Έντυπη Έκδοση

Τζον Κέρι: Και το Κάιρο κατά των τζιχαντιστών

Στο τέλος ενός διπλωματικού μαραθωνίου (και ενδιάμεσους σταθμούς σε Βαγδάτη, Τζέντα, Αμάν, Αγκυρα) που πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με στόχο να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους στον «πόλεμο» που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ κατά του ΙΚ, ανακοίνωσε χθες από το Κάιρο ότι η Αίγυπτος θα βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» στη μάχη «κατά της τρομοκρατίας».

Χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε επίσης ότι ο απόστρατος στρατηγός Τζον Αλεν, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και εκ των πρωταγωνιστών του πολέμου στο Ιράκ, διορίστηκε συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Σήμερα, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας θα βρίσκεται στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει σε μια διεθνή σύνοδο για το Ιράκ που θα επικεντρώνεται στη μάχη εναντίον της αυξανόμενης απειλής του ΙΚ. Στη Γαλλία ετοιμάζεται εν τω μεταξύ νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα σε Γάλλους που επιθυμούν να ενταχθούν στον «τζιχάντ» (εκτιμάται ότι 930 Γάλλοι πολίτες έχουν ήδη ενταχθεί στις ομάδες των τζιχαντιστών).

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε ότι διέταξε την Πολεμική Αεροπορία της χώρας του να σταματήσει να βομβαρδίζει περιοχές όπου κατοικούν πολίτες, έπειτα από καταγγελίες οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι επιθέσεις έπληξαν αμάχους.

Ανησυχεί, εν τω μεταξύ, η παράξενη σιωπή που επικρατεί στους χρήστες του Twitter που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος. Πληθώρα λογαριασμών που συνδέονται με το ΙΚ φαίνεται πως είναι πλέον αδρανείς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έχει ασκήσει πιέσεις στο Twitter για μια πιο «επιθετική» αντιμετώπιση ή εάν η ομάδα αναζήτησε κάποιο άλλο διαδικτυακό μέσο κοινωνικής ενημέρωσης, πιθανόν το ρωσικό δίκτυο VKontakte and Diaspora, το οποίο χρησιμοποιεί ξεχωριστούς διακομιστές που διοικούνται από τους διαχειριστές τους χωρίς να υπάρχει κεντρικός έλεγχος στο περιεχόμενο που αναρτάται.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times, Afp)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωτερική πολιτική
Ιράκ
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
ΗΠΑ
Συρία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις