Ηλεκτρονική Έκδοση

Εκατοντάδες τζιχαντιστές από τη Γαλλία σε Ιράκ και Συρία

Εννιακόσια τριάντα άτομα από τη Γαλλία εμπλέκονται στον ισλαμικό ιερό πόλεμο στο Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ (φωτ:EPA/JULIEN WARNAND) Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ (φωτ:EPA/JULIEN WARNAND)

«Οι 930 γάλλοι και ξένοι υπήκοοι που διαμένουν συνήθως στη Γαλλία εμπλέκονται σήμερα στον τζιχάντ στη Συρία και το Ιράκ. 350 βρίσκονται επί του πεδίου, ανάμεσά τους 60 γυναίκες. Περί τους 180 έχουν φύγει από τη Συρία και 170 είναι σε σημεία διαμετακόμισης προς την περιοχή, 230 εξέφρασαν την πρόθεση να αναχωρήσουν για εκεί. Στο σύνολο των 930 ατόμων προστίθενται 36 που έχασαν τη ζωή τους εκεί», είπε χαρακτηριστικά.
 
Πρόσφατη κοινοβουλευτική έκθεση στη Γαλλία έκανε λόγο για περίπου 950 εμπλεκόμενα πρόσωπα στη χώρα με την ακόλουθη κατανομή: 350 επί του πεδίου, 150 σε σημεία διαμετακόμισης, 180 προς επιστροφή, 220 με πρόθεση να αναχωρήσουν για εκεί.
 
Για τις αναχωρήσεις που αποφεύχθηκαν τους τελευταίους μήνες, μετά την εφαρμογή μηχανισμών αναφοράς (ανοικτή τηλεφωνική γραμμή «κατά του τζιχάντ» για οικογένειες που φοβούνται μήπως ένα από τα μέλη τους φύγει για εκεί) την περασμένη άνοιξη, ο Μπ. Καζνέβ είπε ότι «τουλάχιστον 70 αναχωρήσεις» αποφεύχθηκαν από συνολικά «350 αναφορές που έγιναν, εκ των οποίων 80 ανήλικοι και 150 γυναίκες».
 
Ερωτηθείς για τα γεγονότα που διηγούνται γάλλοι τζιχαντιστές κατά την επιστροφή τους στη Γαλλία, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «κάποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη γι αυτά που έκαναν και δηλώνουν έτοιμοι να ξαναφύγουν. Άλλοι, συντετριμμένοι από τη βία και άλλες ωμότητες στις οποίες μετείχαν ή παραβρέθηκαν, εξηγούν αντίθετα ότι θέλουν να αποδεσμευτούν. Άλλοι ακόμη ισχυρίζονται ότι ξεκίνησαν για εκεί έχοντας ανθρωπιστικό σκοπό, ενώ διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι πολέμησαν στις τάξεις των τζιχαντιστών».
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Ισλαμικό Κράτος
Ιράκ
Γαλλία