Ηλεκτρονική Έκδοση

Επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Συμμαχίες ενάντια στους ισλαμιστές

Τελευταία ενημέρωση:

Για την οικοδόμηση διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνεχίζει την περιοδεία του στο Κάιρο με στόχο την οικοδόμηση ενός διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IΚ) που ευθύνονται για ωμότητες στο Ιράκ και τη Συρία, την επομένη της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη Βαγδάτη και το Αρμπίλ.

Ο Κέρι θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι και τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι. Το βασικό μέρος των επαφών θα αφορά το διεθνή συνασπισμό που οι ΗΠΑ προσπαθούν να οικοδομήσουν με στόχο την "καταστροφή" του Ισλαμικού Κράτους, οι τζιχαντιστές του οποίου ελέγχουν πλέον σημαντικά εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

Ο Κέρι θα επιδιώξει να πετύχει "τα θρησκευτικά ιδρύματα να ταχθούν κατά του ΙΚ, με τους μουσουλμάνους ιερωμένους να μιλήσουν για το θέμα αυτό στη προσευχή της Παρασκευής", δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κέρι στο ταξίδι αυτό. Το Κάιρο είναι η έδρα του Αλ Αζχαρ, ενός από τα σημαντικότερα ιδρύματα του σουνιτικού Ισλάμ.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε την Κυριακή τις αραβικές χώρες να αντιμετωπίσουν "στρατιωτικά και πολιτικά" το IΚ, καλώντας αυτές να υιοθετήσουν "γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων τρομοκρατίας (...) που απειλούν την ύπαρξη ορισμένων αραβικών χωρών".

Οι αραβικές χώρες ανησυχούν για έναν πιθανό συντονισμό μεταξύ IΚ και τοπικών τζιχαντιστικών οργανώσεων, φοβούμενες μήπως άραβες τζιχαντιστές που φύγουν από το Ιράκ και τη Συρία επιστρέψουν στην πατρίδα που γεννήθηκαν για να αρχίσουν τζιχαντιστική εξέγερση.

Ο Κέρι θα συζητήσει επίσης στο Κάιρο για τη Λωρίδα της Γάζας, τη Λιβύη και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πηγή: AMΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
ΗΠΑ