Έντυπη Έκδοση

ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Η «FAZ»

«Τα hedge funds στήριξε η Γερμανία, όχι την Ελλάδα»

«Βλάκα της υπόθεσης» χαρακτηρίζει το Γερμανό φορολογούμενο σε δημοσίευμά της η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), αναφορικά με το ελληνικό «κούρεμα» το 2012 και την εμπλοκή της γερμανικής τράπεζας ακινήτων Hypo Real Estate σ' αυτό, σχολιάζοντας την αποκάλυψη της ίδιας εφημερίδας πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί απώλειες σχεδόν 2,6 δισ. ευρώ επί των συνολικών, αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν είχε κάνει λάθη.

Η τράπεζα του Μονάχου, που διασώθηκε στα τέλη του 2008 και κρατικοποιήθηκε πλήρως ένα χρόνο αργότερα, κατέγραψε συνολικές απώλειες περίπου 8 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή της στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη «FAZ». Το 2010, η Hypo μεταβίβασε στο πλαίσιο του γερμανικού σχεδίου εκκαθάρισης όλα τα «τοξικά» ομόλογα του χαρτοφυλακίου της στην κακή τράπεζα FMS Wertmanagement. Εως την άνοιξη του 2012 στο χαρτοφυλάκιο αυτό υπήρχαν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 9 δισ. ευρώ, που ξεπερνούσαν σε αξία όσα κατείχαν όλες οι υπόλοιπες γερμανικές τράπεζες μαζί. Από αυτά, ομόλογα αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ υπάγονταν σε ξένο δίκαιο. Τα συγκεκριμένα ομόλογα είχαν μεγαλύτερη αξία από αυτά που υπάγονταν σε ελληνικό δίκαιο, καθώς δεν προβλεπόταν η συμμετοχή τους στο PSI.

Η εφημερίδα καταλογίζει λάθος χειρισμούς στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το κρατικό ταμείο για τη στήριξη των τραπεζών SoFFin, καθώς άφησαν στις αρχές του 2012 την FMS, αφ' ενός να ξεφορτωθεί ελληνικά ομόλογα σε ξένο δίκαιο αξίας 693 εκατ. ευρώ, κυρίως προς βρετανικά hedge funds, με ζημιά 475 εκατ. ευρώ, αφ' ετέρου να προχωρήσει σε ανταλλαγή των υπολοίπων αξίας 2,7 δισ. ευρώ με απώλειες 2,1 δισ. ευρώ. Τα hedge funds άρπαξαν την ευκαιρία και τα αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά πιθανότατα στο 30% της ονομαστικής τους αξίας, απολαμβάνοντας σήμερα την αποπληρωμή τους στο 100%, καθώς η Ελλάδα αποφάσισε στην περίπτωση αυτή να τα αποπληρώσει κανονικά.

Το ερώτημα που θέτουν οι συντάκτες της «FAZ» είναι αν το Βερολίνο δεν πρόσεξε το νομικό καθεστώς κάθε ομάδας ομολόγων ή αν υπήρξε πολιτική πίεση προς την FMS, ώστε να βάλει στην αναδιάρθρωση το σύνολο του ελληνικού χαρτοφυλακίου. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας και παρέπεμψε στην FMS, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του Die Linke σχολίασε πως «η Γερμανία χάρισε δισεκατομμύρια στα hedge funds, όχι στην Ελλάδα». Βεβαίως, εδώ προκύπτει και το ερώτημα αν εκτός από το Γερμανό φορολογούμενο βλάκας της υπόθεσης είναι και ο Ελληνας, που δανείζεται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για να πληρώνει στο ακέραιο τα αρπακτικά της αγοράς, τη στιγμή που κουρεμένοι δημόσιοι οργανισμοί, ασφαλιστικά ταμεία και μικροομολογιούχοι έχουν βρεθεί στο χείλος της καταστροφής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη
Γερμανία