Έντυπη Έκδοση

Θεσμοί θεμελίων

Υπουργός που θέλει να γράψει ιστορία φτιάχνει θεσμούς.

Και εδώ μας ενδιαφέρουν οι θεσμοί πολιτισμού. Για να πάμε περίπου ένα αιώνα πίσω, να θυμίσω πως ο Γεώργιος Παπανδρέου ως υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Βενιζέλου (1928-32) ίδρυσε το «Εθνικό Θέατρο» και το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών πάλι ως υπουργός 20 χρόνια αργότερα και το 1965 δημιούργησε τη δωρεάν εκπαίδευση σ' όλες τις βαθμίδες (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο). Ο Σουφλιάς ίδρυσε το πρώτο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στην Αθήνα. Ο Ανδριανόπουλος τα ημικρατικά θέατρα και τις επιχορηγήσεις του θεάτρου, έχοντας στο πλευρό του τον αείμνηστο Παύλο Χατζηθωμά.

Η Μελίνα ίδρυσε το ΔΗΠΕΘΕ και θεμελίωσε το Μουσείο της Ακρόπολης. Ο Μικρούτσικος έσπειρε στην Ελλάδα πολιτισμικούς θεσμούς: το χορό στην Καλαμάτα, τη μουσική στον Βόλο, τα λαϊκά δρώμενα στην Κομοτηνή, οργάνωσε διεθνές φεστιβάλ στην Πάτρα κ.τ.λ. και έκανε τα κρατικά θέατρα ιδιωτικού δικαίου, καταργώντας τη μονιμότητα.

Εκείνος που γέμισε με ατράνταχτους πολιτισμικούς θεσμούς τη μεταπολεμική Ελλάδα ήταν ο Κων/νος Καραμανλής με υπουργό τον Ράλλη (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσ/νίκης, Δημόκριτος, Κρατική Ορχήστρα Θεσ/νίκης, Κέντρο Ερευνών, Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και Θεάτρου, Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσ/νίκης με πρόεδρο τον Μ. Χατζιδάκι, κατάργηση φόρου θεαμάτων, τιμητικές συντάξεις διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών). Δεν θα εξαντλήσω τις περιπτώσεις. Θυμίζω πάντως πως με τη μεταπολίτευση ο Κων/νος Καραμανλής πάλι επάνδρωσε την ΕΡΤ με τον Αλέξη Σολομό, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Αγγελο Βλάχο, τον Βασίλη Βασιλικό και τον Κώστα Ταχτσή. Το πρώτο ΠΑΣΟΚ έστειλε στην ΕΡΤ τον Καμπανέλλη!

Αμ' πώς!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου