Έντυπη Έκδοση

* ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Κερδισμένοι οι ευρωσκεπτικιστές

Αισθητά ενίσχυσε τα ποσοστά του το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, συγκεντρώνοντας 10% και πλέον στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες σε δύο ομόσπονδα κρατίδια της χώρας. Στο εξής λοιπόν θα διαθέτει έδρες σε τρία τοπικά κοινοβούλια σε ανατολικά κρατίδια.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία κέρδισε 10% των ψήφων στη Θουριγγία και 12% στο Βρανδεμβούργο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου.

Το κόμμα, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2013 και απορρίπτει τα πακέτα στήριξης κρατών-μελών της Ευρωζώνης, έφερε την έκπληξη αιφνιδιάζοντας πολλούς αναλυτές, συγκεντρώνοντας το 9,7% των ψήφων, πριν από δύο εβδομάδες, στις εκλογές στη Σαξονία, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που επικεντρώθηκε σε θέματα νόμου και τάξης.

Στη Θουριγγία, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Αγκελα Μέρκελ συγκεντρώνουν το 34,5%, αλλά δεν είναι σαφές αν διατηρούν την εξουσία. Το ήσσον κόμμα της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ίσως επιλέξει να σχηματίσει συμμαχία με το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke), το οποίο κέρδισε 28% των ψήφων, μαζί με τους Πράσινους, που εξασφάλισαν το 5,5%. Στο Βρανδεμβούργο, το SPD καταλαμβάνει το 32,5% των ψήφων και φαίνεται πως θα μπορέσει να κυβερνά σε συμμαχία με την «Αριστερά», που συγκέντρωσε ποσοστό 19%. Κ. ΤΖ.

(Πηγές: Reuters-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία