Έντυπη Έκδοση

Νίκη των σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία

Με μετακίνηση πολιτικών δυνάμεων ξυπνά σήμερα η Σουηδία και εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και από την τελική καταμέτρηση της κάλπης ο 57χρονος Σοσιαλδημοκράτης Στέφαν Λεβέν, ο οποίος ουδέποτε κατείχε αιρετό ή υπουργικό αξίωμα, καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνδρομή των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς, σε διαπραγματεύσεις που προβλέπονται μακρές και επίπονες.

Κυβέρνηση με την Αριστερά και τους Πράσινους θα κάνει ο Στέφαν Λεβέν Κυβέρνηση με την Αριστερά και τους Πράσινους θα κάνει ο Στέφαν Λεβέν Δημοσκοπήσεις εξόδου επιβεβαίωναν χθες τις δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου, σύμφωνα με τις οποίες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ του κεντροδεξιού κόμματος των Μετριοπαθών έχασε αρκετό κρίσιμο έδαφος και βρέθηκε στη δεύτερη θέση, πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική τους είσοδο στο Κοινοβούλιο οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας ενδέχεται να αναδειχθούν τρίτο κόμμα.

Περίπου 7,3 εκατ. Σουηδοί προσήλθαν χθες στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο των 349 εδρών. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) και ενώ η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη, η εφημερίδα «Metro» σε συνεργασία με το ινστιντούτο ΥουGov δημοσίευαν την πρώτη δημοσκόπηση εξόδου στην οποία συμμετείχαν διαδικτυακά 1.575 ψηφοφόροι.

Σύμφωνα με το exit poll, οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα συγκεντρώνουν το 44,9% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ περιορίζεται στο 39,3%. Το ποσοστό, περίπου 10,4% που φέρεται να συγκεντρώνει το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, διπλάσιο από το 5,7% που συγκέντρωσε στις προηγούμενες εκλογές, καταγράφεται ως προσωπικός θρίαμβος του ηγέτη του Γίμι Οκεσον, για τον οποίο δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές η σουηδική δημόσια ραδιοφωνία αποκάλυψε ότι έχει πάθος με τα τυχερά παιχνίδια και παίζει σε διαδικτυακά καζίνο. Ο 35χρονος Οκεσον επιβεβαίωσε ότι η πληροφορία είναι αληθής δηλώντας ότι παίζει μαζί με τη σύντροφό του και ότι τα χρήματα που χρησιμοποιεί προέρχονται κυρίως από τα κέρδη του.

Για τέλος εποχής του 49χρονου Ράινφελτ, που παρέμεινε στην ηγεσία για οκτώ χρόνια, μιλούν Σουηδοί αναλυτές υποστηρίζοντας ότι η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών σηματοδοτεί «επιστροφή στην κανονικότητα για τη χώρα». Παρά τις καλές επιδόσεις του Ράινφελτ, ειδικά στο πεδίο της οικονομίας, εκτιμάται ότι «υπήρξε θύμα της φθοράς της εξουσίας» αλλά και μεταρρυθμίσεων, που, σύμφωνα με Σουηδούς, έπληξαν την απόδοση του συστήματος υγείας και εκπαίδευσης.

Ωστόσο ο Λεβέν θα έχει κάθε άλλο παρά εύκολο έργο, καθώς οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα δεν έχουν ακόμη καταστήσει σαφές εάν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια εξάλλου που σηματοδοτεί η ψήφος στους Δημοκράτες της Σουηδίας αποτελεί πρόκληση για τους Σοσιαλδημοκράτες, που θα κληθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα της ανεργίας των νέων που αγγίζει το 8% και της μετανάστευσης: στη χώρα των 9,7 εκατ. πολιτών αναμένονται 80.000 μετανάστες και πρόσφυγες μέσα στην επόμενη χρονιά.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σουηδία