Ηλεκτρονική Έκδοση

Τρίτη εκτέλεση μέσα σε ένα μήνα - Αντιδράσεις Βρετανίας, ΗΠΑ και Γαλλίας

Το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε Βρετανό

Κάμερον:«Θα τους εξαρθρώσουμε και τελικά θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος»

Τελευταία ενημέρωση:

Την ευθύνη για τον αποκεφαλισμό του βρετανού ομήρου, εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Ντέιβιντ Χέινς ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Πρόκειται για την τρίτη εκτέλεση μέσα σε ένα μήνα. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα λάβει πρόσθετα μέτρα κατά των τζιχαντιστών, ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν τις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Το Ισλαμικό Κράτος (IK) έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό του 44χρονου Ντέιβιντ Χέινς, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.
 
Πρόκειται για την τρίτη ανάλογη εκτέλεση μέσα σε ένα μήνα, μετά τις εκτελέσεις δύο αμερικανών δημοσιογράφων και ομήρων στη Συρία, των Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ.
 
Στο βίντεο, διάρκειας δύο λεπτών και 27 δευτερολέπτων, με τίτλο «Ένα μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής», η τζιχαντιστική οργάνωση επικρίνει τη Βρετανία για την προσχώρησή της στο συνασπισμό των ΗΠΑ, οι οποίες εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στο Ιράκ.
 
«Προσχωρήσατε εθελοντικά σε ένα συνασπισμό με τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, όπως ο προκάτοχός σας Τόνι Μπλερ έκανε πριν από εσάς, ακολουθώντας μια τάση μεταξύ των βρετανών πρωθυπουργών που δεν μπορούν να βρουν το θάρρος να πουν όχι στους Αμερικανούς», λέει ο δήμιος που έχει καλυμμένο το πρόσωπο, απευθυνόμενος στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
 
Το πρόσωπο αυτό, που μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό στα βίντεο που δείχνουν τις εκτελέσεις των Σότλοφ και Φόλεϊ, προειδοποιεί ότι η συμμαχία αυτή «θα επιταχύνει την καταστροφή σας» και θα βυθίσει τους βρετανούς πολίτες σε έναν «άλλον πόλεμο αιματηρό και ανίκητο». Ο άνδρας απειλεί επίσης να εκτελέσει άλλον  έναν βρετανό όμηρο που εμφανίζεται στο τέλος του βίντεο.
 
Ο Ντέιβιντ Χέινς που συμμετείχε στην ανθρωπιστική δράση από το 1999, είχε απαχθεί στη Συρία τον Μάρτιο του 2013. Πραγματοποιούσε την πρώτη αποστολή του για λογαριασμό της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Acted ως υπεύθυνος διαχείρισης υλικού στον προσφυγικό καταυλισμό του Ατμεχ, ενός συριακού χωριού κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η οικογένειά του είχε απευθύνει έκκληση στους απαγωγείς του να τον απελευθερώσουν. Ο αδελφός του, ο Μάικ Χέινς, απέτισε φόρο τιμής στον «καλό αδελφό ... που πρόσφατα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Αγαπιόταν και αγαπιέται από όλη την οικογένειά του, θα μας λείψει τρομερά», αναφέρει σε ανακοίνωση.
 
Κάμερον: «Βήμα βήμα, θα τους αναχαιτίσουμε, θα τους εξαρθρώσουμε και τελικά θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος»
 
O Ντέιβιντ Κάμερον επιβεβαίωσε την Κυριακή την αποφασιστικότητά του να «λάβει όλα τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους μετά την εκτέλεση του Βρετανού ομήρου Ντέιβιντ Χέινς, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
 
«Θα εντοπίσουμε τους υπευθύνους και θα τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη, όσος χρόνος και αν χρειαστεί. Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει μια άμεση στρατιωτική επιχείρηση. Εμείς τις στηρίζουμε. Βρετανικά (καταδιωκτικά αεροσκάφη) Τορνέιντο και αεροσκάφη που θα αναλάβουν αναγνωριστικές αποστολές έχουν προσφέρει βοήθεια. Όμως δεν υπάρχει θέμα να αναπτύξουμε χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις» υπογράμμισε, με αυστηρό ύφος,  ο Ντ Κάμερον, που μόλις είχε προεδρεύσει της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra.
 
«Δεν είναι μουσουλμάνοι, είναι τέρατα» τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Βήμα βήμα, θα τους αναχαιτίσουμε, θα τους εξαρθρώσουμε και τελικά θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει» τόνισε.
 
«Θα αντιδράσουμε με τρόπο ήρεμο, με ουσιώδη τρόπο, αλλά και με μία άκαμπτη αποφασιστικότητα. Δεν θα δράσουμε μεμονωμένα, θα εργαστούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά επίσης και στην περιοχή» συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
 
Στη συνεδρίαση της επιτροπής Κόμπρα που συγκλήθηκε εκτάκτως συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.
 
Η εκτέλεση του Χέινς ανακοινώνεται ενώ το Λονδίνο εντείνει τις προσπάθειες κατά της απειλής του ΙΚ. Την Τρίτη την αποστολή βαρέων πυροβόλων και πολεμοφοδίων ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές. Πριν από την ανακοίνωση αυτή, η Βρετανία είχε στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα που προέρχονταν από τρίτες χώρες στο Ιράκ.
 
Ο Ντ. Κάμερον δεν «αποκλείει τίποτα», όσον αφορά τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ, είχε δηλώσει την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του.
 
Διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ 
 
Ένα πρώτο σχέδιο του διεθνούς συνασπισμού θα καταρτισθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, όπου πραγματοποιείται διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ και την καταπολέμηση της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διάσκεψης, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετέβη την Παρασκευή στο Ιράκ και υποσχέθηκε να βοηθήσει «ακόμη περισσότερο στρατιωτικά» αυτή τη χώρα, τα στρατεύματα της οποίας υποστηρίζονται εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα από τους κούρδους και τους σιίτες μαχητές και τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.
 
Ομπάμα: «Βάρβαρη δολοφονία» 
 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον βρετανό σύμμαχό του, και δεσμεύτηκε οι αμερικανικές δυνάμεις να καταδιώξουν τους δολοφόνους του Ντέιβιντ Χέινς και να καταστρέψουν το ΙΚ. Καταδίκασε σε έντονο ύφος τη «βάρβαρη δολοφονία» του βρετανού ομήρου. 
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται σήμερα δίπλα στο στενό μας φίλο και σύμμαχο σε αυτή τη θλιβερή στιγμή», δήλωσε ο Μπ. Ομπάμα σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε: «Θα συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο και με μια ευρεία συμμαχία εθνών από την περιοχή και από όλο τον κόσμο, ώστε να φέρουμε τους δράστες αυτής της αποτρόπαιης πράξης ενώπιον της δικαιοσύνης και να καταστρέψουμε αυτή την απειλή προς τους λαούς των χωρών μας, την περιοχή και όλο τον κόσμο».
 
Για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, η Ουάσιγκτον επιδιώκει τη δημιουργία μεγάλου διεθνούς συνασπισμού. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε το Σάββατο από την Αίγυπτο να ενταχθεί στον πόλεμο που οι ΗΠΑ κήρυξαν κατά του ΙΚ. Στο Κάιρο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Αίγυπτος είναι στην «πρώτη γραμμή» στη μάχη «κατά της τρομοκρατίας», στο τέλος ενός διπλωματικού μαραθωνίου που τον οδήγησε στη Βαγδάτη, το Αμάν, τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και την Άγκυρα.
 
Ο Τζ. Κέρι ολοκληρώνει την αποστολή του στην περιοχή που είχε στόχο να λάβει υποστήριξη για τη δημιουργία του παγκόσμιου συνασπισμού ο οποίος στοχεύει στην «αποδυνάμωση» και τέλος την «καταστροφή» του ΙΚ.
 
Στον μαραθώνιο των διπλωματικών επαφών, ο Κέρι απέσπασε τη Πέμπτη στη Τζέντα τη δέσμευση, ενδεχομένως στρατιωτική, δέκα αραβικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία.
 
Μετά από μακροχρόνιες επιφυλάξεις, ο Μπ. Ομπάμα αναγκάστηκε να αναλάβει δράση παρουσιάζοντας στις 10 Σεπτεμβρίου τη στρατηγική του κατά του ΙΚ, μετά τον αποκεφαλισμό των δύο αμερικανών δημοσιογράφων από τους τζιχαντιστές.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επέκταση της αμερικανικής αεροπορικής επιχείρησης στο Ιράκ, όπου 1.600 αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν συνολικά για να υποστηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις σε εξοπλισμό, εκπαίδευση και παροχή πληροφοριών. Δήλωσε επίσης έτοιμος να πλήξει το ΙΚ στη Συρία και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τους μετριοπαθείς σύρους αντάρτες που πολεμούν ταυτόχρονα το ΙΚ και το καθεστώς της Δαμασκού.
 
Το ΙΚ ανακήρυξε «χαλιφάτο», στο τέλος Ιουνίου με επικεφαλής τον αρχηγό του, τον Ιρακινό Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. Το «χαλιφάτο» εκτείνεται σε μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές.
 
Γαλλία: «Οργάνωση της δειλίας και της αχρειότητας»
 
Η γαλλική προεδρία καταδίκασε την «αποτρόπαια δολοφονία» του βρετανού ομήρου Ντέιβιντ Χέινς, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), «οργάνωση της δειλίας και της αχρειότητας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο των Ηλυσίων.
 
«Η αποτρόπαιη δολοφονία του Ντέιβιντ Χέινς δείχνει για άλλη μια φορά πόσο η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί εναντίον του Daesh (αραβικά ακρωνύμιο του IΚ), οργάνωσης της δειλίας και της αχρειότητας. Η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην οικογένεια του Ντέιβιντ Χέινς και στη Βρετανία», τονίζει η γαλλική προεδρία.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλαμικό Κράτος
ΗΠΑ
Βρετανία
Ιράκ
Συρία
Γαλλία
Για το ίδιο θέμα
Αυστραλία: Μαχητικά αεροσκάφη και στρατιώτες κατά των τζιχαντιστών
Νέα αεροπορική επιδρομή στη Συρία
Φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια
ΗΠΑ: Ορισμός συντονιστή αντιμετώπισης των ισλαμιστών