Ηλεκτρονική Έκδοση

Αναμένεται νίκη των Σοσιαλδημοκρατών και άνοδος της ακροδεξιάς

Εκλογές στη Σουηδία

Δημοψηφίσματα σε έξι δήμους

Τελευταία ενημέρωση:

Περίπου 7,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Σουηδία καλούνται σήμερα στις κάλπες να εκλέξουν τα 349 μέλη του κοινοβουλίου, καθώς και 20 νομαρχιακά συμβούλια και 290 δημοτικά συμβούλια. Στις εθνικές εκλογές αναμένεται νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, σλλά και άνοδος της ακροδεξιάς.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ (δ) και ο Σοσιαλδημοκράτης Στέφαν Λέφβεν (α) σε πρόσφατο τηλεοπτικό ντιμπέιτ  (EPA/ANDERS WIKLUND/TT SWEDEN OUT) Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ (δ) και ο Σοσιαλδημοκράτης Στέφαν Λέφβεν (α) σε πρόσφατο τηλεοπτικό ντιμπέιτ (EPA/ANDERS WIKLUND/TT SWEDEN OUT)

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα του 49χρονου σουηδού πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ, του κεντροδεξιού κόμματος των Μετριοπαθών και επικράτηση του αντιπάλου του, του 57χρονου Σοσιαλδημοκράτη Στέφαν Λέφβεν, ο οποίος ουδέποτε κατείχε αιρετό ή υπουργικό αξίωμα.
 
Ο Φρ. Ράινφελτ παρουσίασε καλό οικονομικό απολογισμό ύστερα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, όμως οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του και οι αυξανόμενες ανισότητες προκάλεσαν δυσφορία στους πολίτες.
 
Εάν όντως η αντιπολίτευση κερδίσει τις εθνικές εκλογές, θα ξεκινήσει μια μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και σε δύο ακόμη κόμματα, τους Πράσινους και το Αριστερό Κόμμα. Τα κόμματα αυτά δεν έχουν δηλώσει σαφώς αν επιθυμούν να αναλάβουν υπουργικούς θώκους.
 
Τρίτο κόμμα ενδέχεται να αναδειχθούν από τις κάλπες οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας, τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική τους είσοδο στο κοινοβούλιο.
 
Τα τελευταία εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα), ωστόσο το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov και η ιστοσελίδα της εφημερίδας Metro που διανέμεται δωρεάν έχουν προγραμματίσει να δημοσιεύσουν τις πρώτες εκτιμήσεις τέσσερις ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης.
 
Δημοψηφίσματα σε έξι δήμους 
 
Παράλληλα με τις βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα συμβουλευτικού χαρακτήρα σε έξι δήμους, συμπεριλαμβανομένου του Γκέτεμποργκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας. Η ψηφοφορία εκεί αφορά στην επιβολή τέλους κυκλοφοριακής συμφόρησης για τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται από την πόλη.
 
Διαβάστε επίσης:
 
Το σουηδικό μοντέλο καταρρέει υπό το βάρος των ακροδεξιών
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σουηδία
Για το ίδιο θέμα
Το σουηδικό μοντέλο καταρρέει υπό το βάρος των ακροδεξιών