Ηλεκτρονική Έκδοση

Μοσκοβισί: Η Ευρώπη οδεύει σε νέα περίοδο σταθερότητας

Την πεποίθησή του ότι η Ε.Ε. θα γνωρίσει μια «στροφή» περνώντας σε νέα περίοδο «σταθερότητας και υποστήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης» κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 6 Οκτωβρίου, εξέφρασε ο μελλοντικός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Π. Μοσκοβισί εξήγησε ότι «οι ευρωπαίοι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα (με τις ευρωεκλογές) και εάν δεν γίνει τίποτα θα εκληφθεί ως απόρριψη». Προειδοποίησε ότι «εάν κατά τη διάρκεια της πενταετίας δεν υπάρξει αποφασιστική δράση για την ανάπτυξη και την απασχόληση, θα είναι και το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος».
 
Ο γάλλος πολιτικός υποστήριξε ότι η Κομισιόν και ο πρόεδρος Γιούνκερ « είναι στραμμένοι προς την ίδια κατεύθυνση, ήτοι την ανάπτυξη και την απασχόληση (...) για να δοθεί ελπίδα ιδιαίτερα στη νεολαία, την ελληνική νεολαία, την ισπανική, ιταλική καθώς και γαλλική νεολαία».
 
Ο Π. Μοσκοβισί απέρριψε κάθε υπαινιγμό τοποθέτησής του «κάτω από την κηδεμονία» των δύο αντιπροέδρων στα πλευρά του, του Φιλανδού Γιούρκι Κατάινεν και του Λετονού Βαλντις Ντομπρόφσκι. 
 
«Ένας θα είναι ο Επίτροπος και μια η εξουσία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή είναι ένα συλλογικό όργανο, οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, ο δε ρόλος των αντιπροέδρων είναι περισσότερο συντονιστικός... η προσπάθεια είναι ιστορική... θα διαμορφώσουμε μια ομάδα δράσης».
 
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η βασική του προσπάθεια, «συνεργαζόμενος χέρι με χέρι με τον Φιλανδό αντιπρόεδρο», θα είναι να υλοποιήσει «το πρόγραμμα επενδύσεων των 300 δισ. ευρώ στην Ευρώπη με στόχο την ανάπτυξη».
 
Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, οπότε θα έχει περάσει την απαραίτητη ακρόαση από το Ευρωκοινοβούλιο για την έγκριση του διορισμού του ως Επιτρόπου, ο Π. Μοσκοβισί διατηρεί την βουλευτική του ιδιότητα στη Γαλλία. Ετσι θα συμμετέχει την προσεχή Τρίτη στην έκτακτη σύγκλιση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κατά την οποία ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του μετά τον ανασχηματισμό και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
 
Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «χωρίς δισταγμό» θα δώσει την ψήφο του στον πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι το αίσθημα «εμπιστοσύνης» είναι απαραίτητο για την έλξη των επενδύσεων στη χώρα.
 
Ερωτηθείς εάν η Γαλλία μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει ακόμα μια παράταση για να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2017 και όχι το 2015 που προέβλεπε, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε: «Οι διαδικασίες στην Ε.Ε. θα πρέπει να ακολουθηθούν και θα είναι γύρω στις 15 Νοεμβρίου που θα ξέρουμε. Η απόφαση θα ληφθεί μετά από αντικειμενικό έλεγχο. Θα έχω να εξετάσω τη Γαλλία όπως τις άλλες χώρες».
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ανάπτυξη
Γαλλία
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Για το ίδιο θέμα
Η ανεργία Επιτροπη-άζει