Ηλεκτρονική Έκδοση

Αυστραλία: Μαχητικά αεροσκάφη και στρατιώτες κατά των τζιχαντιστών

Η Αυστραλία, ανταποκρινόμενη σε επίσημο αίτημα των ΗΠΑ, θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις και μαχητικά αεροσκάφη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να βοηθήσει το διεθνή συνασπισμό στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Άμποτ.

Η Αυστραλία θα αναπτύξει δύναμη περίπου 600 ανδρών το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
 
Ο αυστραλός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου στο Ντάργουιν, ανέφερε ότι η ανάπτυξη των 600 στρατιωτών (400 αεροπόρων και σχεδόν 200 στρατιωτών) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ. Διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για μάχιμες μονάδες.  
 
Ο Τόνι Άμποτ τόνισε ότι η Αυστραλία θέλει να «συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κρίση». Σημείωσε πως η Καμπέρα θέλει να «μετάσχει στις διεθνείς επιχειρήσεις» λόγω της «απειλής που συνιστά η λατρεία του θανάτου όχι μόνο για τον ιρακινό λαό, όχι μόνο για τους λαούς της Μέσης Ανατολής αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας».
 
Η Αυστραλία θέλει επίσης να αναπτύξει στα ΗΑΕ στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως οκτώ μαχητικά αεροσκάφη RAAF F/A18, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους που θα παράσχουν βοήθεια στις ιρακινές δυνάμεις. Ήδη συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό, στο πλευρό των Αμερικανών, στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων και πολεμοφοδίων, στις κουρδικές δυνάμεις του βορείου Ιράκ, καθώς και στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Η αυστραλιανή κυβέρνηση αποφάσισε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και μαχητικών αεροσκαφών μόλις δύο ημέρες μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη χώρα κατά της απειλής που αποτελούν οι αυστραλοί τζιχαντιστές που επιστρέφουν από το Ιράκ και τη Συρία.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ιράκ
Ισλαμικό Κράτος
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Αυστραλία
Για το ίδιο θέμα
Νέα αεροπορική επιδρομή στη Συρία
Το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε Βρετανό