Ηλεκτρονική Έκδοση

Συνέντευξη Τύπου στην 79η ΔΕΘ

Τσίπρας:Εκλογές το συντομότερο

«Ό,τι λέω μέσα, το λέω και έξω»

Τελευταία ενημέρωση:

Στην κριτική της κυβέρνησης για «παροχολογία» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 79η ΔΕΘ. Επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές το ταχύτερο δυνατόν και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «τον ενδιαφέρει να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία». Σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί μετά τις κάλπες για την ανάδειξη νέας Βουλής και πως το πρόσωπο «που στην ώρα του θα προταθεί» πρέπει να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Ξεκαθάρισε ότι στις παρούσες συνθήκες δεν αποτελεί προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

«Η διαπραγμάτευση είναι κομβικής σημασίας, η χώρα πρέπει να διαπραγματευθεί και να μην αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι εταίροι, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει, γι αυτό ζητάμε εκλογές, να προσφύγουμε το συντομότερο στη λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Υπογράμμισε πως μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και με διαπραγματευτική ισχύ θα μπορέσει να διαπραγματευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού λέγοντας: «Τον κ. Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ενδιαφέρει να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία και να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα καταστροφικό πρόγραμμα».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά και δεν μας δίνει κανένας σημασία».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει αν του δοθεί η εντολή, είπε ότι θα «είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» και έχει «εκπλήξεις» ως προς τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν.
 
Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει με διευρυμένα ψηφοδέλτια, όχι «πλυντήριο», για να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα επιδιώξει συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις, αποκλείοντας «αυτούς που μας οδήγησαν στο γκρεμό». Αν δεν γίνει αυτό τότε θα πάμε σε νέες εκλογές, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Συγκυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο δεν θα κάνουμε. Ούτε θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί να υπογράψουμε συμφωνίες για να γευτούμε λίγες ώρες τη γλύκα της εξουσίας. Εμείς είμαστε από άλλο ανέκδοτο».
 
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
 
Ο  επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης για «παροχολογία» σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε το Σάββατο, χαρακτήρισε «προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει να μιλάνε κάποιοι για παροχές» και πρόσθεσε: «Είναι τρελοκομείο ο ΕΝΦΙΑ, έχει επικρατήσει παράνοια στον κόσμο, δεν έχει να πληρώσει. Είναι παροχή να καταργήσεις αυτό τον νόμο;» 
 
Σε ερώτηση για τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα επιβάλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ο υπολογισμός του δεν θα γίνεται με πλασματικές αξίες, θα υπάρχει προσαρμογή στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, απαλλαγή της συντριπτικής πλειοψηφίας της πρώτης κατοικίας και ελάφρυνση για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όχι τους πλούσιους.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που παρουσίασε, «δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν δανειστή».
 
Οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ 
   
«Δεν αποτελεί προτεραιότητά μας, στις σημερινές συνθήκες, η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως το κόμμα του «δεν αλλάζει θέση σαν τα πουκάμισα» και η θέση του είναι ότι στις νέες ισορροπίες δεν έχει λόγο ύπαρξης το ΝΑΤΟ και πρέπει να αναλάβουν νέοι θεσμοί.
 
Έκανε λόγο για «κουτοπόνηρα» και «επικοινωνιακά παιγνίδια» της κυβέρνησης σχετικά με όσα λέγονται για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε ότι την Ελλάδα την έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε η Αριστερά, ούτε ο Παπανδρέου.
 
 «Ό,τι λέω μέσα, το λέω και έξω»
 
«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που ό,τι λέω μέσα το λέω και έξω» δήλωσε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε αν έχει υποστεί «μετάλλαξη» στην πορεία του προς την εξουσία.  Σημείωσε πως έχει πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να συγκρουστεί στην Ευρώπη για να διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο για την Ελλάδα.  «Για να φτάσεις σε ένα βιώσιμο συμβιβασμό πρέπει να συγκρουστείς», είπε και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του «κόκκινες γραμμές». 
 
Με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του στη συνάντηση στο Κόμο της Ιταλίας, σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει τις θέσεις του σε όλα τα διεθνή φόρα και σε κανένα από αυτά δεν τον διέκοψε κάποιος για να του πει ότι αυτά είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.
 
Απευθυνόμενος στους επικριτές του, τόνισε: «Οι αντίπαλοί μας να επιλέξουν γιατί μας κατηγορούν. Μας λένε τρομοκράτες, ότι θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ότι είμαστε συμβιβασμένοι, τα έχουμε κάνει πλακάκια με τη διεθνή ελίτ, με την κερδοσκοπία. Δεν γίνεται και τα δυο ταυτόχρονα». 
 
Ερωτηθείς για τη δήλωση της κ.Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της, τη χαρακτήρισε «συγκλονιστική», έκανε λόγο για «μαφία» και συμπλήρωσε:«Παρόμοιες απειλές, δέχθηκα και εγώ το 2012, όταν μου είπαν «έλα να μας βρεις για να μας φορολογήσεις», βέβαια αυτός που το είπε βρέθηκε στη φυλακή».
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)
Για το ίδιο θέμα
Βενιζέλος: Παροχολογία και στυλ Μαυρογιαλούρου
Tσίπρας: Κυβέρνηση με εντολή αυτοδυναμίας και εθνική στρατηγική