». Οσοι επιχειρηματίες νόμιζαν πως θα είχαν τα λεφτά των τραπεζών μέσα στις εταιρείες τους και τα δικά τους λεφτά στο εξωτερικό και πως μέσα από κάποιο απλό διακανονισμό όλα θα μπορούσαν να λυθούν, ήταν -και είναι- βαθιά νυχτωμένοι.

Οι όροι θα είναι ιδιαίτερα επαχθείς για τους μετόχους και αυτό θα το δείτε ενδεχομένως ακόμη και πριν από το τέλος αυτού του έτους...

Στέκομαι στο καρφί του πως... οι επιχειρηματίες νόμιζαν πως θα είχαν τα λεφτά των τραπεζών μέσα στις εταιρείες τους και τα δικά τους λεφτά στο εξωτερικό. Σε άνθηση το φαινόμενο πλούσιοι Ελληνες επιχειρηματίες, πτωχευμένες εταιρείες τα βάρη των οποίων «φορτώνονται» οι τράπεζες που σε μεγάλο ποσοστό έχουν χρηματοδοτηθεί από το Δημόσιο (μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Αυτό είναι φούσκωμα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ το έργο Παραδείσια-Τσακώνα (του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα) που ξεκίνησε με προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ έφτασε το 2004 τα 44,5 εκατ. ευρώ, το 2006 νέα μελέτη το προϋπολόγισε 118 εκατ. ευρώ και μέχρι την παράδοσή του ποιος ξέρει πού θα φτάσει.

Σύμφωνα με την έκθεση-υπόμνημα του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, Π. Παπαϊωάννου, οι τιμές προς τους εργολάβους με τρεις αποφάσεις του Πρωτοδικείου Τριπόλεως έφθασαν το 650% (!).

CITI - Τράπεζες

Η CITIGROUP εκτιμά ότι πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου θα ενισχύσει τα κύρια εποπτικά κεφάλαια των συστημικών τραπεζών. Ειδικότερα ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως ο δείκτης CET 1 της Alpha θα διαμορφωθεί στο 16,3%, της Εθνικής στο 13,9%, της Πειραιώς στο 15% και στο 17,8% για την Eurobank.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης αγορές στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει στην περιοχή των 162 μονάδων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στα πάνω & στα κάτω τους