Έντυπη Έκδοση

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΚΟΤΙΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΞ ΣΑΛΜΟΝΤ ΔΗΛΩΝΕΙ:

Ευκαιρία μιας ζωής

Την ώρα που καμία ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, με δύο δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο «όχι» και μία τρίτη στο «ναι», ο πρώτος τη τάξει Σκοτσέζος υπουργός, Αλεξ Σάλμοντ, έκανε λόγο για σχέδιο τριών σημείων σε περίπτωση που την Πέμπτη υπερισχύσει το «ναι».

Την Πέμπτη η ψηφοφορία, με τις δημοσκοπήσεις να είναι μοιρασμένες Την Πέμπτη η ψηφοφορία, με τις δημοσκοπήσεις να είναι μοιρασμένες Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Telegraph», και δημοσιεύτηκε και στους «Sunday Times», δείχνει ότι το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας ανέρχεται στο 54% έναντι 46% που επιθυμούν την παραμονή στη Βρετανία.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση για την εφημερίδα «Observer» δίνει προβάδισμα 6% στους υπέρμαχους της παραμονής της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 53% και το 47%, αντίστοιχα.

Τρίτη κατά σειρά έρευνα για το στρατόπεδο των «Ενωτικών» (της εκστρατείας Better Together), δίνει στο «όχι» 54% και στο «ναι» 46%. Η προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας είχε δημοσιευτεί την περασμένη Τετάρτη, καταδείκνυε 53% υπέρ του «όχι» και 47% υπέρ του «ναι».

Οπως σχολιάζουν αναλυτές, η τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται επί ξυρού ακμής και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, εξέφρασε χθες την ελπίδα οι Σκοτσέζοι να επιλέξουν τελικά την παραμονή τους και όχι τη διάσπαση της χώρας, «που δεν έχει λογική» ούτε από πολιτική, ούτε από οικονομική, αλλά ούτε καν από συναισθηματική άποψη. Μέχρι σήμερα, ο Τόνι Μπλερ δεν είχε λάβει δημόσια καμία θέση στην κουβέντα για την ανεξαρτησία, σε αντίθεση με το διάδοχό του, πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία των ενωτικών.

Χθες, ο πρώτος υπουργός της Σκοτίας, Αλεξ Σάλμοντ, υπογραμμίζοντας την επιτυχία της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας, δήλωσε ότι «στόχος δεν είναι να κερδίσουμε με μία ψήφο αλλά με ισχυρή πλειοψηφία» και επανέλαβε πως «πρόκειται για ευκαιρία που δίνεται μια φορά σε κάθε γενιά ή ίσως και μια φορά σε μια ζωή για τη Σκοτία». Κάλεσε μάλιστα τον Γκόρντον Μπράουν και τον Αλιστερ Ντάρλινγκ να διαπραγματευτούν επί ενός σχεδίου τριών σημείων στην περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι». Η κίνησή του αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και επικρίσεις στη λογική ότι βιάστηκε να κάνει έναν «πρόωρο γύρο του θριάμβου».

(Πηγές: Reuters-BBC-Guardian-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοψηφίσματα
Σκοτία