Έντυπη Έκδοση

Ο όφις των αγορών

Ευρώπη αλά καρτ

Οι Ευρωπαίοι αγαπούν τον Μάριο Ντράγκι αλά καρτ. Το μενού «Akkomodationsstrategie» του Ιταλού έχει και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και νομισματική χαλάρωση, ώστε ο καθένας να διαλέγει ως προαπαιτούμενο αυτό που ταιριάζει στις ψευδαισθήσεις του. Το follow-up της 4/9 δείχνει μια Ευρώπη διχασμένη, όπου όλοι μιλούν χωρίς τίποτα να αλλάζει. Την Τετάρτη που ακολούθησε ήταν η σειρά του Ιβ Μερς να τοποθετηθεί επί των τελευταίων εξαγγελιών Ντράγκι. Είναι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ABS ένα εκτεταμένο QE σαν αυτό που εφαρμόζει η Fed; Στη ημερίδα «Τράπεζες και Οικονομία» της «Die Welt», στη Φρανκφούρτη, ο Μερς, ένας από τους έξι της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, απάντησε πως όχι. «Η οικονομική λογική των αγγλοσαξονικών προγραμμάτων QE δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσια στην Ευρωζώνη», είπε ο μυστακοφόρος Λουξεμβούργιος, αμφισβητώντας την αποδοτικότητά τους, «με δεδομένη την ισχυρή υποχώρηση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών χρεογράφων». Χαρακτήρισε τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις «καλό νοικοκύρεμα» και άφησε ανοιχτό παράθυρο για αγορά κρατικών τίτλων, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, διευκρίνισε όμως πως η ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει αυστηρά προσκολλημένη στο καταστατικό της.

Κάλπικη λίρα

Σύμφωνα με τους Βρετανούς της Barclays, το ευρώ οδεύει στο 1,17 δολάριο εντός εξαμήνου και στο 1,10 εντός του έτους. Λέτε να πιάσουν οι ευχές των Γάλλων; Σε τέτοια επίπεδα έχει να βρεθεί το κοινό νόμισμα από το 2003, όταν ο γαλλογερμανικός άξονας έκανε κουρελόχαρτο τις συνθήκες για το έλλειμμα. Ο tempora ο mores. Στον πόλεμο των νομισμάτων, πάντως, η λίρα φαίνεται να σταθεροποιείται μετά τα μαντάτα από τη Σκοτία και τη συνακόλουθη κατρακύλα σε χαμηλό δέκα μηνών έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, στο 1,6104 δολάριο. Οχι άσχημα για τους Βρετανούς εξαγωγείς που χτυπούν το καμπανάκι του ανταγωνισμού, θεωρώντας καλή μια ισοτιμία στο 1,60. Φέτος η λίρα ανατιμήθηκε 13% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και 10% έναντι του ευρώ.

Πολυθεσίτες και ερημοσπίτες

Κόντεψε να εισβάλει στη Μόσχα, έκανε δεξιά στροφή που θα τη ζήλευε και ο Τόνι Μπλερ, τώρα επιβραβεύεται με το χαρτοφυλάκιο που κρατούσε ο Ολι Ρεν. Νέος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στην Κομισιόν άλλος ένας σοσιαλιστής του Φρανσουά Ολάντ, ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα επιβλέπεται από τον Φινλανδό πρώην πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν, που ορίστηκε αντιπρόεδρος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνισμού, με σύνθημα «να φέρουμε τους ανθρώπους πίσω σε αξιοπρεπείς δουλειές». Στις 28 Αυγούστου, ο γερακίσιος Κατάινεν είχε προειδοποιήσει τη φρέσκια γαλλική κυβέρνηση πως πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Και αν οι Γάλλοι, που στα λόγια εμφανίζονται πολέμιοι της λιτότητας, πήραν την οικονομία, τι να πει κανείς για τους Βρετανούς, που το παλεύουν ενάντια στις τραπεζικές μεταρρυθμίσεις για τα μάτια του Σίτι. Νέος επίτροπος, λοιπόν, Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Ενωσης Κεφαλαιαγορών, ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ, παιδί του Τζον Μέιτζορ και βαρόνος του Ορφορντ. Θα επιβλέπεται κι αυτός από τον Φινλανδό. Οπως και να 'χει, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ και διάδοχος του Μοσκοβισί, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε πως η Γαλλία δεν θα τα καταφέρει να πιάσει το στόχο ελλείμματος 3% για άλλα τρία χρόνια, δηλαδή ώς το τέλος της θητείας Ολάντ. Ελπίζει, όμως, σε κατανόηση για τις «πρωτοφανείς συνθήκες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Ο όφις των αγορών