Έντυπη Έκδοση

Κριστίν Λαγκάρντ: Δέχθηκα απειλές θανάτου και δεν λέω πολλά

«Βόμβα» μεγατόνων εξαπέλυσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι δέχθηκε απειλές θανάτου όταν στο παρελθόν επέκρινε την αποτυχία κατάλληλης φορολόγησης των πλούσιων Ελλήνων.

Σε άρθρο των «Financial Times» ο δημοσιογράφος συζητά με την κ. Λαγκάρντ για το ζήτημα φορολόγησης στην Ελλάδα και η επικεφαλής του Ταμείου σχολιάζει: «Καλύτερα να μην πω πολλά, γιατί ξέρετε, όταν είχα μιλήσει για την Ελλάδα και τους φόρους έλαβα απειλές θανάτου και χρειάστηκε να αυξήσουμε την ασφάλεια».

Μάλιστα, διερωτάται: «Ωστόσο, πληρώνει φόρους ο κλάδος της ναυτιλίας (εφοπλιστές); Οι υπόλοιποι; Δεν νομίζω».

Συνεχίζοντας, ο δημοσιογράφος τη ρωτά: «Δεν είναι μέρος του προβλήματος ότι τόσοι πολλοί Ελληνες, ή άλλες πλούσιες ελίτ, έχουν μετακινηθεί σε μέρη όπως το Λονδίνο, προς αναζήτηση θέσεων εργασίας ή χαμηλότερων φόρων;».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε ότι αναγνωρίζει πως αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. «Ακούω από την πρεσβεία μας ότι υπάρχουν άνθρωποι στην ηλικία των 30, ας πούμε, που αφήνουν και τη Γαλλία» ανέφερε. «Οταν ταλαντούχοι άνθρωποι νιώθουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα τους επειδή δεν αισθάνονται ότι μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις ή να βρουν ευκαιρίες, αυτό είναι πολύ λυπηρό».

Ας σημειωθεί ότι στις επίσημες ενημερώσεις, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στο παρελθόν είχε ερωτηθεί επανειλημμένα για το αν το Ταμείο «ανησυχεί» για τις απειλές που δεχόταν ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Πόουλ Τόμσεν, αλλά πάντα απέφευγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας.

Το θέμα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και το πώς η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας «εμπόδιζαν» τις μεταρρυθμίσεις που εκείνοι πρότειναν και σχεδίαζαν ήταν πάντα στα χείλη των ανώτατων αξιωματούχων του ΔΝΤ όταν επιχειρούσαν να δικαιολογηθούν στην έντονη κριτική για την αποτυχία του προγράμματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ