Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΤΡΟΦΕΙΑ, ΠΟΥ ΞΕΠΗΔΟΥΣΑΝ ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ

Τα σαλιγκάρια της οργής

Η εκτροφή σαλιγκαριών, εξελίχθηκε, όπως εγκαίρως είχε προβλέψει η «Ε», σε «φούσκα», με αποτέλεσμα, με την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε, να χάσουν τα λεφτά τους πολλοί κι ανυποψίαστοι πολίτες

ΚΑΙ «στομάχι» που δεν το χωρά ο νους και πρωταθλητής στις σεξουαλικές επιδόσεις! Ο λόγος για το μικροσκοπικό σαλιγκάρι, που τα καταφέρνει ζάχαρη στον ερωτικό τομέα. Τρεις και τέσσερις ώρες κρατούν οι ερωτικές του συνευρέσεις και οι παρτενέρ είναι ερμαφρόδιτοι!

Τρεις και τέσσερις ώρες κρατούν οι ερωτικές συνευρέσεις του σαλιγκαριού και οι παρτενέρ είναι ερμαφρόδιτοι! Λειτουργούν ακόμη και ως μετεωρολόγοι, που προβλέπουν δύο ημέρες πριν τον καιρό Τρεις και τέσσερις ώρες κρατούν οι ερωτικές συνευρέσεις του σαλιγκαριού και οι παρτενέρ είναι ερμαφρόδιτοι! Λειτουργούν ακόμη και ως μετεωρολόγοι, που προβλέπουν δύο ημέρες πριν τον καιρό Τα μαθήματα σεξ για σαλιγκάρια μάς δίνει ο Δημήτρης Μάλκας, πρόεδρος των Σαλιγκαροτρόφων Ελλάδας, που μας μυεί στο μαγικό κόσμο αυτών των μικρών πλασμάτων. Και καλύτερα να τα βλέπεις, παρά να τα ταΐζεις, αφού 1 κιλό χορταράκι μπορούν να καταναλώσουν καθημερινά στην καθισιά τους.

Οπως λέει, είναι πανέξυπνα πλάσματα και παρ' όλο που δεν τα πιάνει το μάτι μας, έχουν αναπτύξει απίστευτα την επικοινωνία μέσω κεραιών. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε να ειδοποιούν για τον ύπνο τους και να λειτουργούν ακόμη και ως μετεωρολόγοι, που προβλέπουν δύο ημέρες πριν τον καιρό.

Τα σαλιγκάρια, αν και λαχταριστός μεζές στην Κρήτη κι όχι μόνο, άρχισαν να εκτρέφονται μαζικά την τελευταία πενταετία στη χώρα μας. Η εκτροφή σαλιγκαριών, βέβαια, εξελίχθηκε, όπως εγκαίρως είχε προβλέψει η «Ε», σε «φούσκα», με αποτέλεσμα να χάσουν τα λεφτά τους πολλοί κι ανυποψίαστοι πολίτες, με την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε.

«Πριν από 2 χρόνια στην Κρήτη ξεπηδούσαν σαλιγκαροτροφεία σαν τα μανιτάρια. Τα περισσότερα πια έχουν κλείσει. Σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα περίπου 800 εκτροφεία σαλιγκαριών», αναφέρει ο 45άχρονος σαλιγκαροτρόφος, που διατηρεί μονάδα στους Σοφάδες Καρδίτσας, επ' ευκαιρία της σημερινής γενικής συνέλευσης του κλάδου.

Ο Δημήτρης Μάλκας άρχισε  ν' ασχολείται με τα σαλιγκάρια  από το 2009 κι έχει ανοιχτή καλλιέργεια βιολογικού κύκλου Ο Δημήτρης Μάλκας άρχισε ν' ασχολείται με τα σαλιγκάρια από το 2009 κι έχει ανοιχτή καλλιέργεια βιολογικού κύκλου Τι πήγε όμως στραβά; «Πολλοί ξεκίνησαν και νόμιζαν ότι θα γίνουν πλούσιοι ή θα πετύχουν μόνοι τους. Αυτά είναι τα μεγάλα λάθη που έγιναν. Ζήτηση για το ελληνικό σαλιγκάρι υπάρχει στο εξωτερικό και από την Ιταλία και από την Ισπανία σε βρώσιμο σαλιγκάρι. Ομως, εμείς δεν μπορούμε ν' ανταποκριθούμε στις ανάγκες της αγοράς. Οι ποσότητες που βγάζουμε δεν επαρκούν», μας λέει.

Η Θεσσαλία, εξηγεί, δουλεύει στο σαλιγκάρι άνοιξη και φθινόπωρο, η νότια Ελλάδα, δηλαδή Πελοπόννησος και Κρήτη, το χειμώνα, όπως και τα νησιά, ενώ η βόρεια Ελλάδα δουλεύει το καλοκαίρι. Από τ' αβγά που γεννά κάθε σαλιγκάρι στόχος είναι να παρθεί το 10%-20% και να μην παραβιαστεί και ο βιολογικός κύκλος του. Το σαλιγκάρι έχει 6 ώς 7 μήνες ενεργού ζωής και τον υπόλοιπο καιρό κοιμάται.

Ο ίδιος άρχισε ν' ασχολείται με τα σαλιγκάρια από το 2009 κι έχει ανοιχτή καλλιέργεια βιολογικού κύκλου. Παράγει κρητικό χοχλιό, το λεγόμενο μεσογειακό σαλιγκάρι, και πουλά στη λαϊκή αγορά. Την ίδια στιγμή όμως δεν έχει αφήσει τις καλλιέργειες που είχε μέχρι σήμερα με τα αδέρφια του και φτάνουν τα 350-400 στρέμματα: βαμβάκι, όσπρια, τριφύλλι, σιτάρι.

Παρ' όλο που όταν ξεκινούσε ν' ασχοληθεί με τα σαλιγκάρια ήταν ο περίεργος της εποχής, σήμερα κι άλλοι καλοβλέπουν το εγχείρημά του. Ο,τι κατάφερε βέβαια μέχρι σήμερα, ήταν με πολύ κόπο και πολλή παρατήρηση, αφού σε κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή πρέπει, όπως τονίζει, ο παραγωγός να γνωρίζει και τις δυνατότητες του χωραφιού του. Να παρακολουθεί και να προσαρμόζεται. Οπως λέει, εκείνος δοκίμασε αν μπορεί να κάνει την εκτροφή και συνέχισε, γιατί θεωρούσε πως η καλλιέργεια σαλιγκαριών μπορούσε να του αποφέρει ένα αξιοπρεπές συμπληρωματικό εισόδημα.

Η δική του μέση παραγωγή είναι 500 κιλά το στρέμμα μαζί με το κέλυφος. Εκτρέφει σαλιγκάρι σε 7,5 στρέμματα. Η Ελλάδα υπολογίζει ότι παράγει περίπου 800 τόνους σαλιγκάρι. Τα περισσότερα όμως προέρχονται από συλλέκτες, γι' αυτό η Κρήτη και τα νησιά έχουν αρχίσει να έχουν προβλήματα. Μάλιστα, η Κύπρος έχει πλέον απαγορεύσει τη συλλογή ελεύθερων σαλιγκαριών.

«Σαλιγκάρια -τονίζει- βρέθηκαν και στις Μυκήνες. Ηταν γνωστό βρώσιμο πιάτο στην αρχαία Ελλάδα. Οι Νεοέλληνες το ξεχάσαμε, γιατί αλλάξαμε τρόπο ζωής και τρώγαμε μόνο αρνάκι και μοσχαράκι, αλλά πλέον επανήλθε». Ωστόσο, και στο σαλιγκάρι οι τιμές έχουν κατεβεί, αφού η ελληνική αγορά έχει πάρει την κατιούσα. «Αν δεν μαζευτούμε όλοι μαζί, να φτιάξουμε την καλλιέργεια ώστε να έχει μέλλον, δεν θα πετύχει κανείς και τα εκτροφεία θα τα κλείσουμε μόνοι μας», λέει.

**

Ο ΕΝΦΙΑ πλήττει τους πτηνοτρόφους

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που έχει ξεσηκώσει πολίτες, εμπορικό κόσμο, τουριστικούς παράγοντες, έχει φέρει στα όριά του και τους παραγωγούς.

Οι δύο βασικοί φορείς εκπροσώπησης της πτηνοτροφίας, η Πτηνοτροφική Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ενωση Πτηνοτροφικών Προϊόντων και η Πανελλήνια Οργάνωση Πτηνοτρόφων Παραγωγών έχουν υποβάλει υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ζητώντας να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ για τα αγροτικά και κτηνοπτηνοτροφικά κτίσματα.

«Ο κλάδος μας υπήρξε ακόμη ένα θύμα των λαθών του ΕΝΦΙΑ όταν κοινοποιήθηκαν εκκαθαριστικά με δυσβάστακτη υπερφορολόγηση των ακινήτων των πτηνοκτηνοτρόφων παραγωγών και των συνεταιρισμών τους, για την αξία της αστικής και επαγγελματικής ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000  ευρώ», τονίζουν οι πτηνοτρόφοι. Ζητούν να καταργηθεί ο άδικος φόρος και ν' αποτραπεί η κατάρρευση του κλάδου, που μαστίζεται από την κρίση κι έχει ν' ανταγωνιστεί και τα εισαγόμενα προϊόντα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Καλλιέργειες
Εφορία και φορολογική πολιτική
Επιχειρήσεις
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Επιχειρηματικότητα