Έντυπη Έκδοση

Παραμύθι χωρίς «δράκο»

Ο Βασιλακόπουλος στηρίζει Κατσικάρη και δείχνει ενοχλημένος από φημολογούμενες μεθοδεύσεις για επιστροφή Γιαννάκη στην εθνική ομάδα

Το δημώδες άσμα λέει πως «στης Μαίρης την ποδιά σφάζονται παλικάρια» αλλά στην περίπτωση του ελληνικού μπάσκετ τη θέση της Μαίρης έχει πάρει η Εθνική Ανδρών. Θα περίμενε κανείς μετά τις άριστες εντυπώσεις που άφησε η ομάδα στην πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας με τις εμφανίσεις της, εμφανίσεις που «ξύπνησαν» και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον της φίλαθλης κοινής γνώμης, αυτή τη στιγμή να μιλούσαμε για μία επόμενη μέρα με όνειρα και προσδοκίες.

Η βαριά ήττα της εθνικής μας από τη Σερβία αντέστρεψε  το κλίμα, όχι εντός της ομάδας, αλλά στις τάξεις παραγόντων  που καιροφυλακτούσαν Η βαριά ήττα της εθνικής μας από τη Σερβία αντέστρεψε το κλίμα, όχι εντός της ομάδας, αλλά στις τάξεις παραγόντων που καιροφυλακτούσαν Η κατά 50% ανανέωση του ρόστερ σε σχέση με το περσινό Ευρωμπάσκετ, η ένταξη στην ομάδα νεαρών παικτών, το εξαιρετικό κλίμα και η υγεία εντός και εκτός γραμμών που έβγαζε προς τα έξω η ομάδα, η καθολική υποστήριξη της δουλειάς του Φώτη Κατσικάρη, στο ντεμπούτο του σε μεγάλη διοργάνωση και στο ντεμπούτο του στην Εθνική από όλους τους παίκτες της ομάδας, ήταν στοιχεία που συνηγορούσαν πως το μέλλον της ομάδας διαγράφεται λαμπρό.

Ηρθε όμως η βαριά ήττα από τη Σερβία ακριβώς πριν από μία εβδομάδα να αντιστρέψει το κλίμα. Οχι τόσο εντός της ομάδας και στις τάξεις των παικτών, αλλά σε όσους μέχρι εκείνο το σημείο κρατούσαν τους εαυτούς τους και τις σκέψεις τους μακριά από την ομάδα. Ηταν και αυτό μία από τις επιτυχίες του Κατσικάρη ο οποίος όχι μόνο επέλεξε όλους τους συνεργάτες του (σε αντίθεση πέρσι με τον Αντρέα Τρινκιέρι), αλλά κατάφερε να κρατήσει την ομάδα μακριά από παράγοντες και «παράγοντες».

Η ήττα λοιπόν της Εθνικής δρομολόγησε πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο καταπώς φαίνεται την έναρξη των... εχθροπραξιών. Τι κι αν ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια την επομένη του αποκλεισμού έσπευσε να στηρίξει με επίσημη δήλωση τη νέα προσπάθεια στην ομάδα, να δώσει συγχαρητήρια σε τεχνικό τιμ και παίκτες και να εκφράσει την ικανοποίησή του από όσα είδε, τα χαρακώματα στήθηκαν μέσα σε μία νύχτα.

Την αφορμή και την τροφή για σχόλια, αλλά και «ρεπορτάζ» έδωσε η παρουσία του Παναγιώτη Γιαννάκη στην Ισπανία. Ο «δράκος» που είχε «διωχθεί» μετά τους Ολυμπιακούς του 2008 και κάποια στιγμή την περασμένη άνοιξη αναφέρθηκε ως πιθανός διάδοχος του Τρινκιέρι, όταν οι συζητήσεις με τον Κατσικάρη είχαν παγώσει λόγω της ανεξήγητης κωλυσιεργίας της ΕΟΚ να τακτοποιήσει το θέμα της απόλυσης του Ιταλού, δεν ενεπλάκη με τα της Εθνικής στην Ισπανία, όμως επανέφερε το όνομά του για τα καλά στο προσκήνιο.

Το στιγμιότυπο του εναγκαλισμού του με τον Μάικ Σιζέβσκι, τα σχόλια ξένων για την ηγετική του μορφή που εκφράζει μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, δεν άρεσαν καθόλου στην Ομοσπονδία και ιδιαίτερα στον κ. Βασιλακόπουλο ο οποίος λίγες μέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο.

Η πληροφορία που είχε διαρρεύσει και συζητηθεί στην Ισπανία περί εμπλοκής του Παναγιώτη Φασούλα με τα της ΕΟΚ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση Βασιλακόπουλου που διέψευσε μετά βδελυγμίας σχετικό δημοσίευμα κάνοντας λόγο για «διαδόχους που ούτε επιλέγονται, ούτε διορίζονται, ούτε τους απονέμεται το χρίσμα». Επί της ουσίας δηλαδή έκλεινε την πόρτα όχι απλά στον Φασούλα (ο οποίος μάλιστα πήγε στην Ισπανία ως προσκεκλημένος της ΕΟΚ!), αλλά σε όσους επιθυμούν να αλλάξουν τις καταστάσεις. Αυτό που χαρακτηρίστηκε στη διάψευση ως «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ΕΟΚ».

Τι ακριβώς συμβαίνει; Η εθνική ομάδα έχει γίνει πεδίο μάχης δύο «παρατάξεων». Αυτών που επιθυμούν την επιστροφή του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο της ομάδας και αυτών που θέλουν να συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, δηλαδή της ΕΟΚ και πιο συγκεκριμένα του Γιώργου Βασιλακόπουλου.

Βέβαια με το θέμα της παραμονής του Κατσικάρη να παραμένει ανοιχτό, όλα παραμένουν ανοιχτά. Ο Ελληνας τεχνικός είναι γνωστό ότι έχει ως προτεραιότητα την εύρεση ανταγωνιστικής ομάδας επιπέδου Ευρωλίγκας και ει δυνατόν στην Ισπανία όπου διαμένει μόνιμα με την οικογένειά του από τα χρόνια που ήταν τεχνικός της Βαλένθια. Ομως αν βρει ομάδα στη λίγκα ACB, τότε λόγω σχετικού κανονισμού εκεί δεν μπορεί να εργασθεί σε εθνική ομάδα παρά μόνο αν βρεθεί ειδική «φόρμουλα» με τη σύμφωνη γνώμη και του συλλόγου που θα τον... απολύει κάθε καλοκαίρι για να τον προσλαμβάνει η ΕΟΚ και στη συνέχεια να επιστρέφει στο σύλλογό του τέλη Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα οι πιέσεις στην Ομοσπονδία για αλλαγές σε πρόσωπα (ομοσπονδιακών τεχνικών και στελέχωσής της) ολοένα και αυξάνονται, με την ΕΟΚ να ετοιμάζεται, σύντομα, να βρει ένα επιπλέον «μέτωπο» μπροστά της που θα αφορά την αλλαγή του καθεστώτος αναφορικά με τη διαιτησία της Α1. Με απλά λόγια, έρχεται βαρύς χειμώνας, με την Εθνική Ανδρών όμως να παραμένει στο «περιθώριο» των εξελίξεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Ανδρών
Μπάσκετ