Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ., ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΤΟΥ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Εύκολος στόχος ο Χαρδούβελης

Με την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Οικονομίας, ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν αντικατέστησε τον Γιάννη Στουρνάρα μόνο στην υπουργική καρέκλα, αλλά και στη στοχοποίηση εκ μέρους των βουλευτών της Ν.Δ. Ο κ. Χαρδούβελης έχει γίνει το νέο πρόσωπο που τα στελέχη της Ν.Δ. «λατρεύουν να μισούν», φορτώνοντάς του όλες τις αμαρτίες της ελληνικής οικονομίας.

Προς το παρόν ο πρωθυπουργός καλύπτει τον υπ. Οικονομικών Προς το παρόν ο πρωθυπουργός καλύπτει τον υπ. Οικονομικών Ακολουθώντας και με τον κ. Χαρδούβελη, όπως και στο παρελθόν με τον Γιάννη Στουρνάρα, την τακτική «βαράμε το σαμάρι για να ακούσει το γαϊδούρι», οι βουλευτές της Ν.Δ. επιτίθενται τακτικά στον υπουργό Οικονομικών, αφού εκ των πραγμάτων αδυνατούν να επιτεθούν ευθέως στο μέγαρο Μαξίμου για την οικονομική πολιτική που χαράσσει.

Εστω και έτσι όμως, η υπόθεση Χαρδούβελη διαφέρει σε σχέση με τις επιθέσεις απέναντι στον Γιάννη Στουρνάρα, όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία οι κυβερνητικοί βουλευτές εξάντλησαν την περίοδο χάριτος του νέου υπουργού.

Αυτό το στοιχείο κάνει αρκετούς να λένε ότι οι επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών δεν γίνονται τυχαία αλλά προέρχονται από υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, τα οποία βρίσκονται στο μέγαρο Μαξίμου.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς οι επιθέσεις δεν έρχονται μόνο από όσους έχουν συνηθίσει να κάνουν «αντάρτικο» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και από κυβερνητικά στελέχη τα οποία διατηρούν προνομιακές σχέσεις με το μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά.

Οι επιθέσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Πρώτη κατηγορία είναι οι επιθέσεις οι οποίες προκαλούνται εξαιτίας της πίεσης που δέχονται οι βουλευτές από τους ψηφοφόρους τους και ως εκ τούτου ο κ. Χαρδούβελης είναι ο εύκολος στόχος. Η δεύτερη κατηγορία όμως είναι οι επιθέσεις από υψηλόβαθμα και ιδιαίτερα προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. τα οποία ζητούν ακόμα και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, όπως έκανε για παράδειγμα ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χαρδούβελης ζήτησε από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά να τον διαβεβαιώσει ότι συνεχίζει να στηρίζει το έργο του υπουργού Οικονομικών, όπως επίσης ότι οι επιθέσεις που δέχεται δεν είναι ενορχηστρωμένες από το μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την απόλυτη στήριξή του στον κ. Χαρδούβελη.

Προς το παρόν, στην οδό Νίκης δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη στήριξη που έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στον Γκίκα Χαρδούβελη, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και μέσω της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Real News».

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές λένε χαρακτηριστικά ότι «οι κύκλοι του Μαξίμου είναι πολλοί και δεν ελέγχονται όλοι απόλυτα από τον πρωθυπουργό», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο συνεργάτες του κ. Σαμαρά, με τους οποίους ο κ. Χαρδούβελης έχει έρθει στο παρελθόν σε ευθεία ρήξη.

Ταυτόχρονα, χωρίς να τους κατονομάζουν, βάζουν στο στόχαστρο και άλλα στελέχη και πρώην υπουργούς, οι οποίοι όπως λένε συνεργάτες του κ. Χαρδούβελη «προσπαθούν να στήσουν παγίδες στο δρόμο του υπουργού Οικονομικών».

...και σειρά παίρνει η Βούλτεψη για το «κλάδεμα» στη ΝΕΡΙΤ

Καζάνι που βράζει είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και μέχρι στιγμής το μέγαρο Μαξίμου αδυνατεί να παρέμβει δραστικά για την αποσυμπίεση της κατάστασης, ενώ ο πρωθυπουργός επιχειρεί να υποβαθμίσει το μέγεθος των εσωτερικών προβλημάτων της Ν.Δ. και της συνοχής της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάνοντας λόγο για «παραφωνίες» και «στιγμιαία ξεσπάσματα».

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα επιμένει στη γραμμή του success story και δηλώνει «αισιόδοξος» ότι «η Ελλάδα θα πιστοποιήσει και τη βιωσιμότητα του χρέους», στέλνοντας το μήνυμα ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο (RealNews). Παράλληλα εξαπολύει επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την προεδρική εκλογή, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τρομοκρατεί και θέτει σε κίνδυνο την πολιτική ομαλότητα. Ταυτόχρονα ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει έτοιμος για «ανασυγκρότηση της παράταξης» με ένωση δυνάμεων και προσώπων «που κάποια στιγμή βρέθηκαν εκτός της Ν.Δ. ή που δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν μαζί μας».

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που θέλει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός, ο εκνευρισμός στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι διάχυτος και η κυβέρνηση οδεύει στο δεύτερο γύρο της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τη στιγμή που ο επικεφαλής του οικονομικού της επιτελείου Γκίκας Χαρδούβελης βρίσκεται στο στόχαστρο των «γαλάζιων» βουλευτών. Δυσαρέσκεια υπάρχει εσχάτως και για τη Σοφία Βούλτεψη, καθώς βουλευτές της Ν.Δ. χρεώνουν στην κυβερνητική εκπρόσωπο τόσο τις μεθοδεύσεις για το «κλάδεμα» της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ, κάνοντας λόγο για «γελοιότητες», όσο και τις τελευταίες δηλώσεις της για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι είναι «χρέος» του Αντώνη Σαμαρά να ακούσει τους προβληματισμούς των βουλευτών της Ν.Δ. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το θέμα, το οποίο φαίνεται να διχάζει και το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακολουθείται η μέθοδος του «πολιτικού μασάζ» στους βουλευτές για να κατευναστούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης, που εκφράζονταν με ερωτήσεις προς τους υπουργούς που εξέφραζαν διαφοροποίηση από την κυβερνητική πολιτική και ιδίως την οικονομική και φορολογική πολιτική.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο πρώην γενικός διευθυντής της Ν.Δ. επί Κώστα Καραμανλή, Μενέλαος Δασκαλάκης, αναμένεται να αναλάβει συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. Πηγές της λεωφόρου Συγγρού πάντως υποστηρίζουν ότι είναι μια κίνηση που δεν σχετίζεται με κάποιον ειδικό «πυροσβεστικό» ρόλο του συγκεκριμένου στελέχους αναφορικά με την καλύτερη σύνδεση κόμματος, κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πάντως το κλίμα νευρικής κρίσης, στο οποίο βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., δημιουργεί αβεβαιότητα για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος των 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή. Ενώ τα προβλήματα της συγκυβέρνησης επιτείνονται και από την προβληματική κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που και αυτό επίσης δίνει την εικόνα μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η συνοχή της οποίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σήμερα το μεσημέρι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν συνάντηση στο Μαξίμου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση