Έντυπη Έκδοση

Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΟΥΡΓΚΟΥΤ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ

Εκδήλωση - τιμή στον «αλύγιστο Ν. Ζαχαριάδη»

«Την τιμή κανένας δεν μπορεί να σου την αφαιρέσει. Την τιμή μπορείς μονάχα να τη χάσεις». Αποτελεί απόσπασμα από το τελευταίο γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη και, από την προπερασμένη Κυριακή, αναγράφεται στην αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε προς τιμήν του στο κτήριο της διεύθυνσης δασών του Σουργκούτ της Σιβηρίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα, ο Σήφης Ζαχαριάδης (αριστερά), μέλη του ΚΚΕ και εργαζόμενοι  της Δασικής Υπηρεσίας του Σουργκούτ μπροστά από την αναμνηστική πλάκα Η Αλέκα Παπαρήγα, ο Σήφης Ζαχαριάδης (αριστερά), μέλη του ΚΚΕ και εργαζόμενοι της Δασικής Υπηρεσίας του Σουργκούτ μπροστά από την αναμνηστική πλάκα Εκεί, όπου ο ίδιος ήταν διευθυντής από το 1962 έως και το 1964. Στο μικρό χωριό των ψαράδων του ποταμού Ομπ και των ξυλοκόπων των απέραντων δασών, όπως ήταν πριν από το 1960, ενώ σήμερα είναι μια πόλη 330.000 κατοίκων, απ' όπου διέρχονται αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Με σεβασμό και συγκίνηση βρισκόμαστε εδώ που ο Νίκος Ζαχαριάδης έζησε για πολλά χρόνια ως εξόριστος και διαγραμμένος από το ΚΚΕ, με βαριές κατηγορίες για κάποιον που διατέλεσε για 25 χρόνια γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής» είπε η Αλέκα Παπαρήγα, που ταξίδεψε μαζί με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και φίλους του κόμματος στο Σουργκούτ για την εκδήλωση. Εκεί, και ο γιος του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, Σήφης μαζί με τα εγγόνια του Ρούλα και Αντουάν.

Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε εκ βαθέων. «Εδώ τελείωσε οδυνηρά η μακρόχρονη, γεμάτη ιστορικούς αγώνες ζωή του, αφοσιωμένη αταλάντευτα στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού, την 1η Αυγούστου του 1973. Ομως, από το 2011 δεν τον συνοδεύει καμία ποινή, καμία καθαίρεση και υποψία, καθώς το 2011 αποκαταστάθηκε όχι μόνο ως μέλος του κόμματος αλλά και στη θέση του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, απαλλαγμένος από συκοφαντικές και ανυπόστατες κατηγορίες» είπε, για να επισημάνει στη συνέχεια:

Στο δάσος, μετά τη δεντροφύτευση Στο δάσος, μετά τη δεντροφύτευση «Εδώ, σ' αυτό το έδαφος, θυμόμαστε ακόμα πιο έντονα πόσο επέμενε ότι οι κατηγορίες ήταν άδικες και πολιτικά λαθεμένες, εδώ μπορούμε να αναλογιστούμε το βαθύ του πόνο, τον πιο ανυπόφορο πόνο που μπορεί να νιώσει ένας κομμουνιστής. Ο ταξικός αντίπαλος σε πεισμώνει, σε θυμώνει, σε ατσαλώνει - και όταν πονάς από τα αφόρητα βασανιστήριά του. Αλλά ο ψυχικός πόνος όταν σε αδικεί το κόμμα που αγάπησες, σε τίμησε και το τίμησες, αυτός ο πόνος δεν συγκρίνεται με κανένα σωματικό. Ομως, ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε και συνείδηση και θάρρος ώς την τελευταία του στιγμή να πιστεύει στο ΚΚΕ, στον επιστημονικό σοσιαλισμό, στη σοσιαλιστική πατρίδα. Η εντολή του ήταν μία: ποτέ καμία ενέργεια -και από την πλευρά αυτού που αδικήθηκε- δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια να χτυπηθεί το κόμμα, ο κομμουνισμός, ο αγώνας για το σοσιαλισμό...».

Την εκδήλωση οργάνωσε η περιφερειακή διεύθυνση δασών της αυτόνομης περιοχής Χαντί-Μανσίνσκ στη Σιβηρία, όπου και ανήκει το Σουργκούτ. Οι παρευρισκόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή και την αποκάλυψη της πλάκας έκανε ο γιος του, Σήφης Ζαχαριάδης. Σε αυτή, αναφέρονται οι ημερομηνίες που ο Ν. Ζαχαριάδης ήταν γραμματέας του κόμματος και η περίοδος που διηύθυνε τη Δασική Υπηρεσία. Ο ίδιος μίλησε για τα δύσκολα χρόνια της εξορίας στο Σουργκούτ, αλλά και για τη -μετά θάνατον- δικαίωση του πατέρα του. Στις δικές της αναμνήσεις αναφέρθηκε η Φιοντόροβα Ταμάρα Μιχάλοβνα, που ήταν η γραμματέας του Νίκου Ζαχαριάδη στην υπηρεσία δασών.

Σε μια γωνιά της υπηρεσίας, εκτίθενται έγγραφα και φωτογραφίες από τη ζωή του Ν. Ζαχαριάδη όταν εκείνος βρισκόταν στη Σιβηρία, όπως και από την επαναστατική του δράση. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το σπίτι όπου έζησε και συμβολικά πήρε μέρος στη φύτευση μιας δεντροστοιχίας, που έλαβε το όνομά του, στο ίδιο πάρκο, όπου βρίσκεται η προτομή αγάλματος του Δημητρόφ. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στην εκδήλωση. Ενδεικτικό, το ολοσέλιδο αφιέρωμα εφημερίδας για τον «αλύγιστο Νίκο Ζαχαριάδη», όπως έφερε τίτλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδηλώσεις
ΚΚΕ