Ηλεκτρονική Έκδοση

Τετ-α-τετ στη σκιά των αντιδράσεων

Τελευταία ενημέρωση:

Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι έχει οριστεί το ραντεβού Αντώνη Σαμαρά-Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις καθώς και σε θέματα που άπτονται της κυβερνητικής ατζέντας, όπως ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Εν αναμονή και της επιστροφής της τρόικας μέσα στο επόμενο δεκαήμερο στην Αθήνα αλλά και στη σκιά της αναταραχής που προκλήθηκε στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης λόγω του ΕΝΦΙΑ πραγματοποιείται η νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες φέρονται προβληματισμένοι από το κλίμα δυσαρέσκειας που εκδηλώθηκε με επίκεντρο τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και αναμένεται να αναζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης στους κόλπους των βουλευτών τους καθώς το προσεχές διάστημα ακολουθούν και άλλα κρίσιμα νομοσχέδια προς ψήφιση δεδομένου ότι η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2015.
 
Χαρδούβελης
 
Οι ξένοι επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αγορά στοιχείων ενεργητικού στην Ελλάδα, καθώς στοιχηματίζουν ότι η οικονομία της θα κινηθεί ανοδικά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξη που έδωσε στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC, ενώ τόνισε ότι αναμένει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, για άλλες εταιρείες. Οι άνθρωποι στοιχίζονται για να αγοράσουν στοιχεία ενεργητικού. Δεν είχαμε αυτή την εμπειρία στο παρελθόν. Την έχουμε τώρα, επειδή οι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει μόνο ανοδική δυναμική στη χώρα. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί έπειτα από μία μακρά περίοδο σχεδόν έξι ετών. Στοιχηματίζουν ότι θα επιτύχουν». Συνεχίζοντας, ο υπουργός είπε: «Πολλοί τομείς της οικονομίας πηγαίνουν καλά. Ο τουριστικός τομέας πηγαίνει εξαιρετικά καλά φέτος. Είχαμε μεγάλη εισροή χρημάτων και πολλούς τουρίστες. Αναμένουμε να δούμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά στο τρίτο τρίμηνο».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα, ο υπουργός δήλωσε: «Το πρόγραμμα είχε οφέλη, με την έννοια ότι οι δανειστές ανάγκασαν την Ελλάδα να κάνει πράγματι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά, από ένα σημείο και έπειτα, αφού έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις - θυμίζω ότι η Ελλάδα ήταν στην πρώτη θέση για 2-3 χρόνια στην κατάταξη του ΟΟΣΑ για τις νέες μεταρρυθμίσεις- αυτές θα πρέπει να τις κάνει μόνη της η χώρα». Ο υπουργός πρόσθεσε: «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για τις μεταρρυθμίσεις και ότι θα πρέπει ο κόσμος να τις ιδιοποιηθεί. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο κόσμος να δει χρήματα στο πορτοφόλι του. Πρέπει να συνδέσει τις μεταρρυθμίσεις με τα οφέλη της επικείμενης ανάπτυξης της οικονομίας».

Ερωτηθείς, αν οι Έλληνες αποδέχονται τις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός απάντησε: «Νομίζω, ναι. Είδαν τις τιμές των φαρμάκων να μειώνονται, να ανοίγουν τα καταστήματα τα Σαββατοκύριακα. Ειλικρινά, οι Έλληνες ωρίμασαν ως άτομα. Συνέδεσαν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις και άλλες παροχές με τη φορολογία τους. Τελικά ξέρουν πως αυτοί πρέπει να πληρώνουν για τις κρατικές δαπάνες. Αυτό είναι δείγμα μεγάλης ωριμότητας για έναν πληθυσμό που υποφέρει».

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ