Έντυπη Έκδοση

ΔΕΘέλουν να τον βλέπουν

Στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, επιχειρήματα του τύπου «μια φορά είδατε τον πρωθυπουργό να μιλά από τη ΔΕΘ, μία φορά θα δείτε και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ακούγονται από το στόμα κυβερνητικών στελεχών.

Πολλώ δε μάλλον όταν η μοναδική εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν επιλογή του μεγάρου Μαξίμου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «μη λέμε και πολλά και εκτεθούμε».

Αυτού του είδους τα επιχειρήματα τα λένε χωρίς να αισθάνονται καμία ντροπή. Χωρίς να νιώθουν ότι το δικαίωμα στην ενημέρωση δεν το ορίζουν οι ίδιοι. Χωρίς να σκέφτονται ότι στην εποχή που το Ιντερνετ έχει σαρώσει τα πάντα η ΥΕΝΕΔ (συγγνώμη, η ΝΕΡΙΤ ήθελα να πω) δεν έχει το προνόμιο να επιλέγει αν και πώς θα ενημερώνει τους τηλεθεατές.

Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προφανώς αγνοούν ότι βρισκόμαστε στο σωτήριον έτος 2014 και όχι στο 1974 (για να μην πάω 3-4 χρόνια πιο πίσω και με χαρακτηρίσουν εχθρό του Εθνους). Στα χρόνια του Ιντερνετ λοιπόν, η προσπάθεια να αποκρύψεις τα πραγματικά γεγονότα, αργά ή γρήγορα, γυρνάει μπούμερανγκ.

Στην περίπτωση της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ, γύρισε γρήγορα. Οπως συνηθίζεται βέβαια σε αυτήν τη χώρα, κεφάλια δεν πήρε, γιατί οι υπεύθυνοι είχαν χώσει τα δικά τους στην άμμο και έκαναν τη στρουθοκάμηλο. Η ΝΕΡΙΤ, λοιπόν, αυτό το «μόρφωμα» που η κυβέρνηση έστησε για να αντικαταστήσει την «αμαρτωλή» ΕΡΤ, αποδεικνύεται την πιο κρίσιμη στιγμή ότι αποτελεί κυβερνητικό υποχείριο.

Και για όποιον αναρωτηθεί αν τα ίδια δεν γίνονταν και στην ΕΡΤ, η απάντηση είναι μόνο μία: «Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά!». Οταν, μάλιστα, η κυβέρνηση, με πραξικοπηματικό τρόπο, έβαλε λουκέτο, ή για την ακρίβεια χειροπέδες, στην ΕΡΤ (η γνωστή φωτογραφία με τις χειροπέδες που πέρασαν οι αστυνομικοί στην πύλη του Ραδιομεγάρου), για να φτιάξει μια υποτίθεται σύγχρονη και ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση, δεν χωρούν τέτοιου είδους ερωτήματα, αν δηλαδή γίνονταν τα ίδια και στην ΕΡΤ.

Προφανώς δεν χωρούν και ερωτήματα του τύπου: «Θα έκανε το ίδιο η κυβέρνηση, αν μιλούσε δυο φορές ο Σαμαράς και μία ο Τσίπρας;». Το θέμα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε κρίσιμη πολιτικά περίοδο. Οι εκλογές, αργά ή γρήγορα, θα γίνουν και η ΝΕΡΙΤ θα κληθεί να αναλάβει την κάλυψη της προεκλογικής περιόδου. Τι θα γίνει λοιπόν τότε; Μήπως θα εγκατασταθεί κυβερνητικός επίτροπος στο Ραδιομέγαρο και θα βάζει τη γνωστή σφραγίδα «εγκρίνεται»;

Γιατί αν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, τότε οι επιτελείς της κυβέρνησης θα πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο του Φώτου Λαμπρινού, το οποίο αναφέρεται στα κινηματογραφικά επίκαιρα κατά την περίοδο 1967-1974, ενώ αντίστοιχο ντοκιμαντέρ του ίδιου είχε προβληθεί από τη ΝΕΤ. Από εκεί μπορούν να κλέψουν πολλές ιδέες. Για να τους διευκολύνουμε, αναφέρουμε και τον τίτλο του βιβλίου: «Χούντα είναι, θα περάσει»...

a.klossas@eleftherotypia.net

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις