Έντυπη Έκδοση

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ * ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΜΠΟΥΚΑΛΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Εσβησε στις φλόγες

Στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, στη λεωφόρο Θησέως, στην Καλλιθέα, η σημαία κυματίζει μεσίστια. Το κράνος του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου είναι εκεί, ο ίδιος όμως όχι. Η μπουκάλα του οξυγόνου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τελείωσε ενώ προσπαθούσε να σώσει μια γυναίκα από το δεύτερο όροφο της τριώροφης πολυκατοικίας, που πνίγηκε στους καπνούς την περασμένη Παρασκευή, όταν ισόγειο κατάστημα υδραυλικών τυλίχθηκε στις φλόγες.

Ο 33χρονος πυροσβέστης, που σε ένα μήνα θα ξεκινούσε τη δική του οικογένεια, βρέθηκε μαζί με άλλους συναδέλφους του στην κόλαση φωτιάς της οδού Ιπποκράτους 4, στο Παλαιό Φάληρο. Μία ώρα πριν σχολάσει ξεκίνησε για να πάει στο συμβάν. Και δεν σκέφτηκε στιγμή ούτε την κοροϊδία με τους κουτσουρεμένους μισθούς, που οι ένστολοι δεν πήραν ακόμη, παρά τη δικαίωσή τους από το ΣτΕ, ούτε το γεγονός ότι οι πυροσβέστες δεν ανήκουν στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Μπήκε στην πολυκατοικία μαζί με τους υπόλοιπους πυροσβέστες για να σώσει τους ενοίκους της, όταν τα εύφλεκτα υλικά θέριευαν τη φωτιά και ακούγονταν συνεχόμενες εκρήξεις.

Ο ηρωικός πυροσβέστης, ο οποίος κηδεύεται σήμερα στην ιδιαίτερα πατρίδα του, τη Λάρισα, έδωσε τη ζωή του για να σώσει τη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών που εγκλωβίστηκε στο δεύτερο όροφο. Ξαναμπήκε στο φλεγόμενο κτήριο και προσπάθησε να την απεγκλωβίσει, ενώ ο σύζυγός της -ιδιοκτήτης του καταστήματος υδραυλικών- παρακαλούσε απελπισμένος για βοήθεια. Το οξυγόνο του, που διαρκεί περίπου μισή ώρα, τελείωσε και ο άτυχος άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο από ασφυξία. Η άτυχη γυναίκα απεγκλωβίστηκε στη συνέχεια από συναδέλφους του σε λιπόθυμη κατάσταση. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Μια ηλικιωμένη, η οποία απεγκλωβίστηκε με κλιμακοφόρο όχημα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, ενώ η οσμή του καμένου κατέκλυσε τις γύρω περιοχές.

Τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί. Ερευνες διενεργούνται για να διαπιστωθεί τι συνέβη και τελείωσε το οξυγόνο του πυροσβέστη, που κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2007 και το 2009 αποφοίτησε από την Πυροσβεστική Ακαδημία με το βαθμό του αρχιπυροσβέστη. Ο πόνος για τους συγγενείς, τους φίλους και τους συναδέλφους του 33χρονου πυροσβέστη, που δεν μπορούν να πιστέψουν πως δεν θα τον ξαναδούν, είναι αβάσταχτος. Το ίδιο και στη γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου, όπου διέμενε η 44χρονη μητέρα, με το σύζυγό της και τα παιδιά τους.

Στο περίπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη ΔΕΘ, το οποίο επισκέφθηκε το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, άφησε ένα χειρόγραφο σημείο για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στους συναδέλφους του ηρωικού πυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου. «Η αφοσίωση στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα. Σας εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για τον άδικο χαμό του συναδέλφου σας και σας εύχομαι δύναμη στο έργο σας», έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα
Πυρκαγιές