Έντυπη Έκδοση

Κακοποιημένη από την... Πρόνοια

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις συμμορίες παιδεραστών, που επί χρόνια βίαζαν και βασάνιζαν 1.400 παιδιά (πολλά εκ των οποίων ζούσαν υπό τη φροντίδα της κοινωνικής πρόνοιας) στη βρετανική πόλη Ρόθερχαμ, ένα σκάνδαλο το οποίο «φωτογράφιζε» ως δράστες πολλούς Πακιστανούς, η γνωστή Αγγλίδα ηθοποιός Σαμάνθα Μόρτον αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της.

Σε συνέντευξή της στον «Guardian» αποκάλυψε πως στα 13 της χρόνια βρέθηκε κι εκείνη σε ένα ίδρυμα δημοτικής κοινωνικής φροντίδας ανηλίκων, το Redtiles στο Νότιγχαμ της Μ. Βρετανίας, και, όπως καταγγέλλει πρώτη φορά, υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από δύο (λευκούς) υπαλλήλους της κοινωνικής πρόνοιας. Οπως είπε η ηθοποιός, γνωστή μας από ταινίες του Χόλιγουντ αλλά και του Γούντι Αλεν, οι δύο υπάλληλοι ήταν ευγενέστατοι και πολύ περιποιητικοί απέναντί της, όμως μια μέρα μπήκαν και οι δύο στο δωμάτιό της και στιγμάτισαν για πάντα τη ζωή της. Αν και αργότερα κατήγγειλε το γεγονός, ουδείς, ούτε οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας ούτε η Αστυνομία, έδωσε σημασία. Απλώς τη μετέφεραν σε ένα άλλο ίδρυμα, το Wollaton House, και κανείς δεν άγγιξε τους δράστες. Και στο νέο ίδρυμα υπέστη βία: αυτή τη φορά όμως σωματική, όχι σεξουαλική. Κι αν τελικά εκείνη στάθηκε τυχερή, έχοντας πια μια μεγάλη καριέρα και μια ευτυχισμένη οικογένεια, πολλά άλλα παιδιά που μεγάλωσαν στο ίδιο ίδρυμα εκτιμά πως καταστράφηκαν...

Η Μόρτον, που έχει υπάρξει υποψήφια για Οσκαρ, στο παρελθόν έχει σκηνοθετήσει μια ταινία που περιγράφει κάποιες από τις εμπειρίες της στο Ιδρυμα. Λεγόταν «The unloved».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Κινηματογράφος
Πρόσωπα
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα