Έντυπη Έκδοση

Παιδί με δύο μητέρες και έναν πατέρα στη Βραζιλία

Τρία ονόματα στο πιστοποιητικό γέννησης μωρού στη Βραζιλία δημιουργούν νέα νομικά δεδομένα στη χώρα, που βλέπει πολλά παιδιά της να γεννιούνται πλέον με τη συνδρομή τουλάχιστον τριών γονέων. Για πρώτη φορά δικαστής της νότιας πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ αποφάσισε ότι επιτρέπεται να αναγραφούν στο πιστοποιητικό τα ονόματα «δύο μαμάδων και ενός μπαμπά», σε μια απόφαση που δημιουργεί δεδικασμένο βιοηθικής.

Οπως δήλωσε ο δικαστής Ραφαέλ Κούνχα, οι βιολογικοί γονείς του μωρού και η σύζυγος της μητέρας είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να αλλαχθεί το πιστοποιητικό γέννησης στο οποίο είχαν αρχικά συμπληρωθεί μόνο τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας. Η βιολογική μητέρα του μωρού και η σύντροφός της διατηρούσαν σχέση από το 2010 και αποφάσισαν να κάνουν μωρό χρησιμοποιώντας το σπέρμα ενός οικογενειακού φίλου. Οι γυναίκες παντρεύτηκαν μετά τη γέννηση του μωρού και διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να θεωρούνται και οι δύο «μαμάδες». Ο οικογενειακός φίλος συμφώνησε με την προϋπόθεση να αναγνωρίζεται αυτός ως πατέρας του μωρού, όπως και έγινε.

Ο δικαστής Κούνχα τόνισε ότι οι δύο γυναίκες και ο άνδρας συνεργάστηκαν όχι μόνο για τα «τεχνικά της σύλληψης» αλλά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σκοπεύουν να είναι όλοι τους ενεργοί στην ανατροφή του κοριτσιού, υποστηρίζοντας ότι με τη δέσμευσή τους κέρδισαν όλοι μία θέση στο πιστοποιητικό της. Βραζιλιάνικα ΜΜΕ τονίζουν επίσης ότι στο επίσημο έγγραφο υπάρχουν και ονόματα των γονιών των γονιών του παιδιού, που σύμφωνα πλέον και με το νόμο έχει τρεις γιαγιάδες και τρεις παππούδες.

(ΠΗΓΕΣ: BBC, WWW.GUARDIAN.CO.UK)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Βραζιλία