Έντυπη Έκδοση

«Θα ακυρώσουμε το Μνημόνιο από την πρώτη μέρα»

«Ή τώρα ή ποτέ» διαμήνυσε χθες προς κόμματα της Αριστεράς και πολίτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την 79η ΔΕΘ, και ζήτησε ισχυρή πλειοψηφία, ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να διαπραγματευθεί από ισχυρή θέση για το χρέος.

Η ευθύνη πολιτών και κομμάτων της Αριστεράς περικλείεται στη φράση του Α. Τσίπρα ότι το πρόγραμμα των άμεσων μέτρων, που ανακοίνωσε το Σάββατο, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. «Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι εταίροι, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει», τόνισε και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει απλώς για νίκη στις επόμενες εκλογές, «αλλά για θρίαμβο». Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει το Μνημόνιο από την πρώτη μέρα και θα το αντικαταστήσει με Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Με αφορμή τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ περί απειλών για τη ζωή της, ο Α.Τσίπρας έκανε λόγο για «λόμπι» και «μαφία συμφερόντων» στην Ελλάδα, που ελέγχουν την κυβέρνηση και απείλησαν και τον ίδιο το 2012 όταν μίλησε για πάταξη της φοροδιαφυγής. «Το λόμπι αυτό θα τελειώσει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε.

Αναδιανομή πόρων

Κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε το Σάββατο δεν είναι ένα διαφορετικό «λεφτά υπάρχουν»: «Το σχέδιό μας για ανασυγκρότηση δεν βασίζεται στα δανεικά, αλλά στην αναδιανομή υπαρχόντων πόρων και στη δημιουργία νέου πλούτου», είπε. Εξήγησε ότι όσοι πάρουν 751 ευρώ μισθό, ή οι συνταξιούχοι που θα πάρουν 13η σύνταξη, θα ξοδέψουν αυτά τα χρήματα, τα οποία εν συνεχεία θα φορολογηθούν και θα επιστρέψουν στο κράτος. «Οι 300.000 άνεργοι, που θα βρουν απασχόληση, θα μπορέσουν να ξοδέψουν, θα φέρουν έσοδα από τη φορολογία και δεν θα παίρνουν επίδομα ανεργίας. Οπότε είναι διπλό το κέρδος», είπε.

Ξεκαθάρισε ότι ο υπολογισμός του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, δεν θα γίνεται με πλασματικές αξίες, αλλά με προσαρμογή στις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Δεν θα αφορά στην πρώτη κατοικία, εκτός κι αν αυτή είναι πολυτελής. «Η λογική μας είναι να απαλλάξουμε τους μικρομεσαίους από τους φόρους και όχι τους πλούσιους. Από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας υπολογίζουμε ότι θα έχουμε απώλεια 2 δισ. ευρώ», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «εκλογές χθες» και ισχυρή λαϊκή εντολή. «Με 26% ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην τα καταφέρει. Χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία και κοινωνική συναίνεση. Διεκδικούμε ποσοστά που θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε και απέκλεισε «συγκυβέρνηση με Σαμαρά και Βενιζέλο».

«Δεν θα δω τη Μέρκελ»

Η ισχυρή λαϊκή εντολή θα δώσει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα για επιθετική διαπραγμάτευση για το χρέος, όχι όμως με την τρόικα ή κατ' ιδίαν με την Α. Μέρκελ. «Η τρόικα είναι ένα μόρφωμα χωρίς καμιά νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εμείς αναγνωρίζουμε το Συμβούλιο Κορυφής, την ΕΚΤ, όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και μ' αυτά συνομιλούμε και διαπραγματευόμαστε». Και τόνισε ότι δεν θα συναντηθεί με την Α. Μέρκελ. «Εγώ δεν θα παίξω το ρόλο του κ. Σαμαρά. Δεν θα της αναγνωρίσω τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο για την Ελλάδα. Θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής όπου όλοι οι ηγέτες είναι ισότιμοι». Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει λαϊκή στήριξη, αλλά ορίζοντα ζωής μέχρι τον Μάρτιο, οπότε κανείς δεν θέλει να διαπραγματευθεί μαζί της.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί μετά τις βουλευτικές εκλογές με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας. «Τον κ. Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ενδιαφέρει να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία και να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα καταστροφικό πρόγραμμα», δήλωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 300.000 ψήφους από τις εθνικές εκλογές του 2012 ώς τις ευρωεκλογές. Ο Α. Τσίπρας το απέδωσε στη συνήθως χαλαρή ψήφο προς τα μεγάλα κόμματα στις ευρωεκλογές. «Αυτό δείχνει ότι γίναμε μεγάλο κόμμα. Εν όψει των επόμενων εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυναμική όχι απλώς νίκης, αλλά θριάμβου», τόνισε.

Κυβέρνηση-έκπληξη

Ανακοίνωσε «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης» με περιορισμένο αριθμό προσώπων και προανήγγειλε εκπλήξεις στη σύνθεσή της. Προανήγγειλε ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών, ενδεχόμενη μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε αναπτυξιακή τράπεζα, αναζήτηση ευθυνών για το ρόλο των τραπεζών στην οικονομική κρίση, αλλά και των αιτιών και των ευθυνών των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή στο να καταλήξει η χώρα στην οικονομική κρίση. Χωρίς όμως διάθεση προσωπικού ρεβανσισμού. «Η μία και μόνη εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, το Μνημόνιο, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ είναι μια υποχρέωση για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου», είπε. Και πρόσθεσε ότι τους Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή θα τους κρίνει η ιστορία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)
ΣΥΡΙΖΑ
Κύριο θέμα
Τα 18 κυβερνητικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ