Έντυπη Έκδοση

ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ιόνιο μέτωπο κατά ΤΑΙΠΕΔ

Τείχος κατά των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων μέσα από τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ υψώνεται στο Ιόνιο. Βουλευτές, περιφερειάρχης και δήμαρχοι των Ιονίων νήσων που εκλέχτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στηρίχτηκαν είτε πρόσκεινται σ' αυτόν, σχηματίζουν ευρύ κοινωνικό μέτωπο κατά της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των τριών αεροδρομίων των νησιών του Ιονίου από την κυβέρνηση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιόνια νησιά και αυτοδιοικητικοί παράγοντες κατέθεσαν εξώδικη πρόσκληση προς το ΤΑΙΠΕΔ Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιόνια νησιά και αυτοδιοικητικοί παράγοντες κατέθεσαν εξώδικη πρόσκληση προς το ΤΑΙΠΕΔ Πρόκειται για τους διεθνείς κρατικούς αερολιμένες Κέρκυρας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, που αποτελούν πύλες εισόδου στη χώρα, εξυπηρετούν κάθε χρόνο εκατομμύρια επιβάτες και τουρίστες από το εξωτερικό, και συντελούν σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη όλων των νησιών του Ιονίου, στην οικονομία του τόπου και στη ζωή των κατοίκων.

Το ανακοίνωσαν χθες από κοινού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιόνια νησιά Στέφανος Σαμοΐλης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Σταύρος Κοντονής, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή και οι δήμαρχοι Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος και Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής.

Καταθέτουν εξώδικη πρόσκληση προς το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία θα κοινοποιηθεί προφορικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο θα επιδιωχθεί και θεσμική συνάντηση, και στους υπουργούς Ανάπτυξης, τον Κερκυραίο Νίκο Δένδια, και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Οι αιρετοί του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιόνια νησιά δήλωσαν την αντίθεσή τους στις αντισυνταγματικές, όπως τις χαρακτήρισαν, αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων και προτείνουν τη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου για την ακύρωση του ξεπουλήματός τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, διοργανώνουν ευρεία σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων, των Επιμελητηρίων, των σωματείων και των κινημάτων των Ιονίων, από την οποία θα προκύψει και ο συνολικός σχεδιασμός των άμεσων δράσεων και κινητοποιήσεων. Απομυθοποίησαν τη σημασία των εκποιήσεων, καθώς σημείωσαν ότι ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε από 50 δισ. ευρώ και τελικά μέσα σε 2,5 χρόνια κατέληξε να είναι μόλις 2,5 δισ. ευρώ.

Οι αιρετοί που εκλέχτηκαν στο Ιόνιο με τον ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν πρόταση διαχείρισης των περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων του Ιονίου υπό κρατικό έλεγχο και δημόσια διοίκηση. Η πρότασή τους στηρίζεται στην κοινή παραδοχή ότι οι 3 Διεθνείς Κρατικοί Αερολιμένες των Ιονίων, από τη στιγμή που είναι βιώσιμοι οικονομικά, ενισχύουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο και έχουν δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας-κερδοφορίας τους, πρέπει να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο και δημόσια διοίκηση-διαχείριση υπό την ευθύνη της ΥΠΑ. Γι' αυτό προτείνουν:

* Την αυστηρή εφαρμογή των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την ανταποδοτικότητα των τελών προς κάλυψη των αναγκών έργων συντήρησης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των περιφερειακών αεροδρομίων.

* Την εξασφάλιση της ακεραιότητας του εργασιακού καθεστώτος των υπαλλήλων όλων των Τμημάτων των Κρατικών Αερολιμένων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες υποστήριξης αεροδρομίου, των εργαζομένων στους εξωτερικούς παρόχους, όπως και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις εντός αεροδρομίου.

* Την εξασφάλιση αξιοκρατικών όρων στελέχωσης της διοίκησης των περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων των Ιονίων νήσων μακριά από πελατειακές και κομματικές προϋποθέσεις που υποβοηθούν το αντισυνταγματικό έργο των αποκρατικοποιήσεων.

Επισήμαναν επίσης τη δυνατότητα αύξησης της συγκριτικής αποδοτικότητας και το διπλασιασμό της επιχειρησιακής ικανότητας των αεροδρομίων των Ιονίων νήσων, υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και με τις υπάρχουσες υποδομές των αερολιμένων. Και υπογράμμισαν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από ίδιους πόρους και εν γένει από το δημόσιο τομέα και τη δυνατότητα αυστηρής ανταποδοτικότητας των τελών με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας των περιφερειακών αεροδρομίων των Ιονίων νήσων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιδιωτικοποιήσεις
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
ΤΑΙΠΕΔ
Αποκρατικοποιήσεις